Perkütan hemanjiyomlarının tedavisinde kullanılmış olmasına rağmen zamanla ağrılı osteoporotik ve patolojik vertebra kırıklarının tedavisinde de yer almıştır. Sement embolisi vertebroplastinin nadir bir komplikasyonu olup çoğunlukla asemptomatik seyretmekle birlikte kimi durumlarda fatal sonuçlara neden olabilmektedir. Bu yazıda direkt grafide tesadüfen saptanan pulmoner yüksek yoğunluklu opasiteler nedeni ile tüberküloz tutulumu ile karıştırılan ve toraks bilgisayarlı tomografi ile sement embolisi tanısı konulan 47 yaşında bir kadın hasta sunuldu. Ayrıca, pulmoner opasite saptandığında ayırıcı tanıda dikkate alınması gereken diğer patolojiler tartışıldı.
Although percutaneous vertebroplasty was first used in the treatment of vertebral hemangiomas, in time, it took part in the treatment of painful osteoporotic and pathological vertebral fractures. Cement embolism is a rare complication of vertebroplasty and usually remains asymptomatic; however, sometimes it may lead to fatal results. In this article, we report a 47-year-old female patient of cement embolism diagnosed by thorax computed tomography that was confused with involvement of tuberculosis due to incidentally detected high-density pulmonary opacities on plain graph. We also discussed other pathologies which should be considered in differential diagnosis when pulmonary opacities are identified. "> [PDF] Direkt grafide tüberküloz tutulumu ile karıştırılan sement embolisi | [PDF] Cement embolism confused with involvement of tuberculosis on plain graph Perkütan hemanjiyomlarının tedavisinde kullanılmış olmasına rağmen zamanla ağrılı osteoporotik ve patolojik vertebra kırıklarının tedavisinde de yer almıştır. Sement embolisi vertebroplastinin nadir bir komplikasyonu olup çoğunlukla asemptomatik seyretmekle birlikte kimi durumlarda fatal sonuçlara neden olabilmektedir. Bu yazıda direkt grafide tesadüfen saptanan pulmoner yüksek yoğunluklu opasiteler nedeni ile tüberküloz tutulumu ile karıştırılan ve toraks bilgisayarlı tomografi ile sement embolisi tanısı konulan 47 yaşında bir kadın hasta sunuldu. Ayrıca, pulmoner opasite saptandığında ayırıcı tanıda dikkate alınması gereken diğer patolojiler tartışıldı. "> Perkütan hemanjiyomlarının tedavisinde kullanılmış olmasına rağmen zamanla ağrılı osteoporotik ve patolojik vertebra kırıklarının tedavisinde de yer almıştır. Sement embolisi vertebroplastinin nadir bir komplikasyonu olup çoğunlukla asemptomatik seyretmekle birlikte kimi durumlarda fatal sonuçlara neden olabilmektedir. Bu yazıda direkt grafide tesadüfen saptanan pulmoner yüksek yoğunluklu opasiteler nedeni ile tüberküloz tutulumu ile karıştırılan ve toraks bilgisayarlı tomografi ile sement embolisi tanısı konulan 47 yaşında bir kadın hasta sunuldu. Ayrıca, pulmoner opasite saptandığında ayırıcı tanıda dikkate alınması gereken diğer patolojiler tartışıldı.
Although percutaneous vertebroplasty was first used in the treatment of vertebral hemangiomas, in time, it took part in the treatment of painful osteoporotic and pathological vertebral fractures. Cement embolism is a rare complication of vertebroplasty and usually remains asymptomatic; however, sometimes it may lead to fatal results. In this article, we report a 47-year-old female patient of cement embolism diagnosed by thorax computed tomography that was confused with involvement of tuberculosis due to incidentally detected high-density pulmonary opacities on plain graph. We also discussed other pathologies which should be considered in differential diagnosis when pulmonary opacities are identified. ">

Direkt grafide tüberküloz tutulumu ile karıştırılan sement embolisi

Perkütan hemanjiyomlarının tedavisinde kullanılmış olmasına rağmen zamanla ağrılı osteoporotik ve patolojik vertebra kırıklarının tedavisinde de yer almıştır. Sement embolisi vertebroplastinin nadir bir komplikasyonu olup çoğunlukla asemptomatik seyretmekle birlikte kimi durumlarda fatal sonuçlara neden olabilmektedir. Bu yazıda direkt grafide tesadüfen saptanan pulmoner yüksek yoğunluklu opasiteler nedeni ile tüberküloz tutulumu ile karıştırılan ve toraks bilgisayarlı tomografi ile sement embolisi tanısı konulan 47 yaşında bir kadın hasta sunuldu. Ayrıca, pulmoner opasite saptandığında ayırıcı tanıda dikkate alınması gereken diğer patolojiler tartışıldı.

Cement embolism confused with involvement of tuberculosis on plain graph

Although percutaneous vertebroplasty was first used in the treatment of vertebral hemangiomas, in time, it took part in the treatment of painful osteoporotic and pathological vertebral fractures. Cement embolism is a rare complication of vertebroplasty and usually remains asymptomatic; however, sometimes it may lead to fatal results. In this article, we report a 47-year-old female patient of cement embolism diagnosed by thorax computed tomography that was confused with involvement of tuberculosis due to incidentally detected high-density pulmonary opacities on plain graph. We also discussed other pathologies which should be considered in differential diagnosis when pulmonary opacities are identified.

___

Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Yeterlik Kurulu 2015 yazılı sınavı madde analizleri

Tahir YAĞDI, Serap Aykut AKA, Yüksel ATAY, Hatice ŞAHİN

Wegener granülomatozisine bağlı subglottik darlıkta damak mukoza grefti ile cerrahi onarım

Ümit AYDOĞMUŞ, Gökhan YUNCU, Figen TÜRK

Pararenal aort anevrizmasında çok dallı stent-greft ile endovasküler aortik tamir: Türkiye'deki ilk başarılı deneyim

Erol ŞENER, Murat CANYİĞİT, Emrah UĞUZ, Mete HIDIROĞLU

skemik mitral yetmezlikte mitral kapak tamiri: Yaşlı hastalarda artmış erken ameliyat sonrası risk

Mehmet ÇAKICI, Mehmet TAŞAR, Dear EDİTOR, Hande İSTAR, Evren ÖZÇINAR

Prostaglandin E1, prostaglandin I2 ve papaverinin internal torasik arter grefti üzerine in vitro etkileri

Hasan SUNAR, Orkut GÜÇLÜ, Hakan KARADAĞ, Suat CANBAZ, Serhat HÜSEYİN, Ganime MISIRLIOĞLU, Volkan YÜKSEL, Turan EGE

Akut akciğer hasarında spironolakton ve sürfaktan tedavisinin HMGB1, CRP, IL-1b ve TNF-a düzeyleri üzerine etkisi

Ömer ARAZ, Canan ATALAY, Yener AYDIN, Hüsnü KÜRŞAD, Ayşenur COŞKUN, Muhammet KARACA, Muhammet Emin NALDAN, Emrullah DORMAN, Ferah DALOĞLU

Ameliyat sırası kardiyak iskemi tanısında iskemik modifiye albüminin rolü

Ümit MENTEŞE

Retrosternal guatrın neden olduğu bir şilotoraks olgusu

Şeref DEMİRBAŞ, Erkan ÖZTÜRK, Orhan YÜCEL, Ramazan YILDIZ, Sezai ÇUBUK

Distal radiosefalik arteriyovenöz fistülde çalma sendromu tedavisi için distal radial arter ligasyonu

Bülent MERT, Özgür KOCAMAZ, Vedat ERENTUĞ, Nihan KAYALAR, Kamil BOYACIOĞLU

Kompozit greftler ile aort kök replasmanlarında yeni bir proksimal anastomoz tekniği: Etekli-çift kat anastomoz

Kemal UZUN, Hakan KARA, Cenk TATAROĞLU, Hayrettin TEKÜMİT

Academic Researches Index - FooterLogo