Din Psikolojisinin 300’ü

Din psikolojisi bilim dalı bir metafor olarak ağaca benzetildiğinde yapraklarını kavramlar, köklerini ise teoloji ve psikoloji oluşturmaktadır. Ağacın büyüyüp gelişmesi aşamasında dallarının uç noktalarının farklı yönlere eğrilmesi gibi din psikolojisi alanı da manevi danışmanlık ve rehberlik, nöro-teoloji, yapay zekâ gibi alanlara doğru yönelmektedir. Bu kapsamda din psikolojisi ağacında hem kökler hem de yeni oluşan dallar, yaprakları etkilemesi açısından önem arz etmektedir. Doç. Dr. Muhammed Kızılgeçit, Din Psikolojisinin 300’ü kitabında özellikle din psikolojisi alanına dair İslami ve psikolojik literatüre; alanda ivme kazanan konular ile alanın geleceğine dair kavramlara yer vererek ayrıntılı şekilde tanımlamıştır. Eser din psikolojisi alanına önemli bir katkı sunacak, akademik alanda çalışma yapan lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri için ise faydalı olacaktır.

Din Psikolojisinin 300’ü

When the psychology of religion is compared to a tree as a metaphor, its leaves are concepts, and its roots are theology and psychology. Just as the ends of the branches bend in different directions as the tree grows, the field of psychology of religion also tends towards fields such as spiritual counselling and guidance, neuro-theology, and artificial intelligence. In this context, both roots and branches in the religious psychology tree have importance in terms of affecting the leaves. In his book, Din Psikolojisinin 300’ü (300 of the Religious Psychology), Assoc. Prof. Dr. Muhammed Kızılgeçit focuses on Islamic and psychological literature, especially in the field of religious psychology and defines the certain concepts in detail by including the topics that have gained or will probably gain momentum in the field. The book will make an important contribution to the field of religious psychology and will be useful source for undergraduate, graduate and Ph.D. students.

___

  • Düzgüner, S. (2017). Dini psikoloji ve İslam psikolojisi bağlamında din psikolojisini yeniden düşünmek. İslami İlimler Dergisi, 12(3), 133-163.
  • Gencer, N. (2020). Din psikolojisi alanında Türkiye’de yapılan lisansüstü tezler (2012-2018) üzerine bir değerlendirme. [içinde] Din Psikolojisi Güncel Durum Analizi. (ss. 69-96). ed. Yahya Turan. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Horozcu, Ü. & Güneş, A. C. (2020). Son dönemde yurt içi hakemli dergilerde yayımlanan din psikolojisi çalışmalarının incelenmesi: Bir betimsel analiz çalışması. [içinde] Din Psikolojisi Güncel Durum Analizi. (ss. 23-68). ed. Y. Turan. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Turan, Y. (ed). (2020). Din psikolojisi güncel durum analizi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Uysal, S. (2020). Türkiye ve ABD’de 2016-2019 yılları arasında din psikolojisi alanında yapılan kitap çalışmaları üzerine bir inceleme. [içinde] Din Psikolojisi Güncel Durum Analizi. (ss. 97-134). ed. Y. Turan. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Yüksel, A. (2020). Din psikolojisinin 100’ü. Türk Din Psikolojisi Dergisi, 2, 237-243.
  • Yüksel, A. (2021). Din psikolojisinin 200’ü. Türk Din Psikolojisi Dergisi, 3, 241-252.