Behçet hastalığı nedeni tam bilinmeyen bir multiorgan vaskulitidir. Vasküler tutulum %7.7 ile %38 arasında bildirilmekte olup, venöz tutulum daha sık, arteriyel tutulumsa daha nadirdir. Büyük arterlerin tutulumuna ise %1.5 ile %2.2 arasında rastlanılmaktadır. Tüm hastaların yaklaşık %6-25' inde periferal veya derin venlerde tromboz görülmektedir. Sıklıkla abdominal aorta, pulmoner arter ve femoral arter tutulumları görülürken koroner arterlerin tutulumu oldukça nadirdir. Biz koroner arter anevrizması ve abdominal aorta anevrizmasının beraber görüldüğü 2 Behçet hastalıklı olguyu sunuyoruz. Her iki hastada da birinci aşamada koroner arter bypass cerrahisi uygulandı ve 3 aylık bekleme periyodunu takiben abdominal aort anevrizma tamiri yapıldı. Bu tip hastalarda iki aşamalı cerrahi tedaviyi ve abdominal aorta tamirinde anastomoz hatlarının patch ile sarılarak postoperatif uygun tıbbi tedaviyi öneriyoruz.
Behçet's disease is a multiorgan vasculitis in which the etiology remains unknown. While vascular involment is reported 7.7 % to 38%, venous involvement is more common than the arterial one. Large artery involvement in Behçet's disease is around 1.5% to 2.2%. Thrombosis of peripheral or deep veins is reported in 6% to 25% of the patients. Involvement of coronary arteries is very rare while abdominal aorta, pulmonary artery and femoral arteries are more commonly involved arteries. We report 2 cases of coronary artery aneurysm plus abdominal aorta aneurysm with Behçet's disease. For both two cases coronary artery bypass operation was performed as a first stage and abdominal aorta aneurysm repair performed after 3 months. We recommend two stage surgical treatment with wrapping the anasthmosis sides with Dacron patch and effective medical treatment following surgery for such cases. "> [PDF] Behçet hastalığında koroner arter anevrizması ve abdominal aort anevrizması olan iki hasta: Vaka takdimi | [PDF] Coronary and abdominal aortic aneurysms in two patienrts with Behçet's disease: Case report Behçet hastalığı nedeni tam bilinmeyen bir multiorgan vaskulitidir. Vasküler tutulum %7.7 ile %38 arasında bildirilmekte olup, venöz tutulum daha sık, arteriyel tutulumsa daha nadirdir. Büyük arterlerin tutulumuna ise %1.5 ile %2.2 arasında rastlanılmaktadır. Tüm hastaların yaklaşık %6-25' inde periferal veya derin venlerde tromboz görülmektedir. Sıklıkla abdominal aorta, pulmoner arter ve femoral arter tutulumları görülürken koroner arterlerin tutulumu oldukça nadirdir. Biz koroner arter anevrizması ve abdominal aorta anevrizmasının beraber görüldüğü 2 Behçet hastalıklı olguyu sunuyoruz. Her iki hastada da birinci aşamada koroner arter bypass cerrahisi uygulandı ve 3 aylık bekleme periyodunu takiben abdominal aort anevrizma tamiri yapıldı. Bu tip hastalarda iki aşamalı cerrahi tedaviyi ve abdominal aorta tamirinde anastomoz hatlarının patch ile sarılarak postoperatif uygun tıbbi tedaviyi öneriyoruz. "> Behçet hastalığı nedeni tam bilinmeyen bir multiorgan vaskulitidir. Vasküler tutulum %7.7 ile %38 arasında bildirilmekte olup, venöz tutulum daha sık, arteriyel tutulumsa daha nadirdir. Büyük arterlerin tutulumuna ise %1.5 ile %2.2 arasında rastlanılmaktadır. Tüm hastaların yaklaşık %6-25' inde periferal veya derin venlerde tromboz görülmektedir. Sıklıkla abdominal aorta, pulmoner arter ve femoral arter tutulumları görülürken koroner arterlerin tutulumu oldukça nadirdir. Biz koroner arter anevrizması ve abdominal aorta anevrizmasının beraber görüldüğü 2 Behçet hastalıklı olguyu sunuyoruz. Her iki hastada da birinci aşamada koroner arter bypass cerrahisi uygulandı ve 3 aylık bekleme periyodunu takiben abdominal aort anevrizma tamiri yapıldı. Bu tip hastalarda iki aşamalı cerrahi tedaviyi ve abdominal aorta tamirinde anastomoz hatlarının patch ile sarılarak postoperatif uygun tıbbi tedaviyi öneriyoruz.
Behçet's disease is a multiorgan vasculitis in which the etiology remains unknown. While vascular involment is reported 7.7 % to 38%, venous involvement is more common than the arterial one. Large artery involvement in Behçet's disease is around 1.5% to 2.2%. Thrombosis of peripheral or deep veins is reported in 6% to 25% of the patients. Involvement of coronary arteries is very rare while abdominal aorta, pulmonary artery and femoral arteries are more commonly involved arteries. We report 2 cases of coronary artery aneurysm plus abdominal aorta aneurysm with Behçet's disease. For both two cases coronary artery bypass operation was performed as a first stage and abdominal aorta aneurysm repair performed after 3 months. We recommend two stage surgical treatment with wrapping the anasthmosis sides with Dacron patch and effective medical treatment following surgery for such cases. ">

Behçet hastalığında koroner arter anevrizması ve abdominal aort anevrizması olan iki hasta: Vaka takdimi

Behçet hastalığı nedeni tam bilinmeyen bir multiorgan vaskulitidir. Vasküler tutulum %7.7 ile %38 arasında bildirilmekte olup, venöz tutulum daha sık, arteriyel tutulumsa daha nadirdir. Büyük arterlerin tutulumuna ise %1.5 ile %2.2 arasında rastlanılmaktadır. Tüm hastaların yaklaşık %6-25' inde periferal veya derin venlerde tromboz görülmektedir. Sıklıkla abdominal aorta, pulmoner arter ve femoral arter tutulumları görülürken koroner arterlerin tutulumu oldukça nadirdir. Biz koroner arter anevrizması ve abdominal aorta anevrizmasının beraber görüldüğü 2 Behçet hastalıklı olguyu sunuyoruz. Her iki hastada da birinci aşamada koroner arter bypass cerrahisi uygulandı ve 3 aylık bekleme periyodunu takiben abdominal aort anevrizma tamiri yapıldı. Bu tip hastalarda iki aşamalı cerrahi tedaviyi ve abdominal aorta tamirinde anastomoz hatlarının patch ile sarılarak postoperatif uygun tıbbi tedaviyi öneriyoruz.

Coronary and abdominal aortic aneurysms in two patienrts with Behçet's disease: Case report

Behçet's disease is a multiorgan vasculitis in which the etiology remains unknown. While vascular involment is reported 7.7 % to 38%, venous involvement is more common than the arterial one. Large artery involvement in Behçet's disease is around 1.5% to 2.2%. Thrombosis of peripheral or deep veins is reported in 6% to 25% of the patients. Involvement of coronary arteries is very rare while abdominal aorta, pulmonary artery and femoral arteries are more commonly involved arteries. We report 2 cases of coronary artery aneurysm plus abdominal aorta aneurysm with Behçet's disease. For both two cases coronary artery bypass operation was performed as a first stage and abdominal aorta aneurysm repair performed after 3 months. We recommend two stage surgical treatment with wrapping the anasthmosis sides with Dacron patch and effective medical treatment following surgery for such cases.

___

  • 1. Lie JT. Vascular involvement in Behçet’s disease: Arterial and venous and vessels of all sizes (editorial comment). J Rheumatol 1992;3:341-3.
  • 2. Hamza M. Large artery involvement in Behçet’s disease. J Rheumatol 1987;14:554-9.
  • 3. Demirkılıç U, Kuralay E, Cingöz F, et al. Behçet hastalığı ve pulmoner arter anevrizması. Medical Network Kardiyoloji 1998;5:296-9.
  • 4. Little AG, Zarinsk CK. Abdominal aortic aneurysm and Behçet’s disease. Surgery 1982;91:359-62.
  • 5. Bastounıs E, Maltezos C, Giambouras S, et al. Arterial aneursyms in Behçet’s disease. Int. Angıology 1994;13: 196-201.
  • 6. Tüzün H, Sayın A, Karaözbek Y, ve ark. Peripheral aneursym in Behçet’s disease. Cardıovascular surg. 1993;103:145-224.
  • 7. Ninomiya K, Nomura Y, Takei S. Large coronary aneursyms in a child with suspected Behçet’s disease letter. J Rheumatol 2000;27:278-9.
  • 8. Demirkılıç U, Kuralay E, Cingöz F, ve ark. Koroner arter hastalığı ve Behçet Hastalığı. Medical Network Kardiyoloji 1998;5:293-5.
  • 9. Kaseda S, Koiwaya Y, Tajimi T, et al. Huge false aneurysm due to rupture of the right coronary artery in Behçet’s syndrome. Ann Heart J 1982;103:569-71.
  • 10. Hirose H, Takagi M, Noguchi M, et al. Coronary revascularization and abdominal aortic aneurysm repair in a patient with Behçet’s disease. J Cardiovasc Surg (Torino). 1998;39:751-55.
  • 11. James DG. Behçet’s syndrome. N Engl J Med 1979;301: 431-2.
  • 12. Koç Y, Güllü I, Akpolat T, et al. Vascular involvement in Behçet’s disease. J Rheumatol.1992;19;402-10.
  • 13. Tüzüner A, Uncu H. A case of Behçet’s disease with an abdominal aortic aneurysm and two aneurysms in the common carotid artery. A case report. Angiology 1996;47: 1173-80.
  • 14. Okita Y. Ando M, Minatoya K, et al. Multiple pseudoaneursyms of the aortic arch, right subclavian artery and abdominal aorta with Behçet’s disease. J Vasc Surg 1998;28.723-6.
  • 15. Enoch BA, Castillo-Olivares JL. Major vascular complications in Behçet’s syndrome. Post Grad Med 1968;44:453-9.
  • 16. Barlett ST, McCharty III WJ, Palmer AS, et al. Multiple aneurysms in Behçet’s disease. Arc Surg 1998;123-1004-8.
  • 17. Schwartz P, Weisbrot M. Peripheral false aneurysms in Behçet’s disease. Br J Surg 1987:74:67-8.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Koroner arter cerrahisi sonrası atrial fibrillasyon gelişimindeki belirleyicilerin irdelenmesi

Suat CANBAZ, Mustafa ÇIKIRIKÇIOĞLU, Hasan SUNAR, Mustafa EDİS, Enver DURAN, Turan EGE

İdiyopatik trombositopenik purpuralı bir hastada mitral kapak replasmanı: Olgu sunumu

Levent ÇETİN, Ufuk DEMİRKILIÇ, Harun TATAR, Nevzat ERDİL, Erol ŞENER

Koroner trombüsün neden olduğu akut miyokard enfarktüsü olgusunda, acil koroner anjiyografi sırasında trombüsün yer değiştirmesi

Sinan DAĞDELEN, Nuri ÇAĞLAR

Sorin kalp kapak protezlerinin orta dönem takip sonuçları

Melih Hulusi US, Yılmaz CİNGÖZBAY, Kaan İNAN, Enver DURAN, Mutasım SÜNGÜN, Turan EGE, Ömer Yüksel ÖZTÜRK

Koroner arter bypass grefti olarak kullanılan internal mammaryan arterin renkli Doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesi

Mustafa SEÇİL, Bahri GÜMÜŞ, Özalp KARABAY, Tuğrul PIRNAR, Enis İĞCİ, Ahmet Yiğit GÖKTAY, Öztekin OTO, Oğuz DİCLE

Kalsiyum dobesilatın iskelet kası iskemi-reperfüzyon hasarındaki rolü

Davit SABA, Zehra SERDAR, Melahat DİRİCAN, Hayati ÖZKAN, Hasan YAVUZ, Işık ŞENKAYA, Ziya ÖZER, Musa AĞRIŞ, Hülya ÖZTÜRK

Aort kapak hastalığı ve subaortik stenoz olgularında alternatif "Less invasive" yaklaşım: Sağ anterior submammaryan minitorakotomi

Ersin EREK, Barbaros KINOĞLU, Tayyar SARIOĞLU, Vedat SANSOY, Ayşe SARIOĞLU, Numan Ali AYDEMİR

Erken koroner ateroskleroz gelişmiş olan koroner arter anomalisi, sağ aortik sinüs valsalvadan ayrı bir ostium ile kaynaklanan posterior desandan koroner arter

Hasan KARABULUT, Sinan DAĞDELEN, Nuri ÇAĞLAR, Serdar SOYDİNÇ

Üst ekstremite derin ven trombozu tanısında renkli Doppler ultrasonografi

Mustafa SEÇİL, Hüdai ÇATALYÜREK, Ünal AÇIKEL, Yiğit GÖKTA, Oğuz DİCLE

Rezeksiyon sonrası pulmoner fonksiyonun perfüzyon sintigrafisiyle tahmini

Akın Eraslan BALCI, Şevval EREN, Refik ÜLKÜ, Cemal ÖZÇELİK, Ansal Tansel BALCI

Academic Researches Index - FooterLogo