Pulmoner arter anevrizmaları Marfan sendromu, EhlerDanlos sendromu veya kollajen doku hastalıkları ile birlikte görülebilen, nadir patolojilerdir. Bu anevrizmalar pulmoner arteriyel hipertansiyon, tüberküloz, sifiliz, kandida, mukormikozis gibi enfeksiyonlar, Behçet hastalığı, dev hücreli arterit gibi vaskülitler veya travma sonrası vaskülit gibi doğumsal olmayan nedenlerle de ortaya çıkabilir. Doğumsal keratoglubusun eşlik ettiği tek koroner ostiyum anomalisi ile birlikte pulmoner arter anevrizması ve çıkan aort ve aort kökü anevrizmaları oldukça nadir bir durumdur. Bu yazıda, ileri aort yetersizliğinin yanı sıra, aort ve aort kökü anevrizmaları ile ilişkili pulmoner arter anevrizması nedeniyle cerrahi uygulanan, doğumsal keratoglobuslu 33 yaşında bir erkek olgu sunuldu.
Pulmonary artery aneurysms are rare pathologies which may present with Marfan syndrome, EhlerDanlos syndrome, or collagen tissue diseases. These aneurysms may originate from non-congenital causes, such as pulmonary arterial hypertension, tuberculosis, syphilis, candida, mucormycosis, Behçet's disease, giantcell arteritis, or post-trauma vasculitis. The presence of pulmonary artery aneurysm and those of the ascending aorta and aortic root along with a single coronary ostium abnormality accompanied by congenital keratoglobus is a very rare condition. Herein, we present a 33-year-old male with congenital keratoglobus who underwent surgery for a pulmonary artery aneurysm associated with aneurysms of the aorta and aortic root, as well as advanced aortic insufficiency. "> [PDF] A giant pulmonary artery aneurysm associated with congenital keratoglobus | [PDF] Doğumsal keratoglobus ile ilişkili dev pulmoner arter anevrizması Pulmoner arter anevrizmaları Marfan sendromu, EhlerDanlos sendromu veya kollajen doku hastalıkları ile birlikte görülebilen, nadir patolojilerdir. Bu anevrizmalar pulmoner arteriyel hipertansiyon, tüberküloz, sifiliz, kandida, mukormikozis gibi enfeksiyonlar, Behçet hastalığı, dev hücreli arterit gibi vaskülitler veya travma sonrası vaskülit gibi doğumsal olmayan nedenlerle de ortaya çıkabilir. Doğumsal keratoglubusun eşlik ettiği tek koroner ostiyum anomalisi ile birlikte pulmoner arter anevrizması ve çıkan aort ve aort kökü anevrizmaları oldukça nadir bir durumdur. Bu yazıda, ileri aort yetersizliğinin yanı sıra, aort ve aort kökü anevrizmaları ile ilişkili pulmoner arter anevrizması nedeniyle cerrahi uygulanan, doğumsal keratoglobuslu 33 yaşında bir erkek olgu sunuldu. "> Pulmoner arter anevrizmaları Marfan sendromu, EhlerDanlos sendromu veya kollajen doku hastalıkları ile birlikte görülebilen, nadir patolojilerdir. Bu anevrizmalar pulmoner arteriyel hipertansiyon, tüberküloz, sifiliz, kandida, mukormikozis gibi enfeksiyonlar, Behçet hastalığı, dev hücreli arterit gibi vaskülitler veya travma sonrası vaskülit gibi doğumsal olmayan nedenlerle de ortaya çıkabilir. Doğumsal keratoglubusun eşlik ettiği tek koroner ostiyum anomalisi ile birlikte pulmoner arter anevrizması ve çıkan aort ve aort kökü anevrizmaları oldukça nadir bir durumdur. Bu yazıda, ileri aort yetersizliğinin yanı sıra, aort ve aort kökü anevrizmaları ile ilişkili pulmoner arter anevrizması nedeniyle cerrahi uygulanan, doğumsal keratoglobuslu 33 yaşında bir erkek olgu sunuldu.
Pulmonary artery aneurysms are rare pathologies which may present with Marfan syndrome, EhlerDanlos syndrome, or collagen tissue diseases. These aneurysms may originate from non-congenital causes, such as pulmonary arterial hypertension, tuberculosis, syphilis, candida, mucormycosis, Behçet's disease, giantcell arteritis, or post-trauma vasculitis. The presence of pulmonary artery aneurysm and those of the ascending aorta and aortic root along with a single coronary ostium abnormality accompanied by congenital keratoglobus is a very rare condition. Herein, we present a 33-year-old male with congenital keratoglobus who underwent surgery for a pulmonary artery aneurysm associated with aneurysms of the aorta and aortic root, as well as advanced aortic insufficiency. ">

A giant pulmonary artery aneurysm associated with congenital keratoglobus

Pulmoner arter anevrizmaları Marfan sendromu, EhlerDanlos sendromu veya kollajen doku hastalıkları ile birlikte görülebilen, nadir patolojilerdir. Bu anevrizmalar pulmoner arteriyel hipertansiyon, tüberküloz, sifiliz, kandida, mukormikozis gibi enfeksiyonlar, Behçet hastalığı, dev hücreli arterit gibi vaskülitler veya travma sonrası vaskülit gibi doğumsal olmayan nedenlerle de ortaya çıkabilir. Doğumsal keratoglubusun eşlik ettiği tek koroner ostiyum anomalisi ile birlikte pulmoner arter anevrizması ve çıkan aort ve aort kökü anevrizmaları oldukça nadir bir durumdur. Bu yazıda, ileri aort yetersizliğinin yanı sıra, aort ve aort kökü anevrizmaları ile ilişkili pulmoner arter anevrizması nedeniyle cerrahi uygulanan, doğumsal keratoglobuslu 33 yaşında bir erkek olgu sunuldu.

Doğumsal keratoglobus ile ilişkili dev pulmoner arter anevrizması

Pulmonary artery aneurysms are rare pathologies which may present with Marfan syndrome, EhlerDanlos syndrome, or collagen tissue diseases. These aneurysms may originate from non-congenital causes, such as pulmonary arterial hypertension, tuberculosis, syphilis, candida, mucormycosis, Behçet's disease, giantcell arteritis, or post-trauma vasculitis. The presence of pulmonary artery aneurysm and those of the ascending aorta and aortic root along with a single coronary ostium abnormality accompanied by congenital keratoglobus is a very rare condition. Herein, we present a 33-year-old male with congenital keratoglobus who underwent surgery for a pulmonary artery aneurysm associated with aneurysms of the aorta and aortic root, as well as advanced aortic insufficiency.

___

  • Sheikhzadeh S, De Backer J, Gorgan NR, Rybczynski M, Hillebrand M, Schüler H, et al. The main pulmonary artery in adults: a controlled multicenter study with assessment of echocardiographic reference values, and the frequency of dilatation and aneurysm in Marfan syndrome. Orphanet J Rare Dis 2014;9:203.
  • Nair KK, Cobanoglu AM. Idiopathic main pulmonary artery aneurysm. Ann Thorac Surg 2001;71:1688-90.
  • Tuncer A, Tuncer EY, Tas SG, Erdem H, Polat A. Repair of pulmonary artery aneurysms. J Card Surg 2011;26:501-5.
  • Ozer PA, Yalniz-Akkaya Z. Congenital keratoglobus with multiple cardiac anomalies: a case presentation and literature review. Semin Ophthalmol 2015;30:305-12.
  • Araşjo I, Escribano P, Lopez-Gude MJ, Lopez-Guarch CJ, Sanchez MA, Ruiz-Cano MJ, et al. Giant pulmonary artery aneurysm in a patient with vasoreactive pulmonary hypertension: a case report. BMC Cardiovasc Disord 2011;11:64.
  • Shankarappa RK, Moorthy N, Chandrasekaran D, Nanjappa MC. Giant pulmonary artery aneurysm secondary to primary pulmonary hypertension. Tex Heart Inst J 2010;37:244-5.
  • Albadri K, Jensen JM, Christiansen EH, Mellemkjær S, Nielsen-Kudsk JE. Left main coronary artery compression in pulmonary arterial hypertension. Pulm Circ 2015;5:734-6.
  • Başaran M, Çine N, Kafalı E, Yayla TE, Güzelmeriç F, Arslan A, et al. Pulmonary artery aneurysm leading to coronary ischemia. Turk Gogus Kalp Dama 2014;22:149-51.
  • Graidis C, Dimitriadis D, Karasavvidis V, Dimitriadis G, Argyropoulou E, Economou F, et al. Prevalence and characteristics of coronary artery anomalies in an adult population undergoing multidetector-row computed tomography for the evaluation of coronary artery disease. BMC Cardiovasc Disord 2015;15:112.
  • Boerrigter B, Mauritz GJ, Marcus JT, Helderman F, Postmus PE, Westerhof N, et al. Progressive dilatation of the main pulmonary artery is a characteristic of pulmonary arterial hypertension and is not related to changes in pressure. Chest 2010;138:1395-401.
Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5680
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Bayçınar Tıbbi Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Perikardiyal efüzyon ve kardiyak Tamponad: Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan bebekte ani beklenmedik bozulma

Serdar KULA, Selma AKTAŞ, Esra ÖNAL, Mehmet GÜMÜŞTAŞ, Deniz ASLAN

İntrakoroner şant kullanımı ( Dear Editor )

Şahin BOZOK

Off-pump coronary artery bypass grafting under clopidogrel treatment

Mustafa EMMİLER, Raif Umut AYOĞLU, Ömer Haldun TEKİNALP, Şakir ARSLAN

Transkateter aortik kapak implantasyonun sonrasında femoral arter tamiri için vasküler kapama cihazı ile konvansiyonel cerrahinin karşılaştırması

İhsan Sami UYAR, İlker GÜL, Halil UÇ, Ahmet TAŞTAN, İlker KİRİŞ, Veysel ŞAHİN, Mehmet Beşir AKPINAR, Faik Fevzi OKUR

A new technique to repair short vena cava inferior in heart transplantation

Mehmet BALKANAY, Levent YILIK, Orhan GÖKALP, Yüksel BEŞİR, Börteçin EYGİ, Ali GÜRBÜZ, Nagihan KARAHAN

Sinüs Valsalva anevrizmalarının cerrahi tedavisinde 16 yıllık deneyimimiz

Ferit ÇİÇEKÇİOĞLU, Cemal Levent BİRİNCİOĞLU, Ufuk TÜTÜN, Mustafa PAÇ, Bayram YILMAZKAYA, İrfan TAŞOĞLU, Aytaç ÇALIŞKAN, Alaa HAJAZİ

Effects of induced pressure and clamping force by vascular clamps on the vascular endothelium of rat aorta

Celal YAVUZ, Engin DEVECİ, İsmail BAŞYİĞİT, Binali MAVİTAŞ, Ahmet ÇALIŞKAN, Sinan DEMİRTAŞ, Orhan TEZCAN, Cenap EKİNCİ

Ultrasound-guided perforator vein sealing with cyanoacrylate glue

Hamit Serdar BAŞBUĞ, Kanat ÖZIŞIK

Çocukluk çağı aort koarktasyonu tamirinde farklı cerrahi tekniklerin karşılaştırılması

Ömer Faruk ÇİÇEK, Murat KOÇ, Hakan AYDIN, Mehmet TAŞAR, Vehbi DOĞAN, Sercan TAK, Ali KUTSAL

A comparison between the measurements of arterial lactate and mixed venous oxygen saturation for the evaluation of tissue perfusion after coronary artery bypass grafting

Uğur AKSU, Fevzi TORAMAN, Melis TOSUN, Halim ULUGÖL, Murat ÖKTEN, Cem ARITÜRK, Hasan KARABULUT

Academic Researches Index - FooterLogo