Alfred de Vigny’den Yahya Kemal Beyatlı’ya: “Kurdun Ölümü” Şiiri Üzerine Bir İnceleme

Fransız romantik şiirinin önde gelen temsilcisi Alfred de Vigny’nin “La Mort du loup” “Kurdun Ölümü” hem romantik dönemin hem de Vigny’nin şiirsel yapıtının ilk akla gelen örneklerindendir. Şiir dilinin düzyazıyı andıran esnekliği, kullanılan imgelerin çarpıcılığı, şiirin taşıdığı hayat dersi ve felsefi derinlik bu romantik şiirin sınırlarını genişletmiştir. Hem romantizmin parlak bir örneğidir, hem de felsefi şiiri örnekler. Bu çalışmanın amacı Alfred de Vigny’nin şiirini romantizm akımı açısından değerlendirdikten sonra, şiirin çözümlenmesini sunmaktır. Türkçeye daha önce çevrilmemiş bu şiirin bir çevirisini de –fazla iddialı olmadan- anlamın aktarılmasına odaklanarak bu makale vesilesiyle yapmaya çalıştık. Bu çerçevede, öncelikle Romantik akım ve Alfred de Vigny şiirine ait temel bilgiler verildikten sonra, şiirin tarihsel ve yazınsal bağlamından söz edilmiştir. Şiirin bir av hikâyesi içermesiyle birlikte, hem romantik estetik, hem de anlatının mantığı açısından gözlemlere gidilmiştir. Temel amaç şiirin temel anlamsal ve izleksel yapısını ele alan bir çözümlemeye dayanmaktadır. Çözümlemenin ardından Yahya Kemal Beyatlı ile Alfred de Vigny arasında kurulan yazınsal bağ değerlendirilmeye çalışılmıştır. Kurt metaforunu “Dişi Kurt ve Yavruları” konulu yazısında Vigny’nin şiirini referans alarak kullanan Yahya Kemal Beyatlı’nın metin düzleminde bu imge ile kurduğu ilişkiyi değerlendirebilmek ve bu metafor aracılığıyla iki şair arasında düşünce ve edebiyat alanında kurulan metinlerarası ufkun betimlenmesi de amaçlanmaktadır.

From Alfred de Vigny to Yahya Kemal Beyatlı: An analysis of the poem “The Death of the Wolf”

Alfred de Vigny's "La Mort du loup" (1938) is a leading representative of French romantic poetry. "The Death of the Wolf" is one of the first poems that comes to mind when considering both the romantic period and Vigny's poetic work. This study presents Alfred de Vigny's poem in terms of the romantic trends of the time and attempts to analyze it. After giving basic information on Romanticism and Vigny’s poetry, we describe the historical and literary context in which he worked. As the poem deals with a hunting story, observations were made both in terms of romantic aesthetics and narrative logic. For the purposes of writing this article we tried to translate this poem – without being too ambitious - , as it had not yet been translated into Turkish. In so doing, we were able to focus on the transfer of meaning The main objective is based on an analysis that addresses the basic semantic and thematic structure of poetry. In addition, the study gives an evaluation of the writing bond between Yahya Kemal Beyatlı and Alfred de Vigny. As Yahya Kemal used the wolf metaphor in reference to Vigny's poem in his article on "The Female Wolf and The Cubs", the relationship with this image in the text as well as the intertext horizon between the two poets will be treated.

___

  • Aktulum, K. (2011). Metinlerarasılık// göstergelerarasılık. Ankara: Kanguru Yayınları.
  • Beyatlı, Y. K. (2005). Eğildağlar. İstanbul: YKY.
  • Camus, A. (1995). Başkaldıran insan. (çev. Tahsin Yücel). İstanbul: Can Yayınları.
  • Darcos, X., Agard, B., ve Boireau, M.-F. (1990). Le XIXèsècle en littérature. Paris: Hachette.
  • Jarry, J. (2011, Şubat 21). Alfred de Vigny. [Radyo Yayını]. Radio France Culture /02/20112/2011https://www.franceculture.fr/emissions/questions-dethique-13-14/alfred-de-vigny (dinleme tarihi 21.06.2020).
  • Lagarde, A. ve Michard, L. (1969). XIXème siècle. Paris: Bordas.
  • Özmen, K. (2016). Modern Türk şiirinde Fransız etkileri. İstanbul: Sel Yayıncılık.
  • Richard, J.-P. (1970). Etudes sur le romantisme Paris: Editions du Seuil.
  • Tadié, J.-Y. (1984). Introduction à la vie littéraire du XIXè siècle. Paris: Bordas.
  • Vaillant, A. (2016). Qu’est-ce que le romantisme. Paris: CNRS Editions.
  • Van Tieghem, P. (1946). Les grandes doctrines littéraires en France. Paris: PUF.
  • Yücel, T. (1981). Fransız coşumculuğu. Türk Dili Dergisi Yazın Akımları Özel Sayısı. 349, s.60-61