Pulmoner arterden kaynaklanan sol koroner arter anomalisi sendromu nadir, ama ciddi bir doğuştan kalp anomalisidir. Bebeklik döneminde dilate kardiyomiyopatinin ve sol kalp yetmezliğinin önemli bir nedeni olup, tedavi edilmez ise, prognozu kötüdür ve genel mortalitesi %90’ın üzerindedir. Hastaların yaklaşık %15’i kollateral dolaşım gelişimine bağlı olarak bir yaşından sonra hayatta kalabilir ve bu hastalarda göğüs ağrısı, nefes darlığı, senkop ve aritmiler görülebilir. Bazı olgularda miyokard enfarktüsü ve ani kardiyak ölüm ilk ve tek semptom olabilir. Bu sendromun tedavisi acil cerrahi düzeltme olup, uzun dönem sonuçları iyidir. Bu yazıda, pulmoner arterden kaynaklanan sol koroner arter anomalisi tanısı konulan ve başarılı bir cerrahi yapılan asemptomatik ergen aktif bir sporcu sunuldu.
Anomalous origin of left coronary artery from pulmonary arterysyndrome is a rare, but severe congenital cardiac malformation.It is an important cause of dilated cardiomyopathy and leftheart failure during infancy and, if left untreated, the prognosisis poor with an overall mortality rate over 90%. About 15% ofpatients can survive beyond the first year of life, depending onthe development of collateral circulation and may present withangina, dyspnea, syncope, and arrhythmias. Myocardial infarctionand sudden cardiac death may be the only and the first symptomin some cases. The treatment of choice for this syndrome is urgentsurgical intervention with favorable long-term outcomes. Herein,we present an asymptomatic adolescent active sportsman whowas diagnosed with anomalous origin of left coronary artery frompulmonary artery syndrome and underwent a successful surgery. "> [PDF] Asemptomatik genç bir futbol oyuncusunda ALCAPA sendromu | [PDF] ALCAPA syndrome in an asymptomatic young soccer player Pulmoner arterden kaynaklanan sol koroner arter anomalisi sendromu nadir, ama ciddi bir doğuştan kalp anomalisidir. Bebeklik döneminde dilate kardiyomiyopatinin ve sol kalp yetmezliğinin önemli bir nedeni olup, tedavi edilmez ise, prognozu kötüdür ve genel mortalitesi %90’ın üzerindedir. Hastaların yaklaşık %15’i kollateral dolaşım gelişimine bağlı olarak bir yaşından sonra hayatta kalabilir ve bu hastalarda göğüs ağrısı, nefes darlığı, senkop ve aritmiler görülebilir. Bazı olgularda miyokard enfarktüsü ve ani kardiyak ölüm ilk ve tek semptom olabilir. Bu sendromun tedavisi acil cerrahi düzeltme olup, uzun dönem sonuçları iyidir. Bu yazıda, pulmoner arterden kaynaklanan sol koroner arter anomalisi tanısı konulan ve başarılı bir cerrahi yapılan asemptomatik ergen aktif bir sporcu sunuldu. "> Pulmoner arterden kaynaklanan sol koroner arter anomalisi sendromu nadir, ama ciddi bir doğuştan kalp anomalisidir. Bebeklik döneminde dilate kardiyomiyopatinin ve sol kalp yetmezliğinin önemli bir nedeni olup, tedavi edilmez ise, prognozu kötüdür ve genel mortalitesi %90’ın üzerindedir. Hastaların yaklaşık %15’i kollateral dolaşım gelişimine bağlı olarak bir yaşından sonra hayatta kalabilir ve bu hastalarda göğüs ağrısı, nefes darlığı, senkop ve aritmiler görülebilir. Bazı olgularda miyokard enfarktüsü ve ani kardiyak ölüm ilk ve tek semptom olabilir. Bu sendromun tedavisi acil cerrahi düzeltme olup, uzun dönem sonuçları iyidir. Bu yazıda, pulmoner arterden kaynaklanan sol koroner arter anomalisi tanısı konulan ve başarılı bir cerrahi yapılan asemptomatik ergen aktif bir sporcu sunuldu.
Anomalous origin of left coronary artery from pulmonary arterysyndrome is a rare, but severe congenital cardiac malformation.It is an important cause of dilated cardiomyopathy and leftheart failure during infancy and, if left untreated, the prognosisis poor with an overall mortality rate over 90%. About 15% ofpatients can survive beyond the first year of life, depending onthe development of collateral circulation and may present withangina, dyspnea, syncope, and arrhythmias. Myocardial infarctionand sudden cardiac death may be the only and the first symptomin some cases. The treatment of choice for this syndrome is urgentsurgical intervention with favorable long-term outcomes. Herein,we present an asymptomatic adolescent active sportsman whowas diagnosed with anomalous origin of left coronary artery frompulmonary artery syndrome and underwent a successful surgery. ">

Asemptomatik genç bir futbol oyuncusunda ALCAPA sendromu

Pulmoner arterden kaynaklanan sol koroner arter anomalisi sendromu nadir, ama ciddi bir doğuştan kalp anomalisidir. Bebeklik döneminde dilate kardiyomiyopatinin ve sol kalp yetmezliğinin önemli bir nedeni olup, tedavi edilmez ise, prognozu kötüdür ve genel mortalitesi %90’ın üzerindedir. Hastaların yaklaşık %15’i kollateral dolaşım gelişimine bağlı olarak bir yaşından sonra hayatta kalabilir ve bu hastalarda göğüs ağrısı, nefes darlığı, senkop ve aritmiler görülebilir. Bazı olgularda miyokard enfarktüsü ve ani kardiyak ölüm ilk ve tek semptom olabilir. Bu sendromun tedavisi acil cerrahi düzeltme olup, uzun dönem sonuçları iyidir. Bu yazıda, pulmoner arterden kaynaklanan sol koroner arter anomalisi tanısı konulan ve başarılı bir cerrahi yapılan asemptomatik ergen aktif bir sporcu sunuldu.

ALCAPA syndrome in an asymptomatic young soccer player

Anomalous origin of left coronary artery from pulmonary arterysyndrome is a rare, but severe congenital cardiac malformation.It is an important cause of dilated cardiomyopathy and leftheart failure during infancy and, if left untreated, the prognosisis poor with an overall mortality rate over 90%. About 15% ofpatients can survive beyond the first year of life, depending onthe development of collateral circulation and may present withangina, dyspnea, syncope, and arrhythmias. Myocardial infarctionand sudden cardiac death may be the only and the first symptomin some cases. The treatment of choice for this syndrome is urgentsurgical intervention with favorable long-term outcomes. Herein,we present an asymptomatic adolescent active sportsman whowas diagnosed with anomalous origin of left coronary artery frompulmonary artery syndrome and underwent a successful surgery.

___

  • 1. Lee AC, Foster E, Yeghiazarians Y. Anomalous origin of the left coronary artery from the pulmonary artery: a case series and brief review. Congenit Heart Dis 2006;1:111-5.
  • 2. Wesselhoeft H, Fawcett JS, Johnson AL. Anomalous origin of the left coronary artery from the pulmonary trunk. Its clinical spectrum, pathology, and pathophysiology, based on a review of 140 cases with seven further cases. Circulation 1968;38:403-25.
  • 3. Ma F, Zhou K, Shi X, Wang X, Zhang Y, Li Y, et al. Misdiagnosed anomalous left coronary artery from the pulmonary artery as endocardial fibroelastosis in infancy: A case series. Medicine (Baltimore) 2017;96:7199.
  • 4. Tao L, Zeng X. Right ventricular outflow tract patch reconstruction in anomalous origin of right coronary artery. Ann Thorac Surg 2010;89:1314-6.
  • 5. Kothari J, Lakhia K, Solanki P, Parmar D, Boraniya H, Patel S. Anomalous Origin of the Left Coronary Artery from the Pulmonary Artery in Adulthood: Challenges and Outcomes. Korean J Thorac Cardiovasc Surg 2016;49:383-6.
  • 6. Li D, Zhu Z, Zheng X, Wang Y, Wang Y, Xu R, et al. Surgical treatment of anomalous left coronary artery from pulmonary artery in an adult. Coron Artery Dis. 2015;26:723-5.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği ulusal kongrelerinde sunulan sözlü bildirilerin yayımlanma oranı

Mustafa Mert ÖZGÜR, Deniz GÜNAY, Mehmet AKSÜT, Özge ALTAŞ, Davut ÇEKMECELİOĞLU, Mehmet Kaan KIRALİ, Tanıl ÖZER

Aortic wrapping: Safe, but really curative?

Ertekin Utku ÜNAL, Hakkı Zafer İŞCAN

Tip 2 timomada nadir bir görünüm: Ossifikasyon

Atila EROĞLU, Ebru ŞENER, Yener AYDIN, Hayri OĞUL, Ali Bilal ULAŞ

Akciğer adenokarsinomunda papiller baskın histolojik alt tip sağkalımı kötü etkiler

Zekiye AYDOĞDU, Soner GÜRSOY, Arkın ACAR, Şeyda ÖRS KAYA, Sadık YALDIZ, Demet YALDIZ

Pediyatrik ve konjenital kalp cerrahisinde ulusal veri tabanları neden gereklidir?

Ersin EREK, Tayyar SARIOĞLU, Yusuf Kenan YALÇINBAŞ

Postkardiyotomi şok nedeniyle ekstrakorporeal membran oksijenasyon desteği altında erken böbrek hasarında nötrofil-lenfosit oranı

Fatih BAYRAKTAR, Murat BAŞTOPÇU, Murat SARGIN, Murat ACAREL, Müge Taşdemir METE, Sevinç BAYER ERDOĞAN, Hüseyin KUPLAY, Serap Aykut AKA

Tek ventrikül hastalığı olan çocuklarda antegrad pulmoner kan akımının transkateter yöntemle kapatılması

İbrahim CANSARAN TANIDIR, Selman GÖKALP, Gülhan Tunca ŞAHİN, Alper GÜZELTAŞ

Nadir bir intratorasik kitle: Aksesuar karaciğer lobu

Cemal AKER, Salih BİLEN, Celal Buğra SEZEN, Celalettin İbrahim KOCATÜRK

Multipl endokrin neoplazi tip 1 tanılı bir hastada timik ve bronşiyal karsinoid tümörlerin eş zamanlı rezeksiyonu

Yiğit YILMAZ, Tomris ERBAŞ, Ulaş KUMBASAR, Sevgen ÖNDER, Süleyman Nahit ŞENDUR, Rıza DOĞAN

Mezotelyoma ve plevral plaklı hastaların çevresel asbest maruziyeti yaşamış sağlıklı bireylere kıyasla serum biyokimyasal belirteçlerin karşılaştırılması

Mehmet BAYRAM, Ali AKBAŞ, İsa DÖNGEL, İsmail BENLİ

Academic Researches Index - FooterLogo