Aba güreşi, geçmişi ve günümüze yansıması

İnsanlık tarihi kadar eski ve köklü bir geçmişe sahip olan spor; yüzyıllardır insanların önemli uğraşıları içinde yer almıştır. Sporun tarihsel gelişimi içerisinde; toplumların kendine özgü gelenekleri ve alışkanlıkları ile o toplumun özelliklerini taşıyan ve milli kültürünü yansıtan farklı spor dalları ortaya çıkmış ve bu spor dalları zamanla içinde yaşadığı toplumun geleneksel sporlarını oluşturmuştur. Çalışmanın genel amacı; toplumların milli kültürü ile özdeşleşmiş spor dallarının süreklilik arz etmesinin ve başarısının devamının o spor dalına verilen öneme ve tanıtıma bağlı olduğu yaklaşımından yola çıkarak geleneksel sporlarımızdan Aba Güreşinin tarihçesi, gelişimi, özellikleri, günümüze yansıyışı ile ilgili daha önce ortaya konulan görüşlerin bir analizini yapmak ve son gelişmeler ışığında Aba Güreşinin son durumunu irdelemektir. Çalışmada verilerin toplanması amacıyla; alan yazın taraması yapılmıştır. Çalışmanın; geleneksel sporlarımızdan Aba Güreşinin tarihsel geçmişi ve bugünkü durumu ile tanıtılarak unutturulmaması, yaygınlaştırılması ve kültürel erozyona uğramadan devamını sağlamak açısından fikir sahibi olmada yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Aba wrestling, today and in the past

Sport, which is as old as human history, has been a common avocati- on for centuries. In the historical development of the sport, various sport branches, which reflected a society s typical traditions, habits and natio- nal culture, has emerged and these sport branches has made up that so- ciety s traditional sports. Main purpose of this study is to analyze our traditional sport Aba Wrestling with its history, development, its reflection on modern sports by considering the fact that sport branches that identified with national cul- ture have perpatuity and its perpatuity depends on the given importance to it and advertisement. Furthermore it is aimed to examine Aba Wrest- ling in respect of latest developments. A comprehensive scan of literature has been carried out in order to collect data. This study will be helpful in order to have an idea about our traditio- nal sport Aba Wrestling in respects of its history its situation today, its advertisement, its popularity and its continuation.

___

  • Akkurt, Mehmet, Kahramanmaraş’ta Yapılan Geleneksel Güreşlerin Tarihsel Gelişimi ve Toplum Tarafından Algılanış Biçimleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor ABD, Kahramanmaraş, 2008.
  • Amman, Tayfun, Bir Modernite Projesi Olarak Spor, Osmanlıda Spor Sempozyumu, Selçuk Üniversitesi, s. 123-128.
  • Bayraktar, Gökhan, Küreselleşme ve Güreş Sporuna Etkileri, Uluslararası Spor Ekonomisi ve Yönetimi Kongresi, 12-15 Ekim, İzmir, Poster Bildiri, 2011.
  • Duran, Nizamettin, Hatay Aba Güreşi, Antakya Belediyesi Kültür Yayınları, Antakya, 2010.
  • Güven, Özbay, Türklerde Spor Kültürü, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Ankara, 1999.
  • Hacı Murat, Şahin, Aba Güreşi, Nobel Basımevi, Ankara, 2003.
  • İmamoğlu, Hasan, Türklerde Geleneksel Aba Güreşleri Üzerine Bir Araştırma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Samsun, 1998.
  • Öztek, İbrahim, Bilimsel Kuraş, Antakya Belediyesi Kültür Yayınları, Antakya, 2011.
  • Öztek, İbrahim, Aba Güreşi Tanıtım, Yaygınlaştırma, Geliştirme ve Aba Güreşi Enerjisinin Yönlendirilmesi Proje Taslağı, İstanbul, 2010.
  • Öztek, İbrahim, Uluslararası Geleneksel Aba Güreşi Turnuvası Notları ve Görüşmeler, 2011.
  • Öztek, İbrahim, “Türklerde Beden Eğitimi Kültürü ve Tarihimizde İnanılmaz Rekorlar”, Türk Dünyası Tarih Kültür Dergisi, Sayı: 297, s. 55-57, Eylül 2011.
  • Tüzün, Ahmet, Türk Dünyasında Ortak Sporlar, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Ankara, 2010.