Elektron Transport/Transfer Sistemi, ATP, Enerji temini ve Hipoksi

Amaç: Yaşam, hücreler/dokular temelinde canlıların gerekli enerjiyi sağlaması ile olasıdır. Bu Bölümde Enerji Transport/Transfer Sistemi (ETS) konusu irdelenecek ve oksijenlenme boyutunda elealınacaktır.Dayanaklar: Temel Tıp Bilimi ve konu edinilerek ETS konusu değerlendirilmektedir.Giriş: Hipoksi, enerji noksanlığına daha duyarlı dokularda, özellikle beyinde olmak üzere, yaşama boyut ve sağlıklı olmaları, doğrudan enerji sağlanması ile orantılıdır. Bitkiler kendileri enerji oluşturur ve bunları depolayarak, hayvanların kullanımına sunmaktadırlar. Hayvanlarda da benzer ama zıt bir mekanizma ile bu depolardaki enerji açığa çıkararak kendi kullanımlarına sunmaktadırlar. 5 farklı ama karmaşık mekanizma ile elektron transferi yapılarak, mitokondrilerde bu işlev oluşmaktadır.Yaklaşım: ATP glikolüz ve Krebs döngüsü ile de oluşmaktadır. Elektron Transport sisteminde ortaya çıkan enerji mukayesesinde, %2-4 karşın, %40 gibi on kat daha fazla bir etkisi vardır. Bu açıdanoksidatif fosforilizasyona hayvanlarda kaçınılmaz bir boyut olmaktadır. Yetersiz enerji taşınması ve oluşması, fizyolojinin değişimi ile bozulmasından dejenerasyon ve ölüme kadar giden bir sürece yol açmaktadır.Sonuç: Dengelemenin anlami, canlılar için fazla veya az değil, tam yeterince gereksinimlerin karşılanmasıdır. Fazla ve az daima bir sorun oluşturmakta ve yaşamı tehdit eder boyuta da gelmektedir ki bu durum özellikle oksijenlenmede öne çıkmaktadır.

Electron Transport/Transfer System, ATP, Energy gaining and Hypoxia

Aim: The viability is directly correlated the balancing of the requests/needs and obtaining, especially for energy requirements. This Unit, considering based on Energy Transfer System at oxidation perception.Groundings: The science on Medicine, at Energy Transport Mechanism is the point of view at this Chapter.Introduction: Hypoxia is basically affected to vulnerable cells, primarily brain, then kidney etc., thus, viability directly correlated according the energy supply. Plants, by the light, stored the energy, redox reaction, by forming nutritional products, same as counter way of animal cells, as using, taken the energy. 5 phases are noticed, thus some complex procedures,Notion: ATP is synthetized also by glycolysis and Krebs cycles/citric acid cycle. Thus, so scare andunsatisfactory, compared to 2-4% to 40% ratio. The ineffective transport of energy, the differentiation of the physiology, disturbing the supply of energy and causing degeneration and leading to death.Conclusion/Evaluation: Balancing means, not much, not less, appropriate to the needs, if less and over, abundant, than, problem is obvious. concerning the oxidation.

___

  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Neonatoloji ve Pediatri Genetik Uzmanı, Eskişehir Acıbadem Hastanesi, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi