Koroner arter hastalığı ve son dönem karaciğer hastalığı birlikteliğinin yüksek mortalite ve morbidite oranlarına sahip olması beklenir. Koroner arter baypas greftleme bu grubun tedavisinde zorlu bir engeldir. Bu yazıda, kronik hepatit B’ye bağlı Child A sirozu ve tekrarlayan özofagus varis kanaması olan 52 yaşında bir erkek hasta ameliyat öncesinde değerlendirildi ve hastada üç damar koroner arter hastalığı olduğu tespit edildi. Koroner arter hastalığını tedavi etmek için cerrahi revaskülarizasyon önerildi. Alternatif bir yaklaşım olarak koroner arter baypas greftleme ortotopik karaciğer naklinden önce uygulandı ve 24 saatten daha kısa bir süre içinde canlı donörden ardışık ortotopik karaciğer nakli gerçekleştirildi. Majör komplikasyon izlenmedi ve hasta şifa ile taburcu edildi.
Coexistence of coronary artery disease and end-stage liver disease is expected to have high mortality and morbidity rates. Coronary artery bypass grafting is a challenging obstacle in the treatment of this group. In this article, a 52-year- old male patient with Child A cirrhosis secondary to chronic hepatitis B and recurrent esophageal variceal bleeding was evaluated preoperatively and detected to have three-vessel coronary artery disease. Surgical revascularization was advised to treat coronary artery disease. Coronary artery bypass grafting was performed before orthotopic liver transplantation and consecutive orthotopic liver transplantation was implemented in less than 24 hours from living donor as an alternative approach. No major complication was observed and the patient was discharged with recovery. "> [PDF] Ardışık koroner arter baypas greftleme ve canlı donörden ortotopik karaciğer nakli | [PDF] Consecutive coronary artery bypass grafting and orthotopic living donor liver transplantation Koroner arter hastalığı ve son dönem karaciğer hastalığı birlikteliğinin yüksek mortalite ve morbidite oranlarına sahip olması beklenir. Koroner arter baypas greftleme bu grubun tedavisinde zorlu bir engeldir. Bu yazıda, kronik hepatit B’ye bağlı Child A sirozu ve tekrarlayan özofagus varis kanaması olan 52 yaşında bir erkek hasta ameliyat öncesinde değerlendirildi ve hastada üç damar koroner arter hastalığı olduğu tespit edildi. Koroner arter hastalığını tedavi etmek için cerrahi revaskülarizasyon önerildi. Alternatif bir yaklaşım olarak koroner arter baypas greftleme ortotopik karaciğer naklinden önce uygulandı ve 24 saatten daha kısa bir süre içinde canlı donörden ardışık ortotopik karaciğer nakli gerçekleştirildi. Majör komplikasyon izlenmedi ve hasta şifa ile taburcu edildi. "> Koroner arter hastalığı ve son dönem karaciğer hastalığı birlikteliğinin yüksek mortalite ve morbidite oranlarına sahip olması beklenir. Koroner arter baypas greftleme bu grubun tedavisinde zorlu bir engeldir. Bu yazıda, kronik hepatit B’ye bağlı Child A sirozu ve tekrarlayan özofagus varis kanaması olan 52 yaşında bir erkek hasta ameliyat öncesinde değerlendirildi ve hastada üç damar koroner arter hastalığı olduğu tespit edildi. Koroner arter hastalığını tedavi etmek için cerrahi revaskülarizasyon önerildi. Alternatif bir yaklaşım olarak koroner arter baypas greftleme ortotopik karaciğer naklinden önce uygulandı ve 24 saatten daha kısa bir süre içinde canlı donörden ardışık ortotopik karaciğer nakli gerçekleştirildi. Majör komplikasyon izlenmedi ve hasta şifa ile taburcu edildi.
Coexistence of coronary artery disease and end-stage liver disease is expected to have high mortality and morbidity rates. Coronary artery bypass grafting is a challenging obstacle in the treatment of this group. In this article, a 52-year- old male patient with Child A cirrhosis secondary to chronic hepatitis B and recurrent esophageal variceal bleeding was evaluated preoperatively and detected to have three-vessel coronary artery disease. Surgical revascularization was advised to treat coronary artery disease. Coronary artery bypass grafting was performed before orthotopic liver transplantation and consecutive orthotopic liver transplantation was implemented in less than 24 hours from living donor as an alternative approach. No major complication was observed and the patient was discharged with recovery. ">

Ardışık koroner arter baypas greftleme ve canlı donörden ortotopik karaciğer nakli

Koroner arter hastalığı ve son dönem karaciğer hastalığı birlikteliğinin yüksek mortalite ve morbidite oranlarına sahip olması beklenir. Koroner arter baypas greftleme bu grubun tedavisinde zorlu bir engeldir. Bu yazıda, kronik hepatit B’ye bağlı Child A sirozu ve tekrarlayan özofagus varis kanaması olan 52 yaşında bir erkek hasta ameliyat öncesinde değerlendirildi ve hastada üç damar koroner arter hastalığı olduğu tespit edildi. Koroner arter hastalığını tedavi etmek için cerrahi revaskülarizasyon önerildi. Alternatif bir yaklaşım olarak koroner arter baypas greftleme ortotopik karaciğer naklinden önce uygulandı ve 24 saatten daha kısa bir süre içinde canlı donörden ardışık ortotopik karaciğer nakli gerçekleştirildi. Majör komplikasyon izlenmedi ve hasta şifa ile taburcu edildi.

Consecutive coronary artery bypass grafting and orthotopic living donor liver transplantation

Coexistence of coronary artery disease and end-stage liver disease is expected to have high mortality and morbidity rates. Coronary artery bypass grafting is a challenging obstacle in the treatment of this group. In this article, a 52-year- old male patient with Child A cirrhosis secondary to chronic hepatitis B and recurrent esophageal variceal bleeding was evaluated preoperatively and detected to have three-vessel coronary artery disease. Surgical revascularization was advised to treat coronary artery disease. Coronary artery bypass grafting was performed before orthotopic liver transplantation and consecutive orthotopic liver transplantation was implemented in less than 24 hours from living donor as an alternative approach. No major complication was observed and the patient was discharged with recovery.

___

  • 7. DeStephano CC, Harrison BA, Mordecai M, Crawford CC, Shine TS, Hewitt WR, et al. Anesthesia for combined cardiac surgery and liver transplant. J Cardiothorac Vasc Anesth 2010;24:285-92.
  • 6. Giakoustidis A, Cherian TP, Antoniadis N, Giakoustidis D. Combined cardiac surgery and liver transplantation: three decades of worldwide results. J Gastrointestin Liver Dis 2011;20:415-21.
  • 5. Kniepeiss D, Iberer F, Grasser B, Schaffellner S, Tscheliessnigg KH. Combined coronary artery bypass grafting and orthotopic liver transplantation: a case report. Transplant Proc 2003;35:817-8.
  • 4. Raval Z, Harinstein ME, Skaro AI, Erdogan A, DeWolf AM, Shah SJ, et al. Cardiovascular risk assessment of the liver transplant candidate. J Am Coll Cardiol 2011;58:223-31.
  • 3. Kaplan M, Cimen S, Kut MS, Demirtas MM. Cardiac operations for patients with chronic liver disease. Heart Surg Forum 2002;5:60-5.
  • 2. Axelrod D, Koffron A, Dewolf A, Baker A, Fryer J, Baker T, et al. Safety and efficacy of combined orthotopic liver transplantation and coronary artery bypass grafting. Liver Transpl 2004;10:1386-90.
  • 1. Plotkin JS, Scott VL, Pinna A, Dobsch BP, De Wolf AM, Kang Y. Morbidity and mortality in patients with coronary artery disease undergoing orthotopic liver transplantation. Liver Transpl Surg 1996;2:426-30.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Subksifoid tek insizyon video yardımlı torakoskopik lobektomi: Olgu sunumu

Volkan BAYSUNGUR, İrfan YALÇINKAYA, Çağatay TEZEL, Talha DOĞRUYOL, Serdar EVMAN

Nadir bir mikroorganizmaya bağlı mitral ve aort kapak endokarditi: Abiotrophia defectiva ve literatür incelemesi

Mehmet KOROĞLU, Özlem AYDEMİR, Kerem YILMAZ, Hüseyin HATİPOĞLU, Tayfur DEMİRAY

Pulmoner kapak infektif endokarditi

Ali Osman YILDIRIM, Hikmet SAHRATOV, Hüseyin SİCİM

Vitamin D bağlayan protein gen polimorfizmlerinin akciğer kanserindeki rolü

Onur BAYKARA, Nur BUYRU, Ezel ERŞEN, Şebnem BATUR

Palmar hiperhidrozis hastalarında mikroinvaziv endoskopik torakal sempatektominin yaşam kalitesi ve hiperhidrozis üzerine etkisi

Aydın ŞANLI, Volkan KARAÇAM, Aydın TASDÖĞEN, Kemal Can TERTEMİZ

Üst gastrointestinal kanama ile birlikte seyreden timik nöroendokrin karsinom: Olgu sunumu

Cumhur Murat TULAY, Demet YALDIZ, Aydın İŞİSAĞ, Sadık YALDIZ

Son dönem kalp yetmezliği olan hastalarda karara köprülemede Levitronix CentriMag ventriküler destek cihazı: Tek merkez deneyimimiz

Mehmet BALKANAY, Murat Bülent RABUŞ, Salih SALİHİ, Ali FEDAKAR, Sarkhan HASANOV, Deniz ÇEVİRME

Üst ekstremite yaralanmalarında arter duvarı hasarının histopatolojik değerlendirmesi

Mehmet ÇAKICI, Ugursay KIZILTEPE, Çağdaş BARAN, Oktay KORUN, Mustafa SEREN, Ünsal HAN, Evren ÖZÇINAR

Transkateter aort kapak implantasyonu sonrası akut böbrek hasarının sıklığı, risk faktörleri ve 30-günlük mortalite üzerine prognostik etkisi

Kürşad ÖZ, Selahattin TÜREN, Muhammet Hulusi SATILMISOĞLU, Aydın YILDIRIM

Alt Ekstremite Lenfödeminde Lenfödem İşlevsellik, Özürlülük ve Yaşam Kalitesi Ölçeği: Türkçe versiyonunun çevirisi, geçerlik ve güvenirlik çalışması

Ömer UYSAL, Alis KOSTANOĞLU, Gülhan YILMAZ GÖKMEN, Gözde BAŞBUĞ MBATA

Academic Researches Index - FooterLogo