JACK LONDON VE ESERLERİNDE ALKOL BAĞIMLILIĞI

Bu çalışmada, insanların alkol bağımlısı haline gelme sebeplerinin altında yatan sebepler Dünya Edebiyatı'ndan örnekle Jack London ve bazı eserleri bağlamında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu sebepler kişiden kişiye ve toplumdan topluma bazı yönleri ile değişse de alkol bağımlılığının temelini oluşturan etkenlerin kaynağı birbirine oldukça benzemektedir. Bu etkenlerden bazıları genetik özellikler, aile ve sosyal çevre, kişisel özellikler, yaş, sosyo-kültürel yapıdır. Biyopsikososyal ve hatta sezgisel bir varlık olan insanın başlı başına karmaşıklığı ve birbirlerinden farklılığı göz önünde bulundurulduğunda, alkol bağımlısı haline gelme sürecinin de kişiye özgü olduğu söylenebilir. Jack London'ın hayatından izler taşıyan, öz yaşamsal eserlerinden yola çıkarak onun alkol bağımlılığının bazı yönleriyle ele alındığı bu çalışmada, London'ın alkol bağımlısı haline gelme süreci ve sebepleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın kuramsal evreni ve örneklemi Jack London'ın Bir Alkoliğin Anıları (=John Barleycorn) ve Martin Eden adlı kitaplarının konuya ilişkin değerlendirilmesinden oluşmuştur. Araştırmada örnekleme yöntemine başvurulmuş, belirtilen eserlerin konuya ilişkin bölümleri dayanak olarak gösterilmiştir. Araştırma, Jack London'ın öz yaşam öyküsü denilebilecek eserlerinden örneklerle betimsel analiz ve tipolojik analiz kullanılarak çözümlenmiştir

Alcohol Addiction in Jack London and His Works

Alcohol Addiction in Jack London and His WorksWe tried to evaluate the reasons underlyng why people become addicted to alcohol within the examples od World Literature an the contact of someliteraty texts in this study. Altough those reasons chance from person to person or from society to society, the source of factors creating the base of alcohol addiction is very similar to each other. Some of these factors are genetics feautures, family and social environment, personality feautires, age and socia-cultual structure. Foreseeing human who is a biopsychosocial an deven intuitive presence, complexitiy and differences, we can process of becoming alcohol addicted is individual. It was evaluated the process and reasons of London’s addiction of alcohol in this study which has signs from Jack London’s own life, after the aspects of his alcohol addiction was adressed to autobiographical literaty texts. The theoratical universe and sample of study is consistes of the evaluation of on the subject that Jack London’s “John Barleycorn” and “Martin Eden.” In the study we applied to sampling method and we based on the related parts of indicated literaty texts. The study is analysed using descriptive analysis and typological analysis with the studies of Jack London’s autobiographical literaty texts samples.

___

  • BAYAR, M. Reha - YAVUZ, Mesut: “Alkol Bağımlılığı”, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Türkiye’de Sık Karşılaşılan Psikiyatrik Hastalıklar Sempozyum Dizisi, No: 62, Mart, İstanbul, 2008.
  • CAN, Yeşim: “Alkol Kullanımı Sorunları”, Yaşadıkça, (Edt. Ayten Zara), İmge Yayınları, Ankara, 2011.
  • FROMM, Erich: Sevme Sanatı, (Çev. Yurdanur Salman), Payel Yayınevi, İstanbul, 1995.
  • KULAKSIZOĞLU, Adnan: Ergenlik Psikolojisi, Remzi Kitabevi, İstanbul, 2001.
  • LONDON, Jack: Bir Alkoliğin Anıları, (Çev. Osman Çakmakçı), Bordo Siyah Yayınları, İstanbul, 2004.
  • LONDON, Jack: Martin Eden, (Çev. Kaya Ersoy), Cem Yayınevi, İstanbul, 2013.
  • YÖRÜKOĞLU, Atalay: Gençlik Çağı, Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul, 1987.