Bu yazıda etyolojisi bilinmeyen dilate kardiyomiyopatili altı aylık bir süt çocuğu sunuldu. Medikal tedaviye rağmen kalp yetersizliği gerilemeyen olguda kalp nakli endikasyonu vardı. Pulmoner arter bantı, kompleks şantlı olgularda veya sistemik dolaşımda morfolojik sağ ventrikülü olan ve doğuştan düzeltilmiş büyük arterlerin transpozisyonu gibi anatomik biventrikül tamirine uygun olan adaylarda, pulmoner arterdeki kan akımını kısıtlamak için kullanılan eski bir cerrahi tekniktir. Türkiye'de ve dünyada donör sayısındaki azlık ile birlikte çok uzun bekleme süresi nedeniyle, olgumuza pulmoner arter bantı uygulandı. Kalp yetmezliği semptomları büyük ölçüde geriledi ve hasta klinik semptomlarda iyileşme ile kısa bir sürede taburcu edildi. Altı ayda bir yapılan poliklinik takiplerinde sonuçlar normaldi.
Herein, a six-month-old infant with dilated cardiomyopathy with an unknown etiology was presented. Cardiac transplantation was indicated for the case with intractable cardiac failure despite medical treatment. Pulmonary artery banding is an old surgical technique which was used to restrict pulmonary artery blood flow in cases of complex ventricular shunts or in patients with a morphologic right ventricle in the systemic circulation who are candidates for an anatomic biventricular repair such as congenitally corrected transposition of great arteries. Due to the rarity of the donor number in Turkey and worldwide with a long waiting list, pulmonary artery banding was performed in our case. The heart failure symptoms regressed dramatically and she was discharged in a short period of time with improved clinical symptoms. The out-patient follow-up results biannually are normal. "> [PDF] Can heart transplantation be postponed or avoided by pulmonary artery banding in an infant with dilated cardiomyopathy? First experience from Turkey | [PDF] Dilate kardiyomiyopatili bir süt çocuğunda pulmoner arter bandı ile kalp nakli geciktirilebilir veya önlenebilir mi? Türkiye'den ilk deneyim Bu yazıda etyolojisi bilinmeyen dilate kardiyomiyopatili altı aylık bir süt çocuğu sunuldu. Medikal tedaviye rağmen kalp yetersizliği gerilemeyen olguda kalp nakli endikasyonu vardı. Pulmoner arter bantı, kompleks şantlı olgularda veya sistemik dolaşımda morfolojik sağ ventrikülü olan ve doğuştan düzeltilmiş büyük arterlerin transpozisyonu gibi anatomik biventrikül tamirine uygun olan adaylarda, pulmoner arterdeki kan akımını kısıtlamak için kullanılan eski bir cerrahi tekniktir. Türkiye'de ve dünyada donör sayısındaki azlık ile birlikte çok uzun bekleme süresi nedeniyle, olgumuza pulmoner arter bantı uygulandı. Kalp yetmezliği semptomları büyük ölçüde geriledi ve hasta klinik semptomlarda iyileşme ile kısa bir sürede taburcu edildi. Altı ayda bir yapılan poliklinik takiplerinde sonuçlar normaldi. "> Bu yazıda etyolojisi bilinmeyen dilate kardiyomiyopatili altı aylık bir süt çocuğu sunuldu. Medikal tedaviye rağmen kalp yetersizliği gerilemeyen olguda kalp nakli endikasyonu vardı. Pulmoner arter bantı, kompleks şantlı olgularda veya sistemik dolaşımda morfolojik sağ ventrikülü olan ve doğuştan düzeltilmiş büyük arterlerin transpozisyonu gibi anatomik biventrikül tamirine uygun olan adaylarda, pulmoner arterdeki kan akımını kısıtlamak için kullanılan eski bir cerrahi tekniktir. Türkiye'de ve dünyada donör sayısındaki azlık ile birlikte çok uzun bekleme süresi nedeniyle, olgumuza pulmoner arter bantı uygulandı. Kalp yetmezliği semptomları büyük ölçüde geriledi ve hasta klinik semptomlarda iyileşme ile kısa bir sürede taburcu edildi. Altı ayda bir yapılan poliklinik takiplerinde sonuçlar normaldi.
Herein, a six-month-old infant with dilated cardiomyopathy with an unknown etiology was presented. Cardiac transplantation was indicated for the case with intractable cardiac failure despite medical treatment. Pulmonary artery banding is an old surgical technique which was used to restrict pulmonary artery blood flow in cases of complex ventricular shunts or in patients with a morphologic right ventricle in the systemic circulation who are candidates for an anatomic biventricular repair such as congenitally corrected transposition of great arteries. Due to the rarity of the donor number in Turkey and worldwide with a long waiting list, pulmonary artery banding was performed in our case. The heart failure symptoms regressed dramatically and she was discharged in a short period of time with improved clinical symptoms. The out-patient follow-up results biannually are normal. ">

Can heart transplantation be postponed or avoided by pulmonary artery banding in an infant with dilated cardiomyopathy? First experience from Turkey

Bu yazıda etyolojisi bilinmeyen dilate kardiyomiyopatili altı aylık bir süt çocuğu sunuldu. Medikal tedaviye rağmen kalp yetersizliği gerilemeyen olguda kalp nakli endikasyonu vardı. Pulmoner arter bantı, kompleks şantlı olgularda veya sistemik dolaşımda morfolojik sağ ventrikülü olan ve doğuştan düzeltilmiş büyük arterlerin transpozisyonu gibi anatomik biventrikül tamirine uygun olan adaylarda, pulmoner arterdeki kan akımını kısıtlamak için kullanılan eski bir cerrahi tekniktir. Türkiye'de ve dünyada donör sayısındaki azlık ile birlikte çok uzun bekleme süresi nedeniyle, olgumuza pulmoner arter bantı uygulandı. Kalp yetmezliği semptomları büyük ölçüde geriledi ve hasta klinik semptomlarda iyileşme ile kısa bir sürede taburcu edildi. Altı ayda bir yapılan poliklinik takiplerinde sonuçlar normaldi.

Dilate kardiyomiyopatili bir süt çocuğunda pulmoner arter bandı ile kalp nakli geciktirilebilir veya önlenebilir mi? Türkiye'den ilk deneyim

Herein, a six-month-old infant with dilated cardiomyopathy with an unknown etiology was presented. Cardiac transplantation was indicated for the case with intractable cardiac failure despite medical treatment. Pulmonary artery banding is an old surgical technique which was used to restrict pulmonary artery blood flow in cases of complex ventricular shunts or in patients with a morphologic right ventricle in the systemic circulation who are candidates for an anatomic biventricular repair such as congenitally corrected transposition of great arteries. Due to the rarity of the donor number in Turkey and worldwide with a long waiting list, pulmonary artery banding was performed in our case. The heart failure symptoms regressed dramatically and she was discharged in a short period of time with improved clinical symptoms. The out-patient follow-up results biannually are normal.

___

  • Towbin JA, Lowe AM, Colan SD, Sleeper LA, Orav EJ, Clunie S, et al. Incidence, causes, and outcomes of dilated cardiomyopathy in children. JAMA 2006;296:1867-76.
  • Alvarez JA, Orav EJ, Wilkinson JD, Fleming LE, Lee DJ, Sleeper LA, et al. Competing risks for death and cardiac transplantation in children with dilated cardiomyopathy: results from the pediatric cardiomyopathy registry. Circulation 2011;124:814-23.
  • Schranz D, Rupp S, Müller M, Schmidt D, Bauer A, Valeske K, et al. Pulmonary artery banding in infants and young children with left ventricular dilated cardiomyopathy: a novel therapeutic strategy before heart transplantation. J Heart Lung Transplant 2013;32:475-81.
  • Schranz D, Veldman A, Bartram U, Michel-Behnke I, Bauer J, Akintürk H. Pulmonary artery banding for idiopathic dilative cardiomyopathy: a novel therapeutic strategy using an old surgical procedure. J Thorac Cardiovasc Surg 2007;134:796-7.
  • Winlaw DS, McGuirk SP, Balmer C, Langley SM, Griselli M, Stümper O, et al. Intention-to-treat analysis of pulmonary artery banding in conditions with a morphological right ventricle in the systemic circulation with a view to anatomic biventricular repair. Circulation 2005;111:405-11.
  • Recla S, Steinbrenner B, Schranz D. Medical therapy in dilated cardiomyopathy and pulmonary arterial banding in children. J Heart Lung Transplant 2013;32:1045-6.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Doğumsal kistik adenomatoid malformasyonda minimal invaziv mi, yoksa sublober cerrahi mi?

Serdar EVRAN

Çocuk kalp ve damar cerrahisi mi, doğumsal kalp hastalıkları cerrahisi mi?

Emrah ŞİŞLİ, Münevver DERELİ, Yüksel ATAY, Mehmet Fatih AYIK

Early outcomes of the sutureless aortic valves versus conventional stented bioprosthetic valves

Muhammet Onur HANEDAN, Mehmet Ali YÜRÜK, Ali Kemal ARSLAN, Murat YÜCEL, İlker MATARACI, Tanıl ÖZER, Ufuk SAYAR

Aortopathy following the correction of tetralogy of Fallot

Recep Oktay PEKER, Şafak ALPAT, Mustafa YILMAZ

Koroner arter seyir anomalisinin aterosklerotik lezyonların patogenezinde bir rolü olabilir mi?

Adnan UYSALEL, Zeynep EYİLETEN, Mehmet TAŞAR, Nur Dikmen YAMAN

Can hyperthermic intrathoracic perfusion chemotherapy added to lung sparing surgery be the solution for malignant pleural mesothelioma?

İlknur AYTEKİN, Alper SEVİNÇ, Öner DİKENSOY, Ahmet Feridun IŞIK, Celaletdin CAMCI, Yunus BENLİ, Levent ELBEYLİ, Bülent TUNÇÖZGÜR, Maruf ŞANLI

An easily overlooked clinical phenomenon after coronary artery bypass graft surgery: postoperative delirium

Hüseyin ŞAŞKIN, Çağrı DÜZYOL, Rezan AKSOY, Mustafa İDİZ, Hüseyin MAÇİKA, Kazım Serhan ÖZCAN

Amlodipine bağlı gingival büyüme

Burkay YAKAR, Hülya ERTEKİN, Yusuf Haydar ERTEKİN, Ayşegül ULUDAĞ, Murat TEKİN

Perfore periaortik apse ve inmeye yol açan Staphylococcus aureus'un neden olduğu erken başlangıçlı prostetik kapak endokarditi

Erhan KAYA, Ömer IŞIK, Bülent İLÇÖL, Hakan FOTBOLCU, Cevat YAKUT

Torsade de Pointes during placement of an implantable cardioverter-defibrillator in a child with long QT syndrome

Pelin KARAASLAN, Cem ERDOĞAN, Arda ÖZYÜKSEL, Kamil DARÇIN, Banu GÖKAY VURAL

Academic Researches Index - FooterLogo