Uzun QT sendromu, Torsade de Pointes başta olmak üzere, ventriküler taşiaritmilere yatkınlığa neden olan, QT aralığında uzama ile karakterizedir. QT aralığının uzamasından inhaler anestetikler sorumlu tutulmaktadır. Bu yazıda, implante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör yerleştirme cerrahisi sırasında sevofluran ile genel anestezide iken inatçı Torsade de Pointes atağı geçiren uzun QT sendromlu bir pediatrik olgu sunuldu. Elektriksel kardiyoversiyon gerektiren tekrarlayan Torsade de Pointes ataklarının cerrahi tedavi ile ilişkili olmadığı düşünüldü. Bu ataklar sevofluran inhalasyonu ile ilişkilendirildi. Sevofluran sonlandırıldıktan sonra, aritmiler ortadan kayboldu. Malign aritmiler hastalar için tehlikeli sonuçlar doğurabileceği için, uzun QT sendromlu hastalarda inhaler anestetiklerin kullanılmaması gerektiği kanısındayız.
Long QT syndrome is characterized by a prolongation of the QT interval resulting in a tendency to ventricular tachyarrhythmias, particularly Torsade de Pointes. Inhalational anesthetics are often accused of prolonged QT interval. Herein, we report a pediatric case of long QT syndrome with a persistent Torsade de Pointes episode under general anesthesia with sevoflurane during surgical implantable cardioverter-defibrillator placement. Recurrent Torsade de Pointes requiring electrical cardioversion were considered to be unrelated to the surgical management. These episodes were considered to be related to sevoflurane inhalation. After terminating sevoflurane, arrhythmias disappeared. As malignant arrhythmias may have detrimental results for patients, we conclude that inhalation anesthetics should be avoided in patients with long QT syndrome. "> [PDF] Torsade de Pointes during placement of an implantable cardioverter-defibrillator in a child with long QT syndrome | [PDF] Uzun QT sendromlu bir çocukta implante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör yerleştirilmesi sırasında Torsade de Pointes Uzun QT sendromu, Torsade de Pointes başta olmak üzere, ventriküler taşiaritmilere yatkınlığa neden olan, QT aralığında uzama ile karakterizedir. QT aralığının uzamasından inhaler anestetikler sorumlu tutulmaktadır. Bu yazıda, implante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör yerleştirme cerrahisi sırasında sevofluran ile genel anestezide iken inatçı Torsade de Pointes atağı geçiren uzun QT sendromlu bir pediatrik olgu sunuldu. Elektriksel kardiyoversiyon gerektiren tekrarlayan Torsade de Pointes ataklarının cerrahi tedavi ile ilişkili olmadığı düşünüldü. Bu ataklar sevofluran inhalasyonu ile ilişkilendirildi. Sevofluran sonlandırıldıktan sonra, aritmiler ortadan kayboldu. Malign aritmiler hastalar için tehlikeli sonuçlar doğurabileceği için, uzun QT sendromlu hastalarda inhaler anestetiklerin kullanılmaması gerektiği kanısındayız. "> Uzun QT sendromu, Torsade de Pointes başta olmak üzere, ventriküler taşiaritmilere yatkınlığa neden olan, QT aralığında uzama ile karakterizedir. QT aralığının uzamasından inhaler anestetikler sorumlu tutulmaktadır. Bu yazıda, implante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör yerleştirme cerrahisi sırasında sevofluran ile genel anestezide iken inatçı Torsade de Pointes atağı geçiren uzun QT sendromlu bir pediatrik olgu sunuldu. Elektriksel kardiyoversiyon gerektiren tekrarlayan Torsade de Pointes ataklarının cerrahi tedavi ile ilişkili olmadığı düşünüldü. Bu ataklar sevofluran inhalasyonu ile ilişkilendirildi. Sevofluran sonlandırıldıktan sonra, aritmiler ortadan kayboldu. Malign aritmiler hastalar için tehlikeli sonuçlar doğurabileceği için, uzun QT sendromlu hastalarda inhaler anestetiklerin kullanılmaması gerektiği kanısındayız.
Long QT syndrome is characterized by a prolongation of the QT interval resulting in a tendency to ventricular tachyarrhythmias, particularly Torsade de Pointes. Inhalational anesthetics are often accused of prolonged QT interval. Herein, we report a pediatric case of long QT syndrome with a persistent Torsade de Pointes episode under general anesthesia with sevoflurane during surgical implantable cardioverter-defibrillator placement. Recurrent Torsade de Pointes requiring electrical cardioversion were considered to be unrelated to the surgical management. These episodes were considered to be related to sevoflurane inhalation. After terminating sevoflurane, arrhythmias disappeared. As malignant arrhythmias may have detrimental results for patients, we conclude that inhalation anesthetics should be avoided in patients with long QT syndrome. ">

Torsade de Pointes during placement of an implantable cardioverter-defibrillator in a child with long QT syndrome

Uzun QT sendromu, Torsade de Pointes başta olmak üzere, ventriküler taşiaritmilere yatkınlığa neden olan, QT aralığında uzama ile karakterizedir. QT aralığının uzamasından inhaler anestetikler sorumlu tutulmaktadır. Bu yazıda, implante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör yerleştirme cerrahisi sırasında sevofluran ile genel anestezide iken inatçı Torsade de Pointes atağı geçiren uzun QT sendromlu bir pediatrik olgu sunuldu. Elektriksel kardiyoversiyon gerektiren tekrarlayan Torsade de Pointes ataklarının cerrahi tedavi ile ilişkili olmadığı düşünüldü. Bu ataklar sevofluran inhalasyonu ile ilişkilendirildi. Sevofluran sonlandırıldıktan sonra, aritmiler ortadan kayboldu. Malign aritmiler hastalar için tehlikeli sonuçlar doğurabileceği için, uzun QT sendromlu hastalarda inhaler anestetiklerin kullanılmaması gerektiği kanısındayız.

Uzun QT sendromlu bir çocukta implante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör yerleştirilmesi sırasında Torsade de Pointes

Long QT syndrome is characterized by a prolongation of the QT interval resulting in a tendency to ventricular tachyarrhythmias, particularly Torsade de Pointes. Inhalational anesthetics are often accused of prolonged QT interval. Herein, we report a pediatric case of long QT syndrome with a persistent Torsade de Pointes episode under general anesthesia with sevoflurane during surgical implantable cardioverter-defibrillator placement. Recurrent Torsade de Pointes requiring electrical cardioversion were considered to be unrelated to the surgical management. These episodes were considered to be related to sevoflurane inhalation. After terminating sevoflurane, arrhythmias disappeared. As malignant arrhythmias may have detrimental results for patients, we conclude that inhalation anesthetics should be avoided in patients with long QT syndrome.

___

  • Saussine M, Massad I, Raczka F, Davy JM, Frapier JM. Torsade de pointes during sevoflurane anesthesia in a child with congenital long QT syndrome. Paediatr Anaesth 2006;16:63-5.
  • Jervell A, Lange-Nielsen F. Congenital deaf-mutism, functional heart disease with prolongation of the Q-T interval and sudden death. Am Heart J 1957;54:59-68.
  • Schwartz PJ, Moss AJ, Vincent GM, Crampton RS. Diagnostic criteria for the long QT syndrome. An update. Circulation 1993;88:782-4.
  • Bazett HC. An analyses of the time-relations of electrocardiograms. Heart 1920;7:353-70.
  • Chatrath R, Porter CB, Ackerman MJ. Role of transvenous implantable cardioverter-defibrillators in preventing sudden cardiac death in children, adolescents, and young adults. Mayo Clin Proc 2002;77:226-31.
  • Silka MJ, Kron J, Dunnigan A, Dick M. Sudden cardiac death and the use of implantable cardioverter-defibrillators in pediatric patients. The Pediatric Electrophysiology Society. Circulation 1993;87:800-7.
  • Kies SJ, Pabelick CM, Hurley HA, White RD, Ackerman MJ. Anesthesia for patients with congenital long QT syndrome. Anesthesiology 2005;102:204-10.
  • Galloway PA, Glass PS. Anesthetic implications of prolonged QT interval syndromes. Anesth Analg 1985;64:612-20.
  • Booker PD, Whyte SD, Ladusans EJ. Long QT syndrome and anaesthesia. Br J Anaesth 2003;90:349-66.
  • Michaloudis D, Fraidakis O, Lefaki T, Dede I, Kanakoudes F, Askitopoulou H, et al. Anaesthesia and the QT interval in humans. The effects of isoflurane and halothane. Anaesthesia 1996;51:219-24.
  • Kuenszberg E, Loeckinger A, Kleinsasser A, Lindner KH, Puehringer F, Hoermann C. Sevoflurane progressively prolongs the QT interval in unpremedicated female adults. Eur J Anaesthesiol 2000;17:662-4.
  • Kleinsasser A, Kuenszberg E, Loeckinger A, Keller C, Hoermann C, Lindner KH, et al. Sevoflurane, but not propofol, significantly prolongs the Q-T interval. Anesth Analg 2000;90:25-7.
  • Gallagher JD, Weindling SN, Anderson G, Fillinger MP. Effects of sevoflurane on QT interval in a patient with congenital long QT syndrome. Anesthesiology 1998;89:1569- 73.
  • Abe K, Takada K, Yoshiya I. Intraoperative torsade de pointes ventricular tachycardia and ventricular fibrillation during sevoflurane anesthesia. Anesth Analg 1998;86:701-2.
  • Tacken MC, Bracke FA, Van Zundert AA. Torsade de pointes during sevoflurane anesthesia and fluconazole infusion in a patient with long QT syndrome. A case report. Acta Anaesthesiol Belg 2011;62:105-8.
  • Rodríguez-Borregan JC, Buron-Mediavilla FJ, Arnaiz- Arnaiz V, Marco-Moreno JM. Torsades de pointes induced by sevoflurane. Med Intensiva 2009;33:55-6. [Abstract]
  • Kansara B, Singh A, Kaushal S, Saxena A. Placement of an implantable cardioverter-defibrillator in an infant with congenital long QT syndrome: anesthetic considerations. Ann Card Anaesth 2011;14:122-6.
  • Kenyon CA, Flick R, Moir C, Ackerman MJ, Pabelick CM. Anesthesia for videoscopic left cardiac sympathetic denervation in children with congenital long QT syndrome and catecholaminergic polymorphic ventricular tachycardia- -a case series. Paediatr Anaesth 2010;20:465-70.
  • Whyte SD, Sanatani S, Lim J, Booker PD. A comparison of the effect on dispersion of repolarization of age-adjusted MAC values of sevoflurane in children. Anesth Analg 2007;104:277-82.
  • Whyte SD, Booker PD, Buckley DG. The effects of propofol and sevoflurane on the QT interval and transmural dispersion of repolarization in children. Anesth Analg 2005;100:71-7.
  • Nathan AT, Berkowitz DH, Montenegro LM, Nicolson SC, Vetter VL, Jobes DR. Implications of anesthesia in children with long QT syndrome. Anesth Analg 2011;112:1163-8.
  • Ela Y, Sivaci RG, Demir T, Baki E. Importance of preoperative ECG evaluation with regard to a case of long QT syndrome; Case report. J Surg Arts 2009;2:34-7.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Can heart transplantation be postponed or avoided by pulmonary artery banding in an infant with dilated cardiomyopathy? First experience from Turkey

Alper GÜZELTAŞ, Sertaç HAYDİN, Pelin AYYILDIZ, Erkut ÖZTÜRK, Okan YILDIZ, İbrahim Cansaran TANIDIR

Mid-term results of aortic root repair using the reimplantation technique: our single-center experience

Oğuz TAŞDEMİR, Utkan SEVÜK, Kıvanç ATILGAN, Candan HAYTURAL, Ertan DEMİRDAŞ

Paramedian retropaeritoneal yaklaşım

Orhan GÖKALP, Börteçin EYGİ, Gamze GÖKALP

İleri evre kalp yetersizliği ve mekanik destek cihazlarının geleceği: Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Uzlaşı Raporu

Ahmet Rüçhan AKAR, Şeref Alp KÜÇÜKER, R GÖKÇEN ORHAN, Sanem NALBANTGİL, Tahir YAĞDI, Mustafa ÖZBARAN, Ali GÜRBÜZ, Lale TOKGÖZOĞLU, Mehmet EREN, Ahmet EKMEKÇİ, Leyla Elif SADE, Mehmet Birhan YILMAZ

Does late primary arterial switch operation with extracorporeal membrane oxygenator support change the surgical approach in simple transposition of the great arteries?

Nida ÇELİK, Halil TÜRKOĞLU, Abdullah Arif YILMAZ, Türkay SARITAŞ, Ulaş KARADAŞ

Nöbet öncesi ve sonrası hemşirelerde alt ekstremite venöz Dupleks ultrasonografi bulguları

Aytaç GÜLCÜ, Timur KÖSE, Can ÖZÜTEMİZ

Perfore periaortik apse ve inmeye yol açan Staphylococcus aureus'un neden olduğu erken başlangıçlı prostetik kapak endokarditi

Erhan KAYA, Ömer IŞIK, Bülent İLÇÖL, Hakan FOTBOLCU, Cevat YAKUT

Koroner arter seyir anomalisinin aterosklerotik lezyonların patogenezinde bir rolü olabilir mi?

Adnan UYSALEL, Zeynep EYİLETEN, Mehmet TAŞAR, Nur Dikmen YAMAN

Role of body mass index, airflow obstruction, dyspnea level, exercise capacity index and maximal oxygen uptake on predicting the postoperative complications of lung resections for patients with lung cancer and chronic obstructive pulmonary disease

Hasan ERSÖZ, Sevgi ÖZALEVLİ, Volkan KARAÇAM, Nezih ÖZDEMİR, Ahmet ÖNEN, Ali KARAKILIÇ, Aydın ŞANLI

Çocuk kalp ve damar cerrahisi mi, doğumsal kalp hastalıkları cerrahisi mi?

Emrah ŞİŞLİ, Münevver DERELİ, Yüksel ATAY, Mehmet Fatih AYIK

Academic Researches Index - FooterLogo