Gebelikte ortaya çıkan derin ven trombozu, maternal mortalite ve morbiditeyi artıran önemli bir faktördür. Gebelikte hiperkoagülabiliteye yol açan edinsel ve kalıtsal birçok trombofilik risk faktörleri içerisinde faktör-V Leiden mutasyonu en sık karşılaşılanıdır. Sol alt ekstremitede ani başlayan ağrı, şişlik ve kızarıklık yakınmasıyla başvuran 23 yaşında 11 haftalık gebe hastanın venöz Doppler ultrasonografik incelemesinde sol ana iliyak venden, yüzeyel femoral vene kadar uzanan trombüs tespit edilmesi üzerine, yatırılarak düşük molekül ağırlıklı heparin (enoksaparin sodyum 12000 IU/gün) tedavisine başlandı. Klinik olarak hızla düzelme gösteren hasta normal doğum yapana kadar enoksaparin ve varis çorabı ile izlendi. Doğumdan sonra enoksaparin dozu yarıya indirilip altı hafta kullanıldıktan sonra kesilerek oral warfarin sodyum başlandı. Hasta halen kontrollere gelmekte ve sorunsuz izlenmektedir.
Deep vein thrombosis during pregnancy is an important risk factor increasing maternal morbidity and mortality. Factor V Leiden mutation is the most frequent one among many hereditary and acquired thrombophilic risk factors during pregnancy. In a 23-year-old woman who had been pregnant for 11 weeks and applied to hospital with sudden onset pain, swelling, and erythema in her left lower extremity, a thrombus from left main iliac to superficial femoral veins was detected via Doppler ultrasonography. She was hospitalized and low molecular-weight heparin (enoxaprine sodium) was initiated with a dosage of 12000 IU/day. She showed a rapid healing clinically and was followed up with enoxaprine and varsity sock until delivery. After labor, the dosage of enoxaprine was halved and withdrawn after six weeks, and oral warfarin sodium was started. The patient is still continued to be followed up without any problems. "> [PDF] Deep vein thrombosis in pregnant women with heterozygous factor-V Leiden mutation: A case report | [PDF] Heterozigot faktör-V Leiden mutasyonu olan gebede derin ven trombozu: Olgu sunumu Gebelikte ortaya çıkan derin ven trombozu, maternal mortalite ve morbiditeyi artıran önemli bir faktördür. Gebelikte hiperkoagülabiliteye yol açan edinsel ve kalıtsal birçok trombofilik risk faktörleri içerisinde faktör-V Leiden mutasyonu en sık karşılaşılanıdır. Sol alt ekstremitede ani başlayan ağrı, şişlik ve kızarıklık yakınmasıyla başvuran 23 yaşında 11 haftalık gebe hastanın venöz Doppler ultrasonografik incelemesinde sol ana iliyak venden, yüzeyel femoral vene kadar uzanan trombüs tespit edilmesi üzerine, yatırılarak düşük molekül ağırlıklı heparin (enoksaparin sodyum 12000 IU/gün) tedavisine başlandı. Klinik olarak hızla düzelme gösteren hasta normal doğum yapana kadar enoksaparin ve varis çorabı ile izlendi. Doğumdan sonra enoksaparin dozu yarıya indirilip altı hafta kullanıldıktan sonra kesilerek oral warfarin sodyum başlandı. Hasta halen kontrollere gelmekte ve sorunsuz izlenmektedir. "> Gebelikte ortaya çıkan derin ven trombozu, maternal mortalite ve morbiditeyi artıran önemli bir faktördür. Gebelikte hiperkoagülabiliteye yol açan edinsel ve kalıtsal birçok trombofilik risk faktörleri içerisinde faktör-V Leiden mutasyonu en sık karşılaşılanıdır. Sol alt ekstremitede ani başlayan ağrı, şişlik ve kızarıklık yakınmasıyla başvuran 23 yaşında 11 haftalık gebe hastanın venöz Doppler ultrasonografik incelemesinde sol ana iliyak venden, yüzeyel femoral vene kadar uzanan trombüs tespit edilmesi üzerine, yatırılarak düşük molekül ağırlıklı heparin (enoksaparin sodyum 12000 IU/gün) tedavisine başlandı. Klinik olarak hızla düzelme gösteren hasta normal doğum yapana kadar enoksaparin ve varis çorabı ile izlendi. Doğumdan sonra enoksaparin dozu yarıya indirilip altı hafta kullanıldıktan sonra kesilerek oral warfarin sodyum başlandı. Hasta halen kontrollere gelmekte ve sorunsuz izlenmektedir.
Deep vein thrombosis during pregnancy is an important risk factor increasing maternal morbidity and mortality. Factor V Leiden mutation is the most frequent one among many hereditary and acquired thrombophilic risk factors during pregnancy. In a 23-year-old woman who had been pregnant for 11 weeks and applied to hospital with sudden onset pain, swelling, and erythema in her left lower extremity, a thrombus from left main iliac to superficial femoral veins was detected via Doppler ultrasonography. She was hospitalized and low molecular-weight heparin (enoxaprine sodium) was initiated with a dosage of 12000 IU/day. She showed a rapid healing clinically and was followed up with enoxaprine and varsity sock until delivery. After labor, the dosage of enoxaprine was halved and withdrawn after six weeks, and oral warfarin sodium was started. The patient is still continued to be followed up without any problems. ">

Deep vein thrombosis in pregnant women with heterozygous factor-V Leiden mutation: A case report

Gebelikte ortaya çıkan derin ven trombozu, maternal mortalite ve morbiditeyi artıran önemli bir faktördür. Gebelikte hiperkoagülabiliteye yol açan edinsel ve kalıtsal birçok trombofilik risk faktörleri içerisinde faktör-V Leiden mutasyonu en sık karşılaşılanıdır. Sol alt ekstremitede ani başlayan ağrı, şişlik ve kızarıklık yakınmasıyla başvuran 23 yaşında 11 haftalık gebe hastanın venöz Doppler ultrasonografik incelemesinde sol ana iliyak venden, yüzeyel femoral vene kadar uzanan trombüs tespit edilmesi üzerine, yatırılarak düşük molekül ağırlıklı heparin (enoksaparin sodyum 12000 IU/gün) tedavisine başlandı. Klinik olarak hızla düzelme gösteren hasta normal doğum yapana kadar enoksaparin ve varis çorabı ile izlendi. Doğumdan sonra enoksaparin dozu yarıya indirilip altı hafta kullanıldıktan sonra kesilerek oral warfarin sodyum başlandı. Hasta halen kontrollere gelmekte ve sorunsuz izlenmektedir.

Heterozigot faktör-V Leiden mutasyonu olan gebede derin ven trombozu: Olgu sunumu

Deep vein thrombosis during pregnancy is an important risk factor increasing maternal morbidity and mortality. Factor V Leiden mutation is the most frequent one among many hereditary and acquired thrombophilic risk factors during pregnancy. In a 23-year-old woman who had been pregnant for 11 weeks and applied to hospital with sudden onset pain, swelling, and erythema in her left lower extremity, a thrombus from left main iliac to superficial femoral veins was detected via Doppler ultrasonography. She was hospitalized and low molecular-weight heparin (enoxaprine sodium) was initiated with a dosage of 12000 IU/day. She showed a rapid healing clinically and was followed up with enoxaprine and varsity sock until delivery. After labor, the dosage of enoxaprine was halved and withdrawn after six weeks, and oral warfarin sodium was started. The patient is still continued to be followed up without any problems.

___

  • 1. Treffers PE, Huidekoper BL, Weenink GH, Kloosterman GJ. Epidemiological observations of thrombo-embolic disease during pregnancy and in the puerperium, in 56,022 women. Int J Gynaecol Obstet 1983;21:327-31.
  • 2. Hellgren M, Svensson PJ, Dahlbäck B. Resistance to activated protein C as a basis for venous thromboembolism associated with pregnancy and oral contraceptives. Am J Obstet Gynecol 1995;173:210-3.
  • 3. Gerhardt A, Scharf RE, Beckmann MW, Struve S, Bender HG, Pillny M, et al. Prothrombin and factor V mutations in women with a history of thrombosis during pregnancy and the puerperium. N Engl J Med 2000;342:374-80.
  • 4. Lockwood CJ. Inherited thrombophilias in pregnant patients: detection and treatment paradigm. Obstet Gynecol 2002; 99:333-41.
  • 5. Brenner B. Antithrombotic prophylaxis for women with thrombophilia and pregnancy complications-Yes. J Thromb Haemost 2003;1:2070-2.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Barrett özofagusu

Ali YEĞİNSU, Reşit Doğan KÖSEOĞLU, Makbule ERGİN, Cumhur İbrahim BAŞSORGUN

Early outcomes of cardiac reoperations: Seven years of experience

Kemal UZUN, Esat AKINCI, Cenk TATAROĞLU, Ali Rıza CENAL, Hayrettin TEKÜMİT

Düşük molekül ağırlıklı hidroksietil nişastanın açık kalp ameliyatlarında kullanımı

Demet AŞKIN, Mukadder DEMİROK, Ali Ekber ÇİÇEK, İlter EMİN, Çağdaş GÜLEÇ, Yalçın ADA

Castleman’s disease: A report of two rare cases

Semra VURAL, Metin AKGÜN, Erdal YEKELER, Fazlı ERDOĞAN

Akciğer hamartomu: 15 olguluk bir analiz

Ahmet ÜÇVET, Soner GÜRSOY, Zekiye AYDOĞDU, Oktay BAŞOK, Serdar ŞİRZAİ, Halil TÖZÜN, Cemil KUL

Comparison of perioperative results of conventional versus thoracoscopic lobectomy for clinical stage I lung carcinoma

Semih HALEZEROĞLU, Gökçen SEVİLGEN, Gökhan ERGENE, Çağatay TEZEL, Erdal OKUR, Volkan BAYSUNGUR

Aort anevrizmalarının endovasküler stent-greft tedavisi

Mehmet Cengiz ÇOLAK, Murat ÖZGÜLER, Ali RAHMAN, Hüseyin ÖZDEMİR, E. Barbaros ÇİL

Seksen yaş ve üzerindeki hasta nüfusunda açık kalp cerrahisi ameliyatları ve sonuçları

Mehmet BALKANAY, İlker MATARACI, Rahmi ZEYBEK, Mehmet Erdem TOKER, Cevat YAKUT, Ercan EREN, Ahmet ÇALIŞKAN, Hasan Basri ERDOĞAN

Reekspansiyon pulmoner ödemi: Olgu sunumu

Volkan ERDOĞU, Onur GENÇ, Kutsal TURHAN, Orhan YÜCEL, Kuthan KAVAKLI

Popliteal arter anevrizma tanısıyla cerrahi onarım uygulanan olgularda erken ve geç dönem sonuçlarımız

Kaan KIRALİ, Sabit SARIKAYA, Fuat BÜYÜKBAYRAK, Ahmet ŞAŞMAZEL, Hakan SAÇLI, Mehmet AKSÜT, Cevat YAKUT, İlker MATARACI

Academic Researches Index - FooterLogo