Onüç Aylık Bir Çocukta Tam Olarak Kopmuş Port Kateterin, Transvenöz Olarak Snare Kateter ile Çıkartılması

Çocuk hastalarda uzun süreli intravenöz tedavi gerektiren durumlarda santral venöz kateter ve port uygulanmaktadır. Yerleştirilmiş olan santral kateter ve parçalarının dolaşım sistemine embolizasyonu nadir, ancak ciddi bir komplikasyondur. Bu gibi durumlarda da kateter ve ilgili parçaların dolaşım sisteminden çıkartılması şarttır. Perkutan transvenöz yol ile, embolize parçaların çıkartılması güvenilir bir tekniktir. Akut myeloblastik lösemi tanısı ile izlenen 13 aylık bir hastada, pulmoner arter içine embolize olmuş kateter parçasının, başarılı bir şekilde transvenöz yol ile geri çıkartılmasını sunduk. Anahtar kelimeler: Port Kateter; Perkutan Geri Alma; Çocuk; Snare-Loop Kateter.

Percutaneous Transvenous Removal of an Entire Detached Port Catheter by Using a Snare-Loop Catheter in a 13-Month-Old Child

When prolonged intravenous therapy is necessary in children, it is better to insert central venous catheters. Fragmentation or detachment with embolization of these catheters is infrequent, but can cause serious complications. Therefore, in such cases prompt extraction of the misplaced endovascular or intracardiac fragment(s) is mandatory. Percutaneous retrieval is a safe and reliable technique and should be considered as the treatment of choice. We reported successfull retrieval of a totally detached port catheter from the pulmonary artery of a 13-month-old patient with acute myeloblastic leukemia. Key words: Port Catheter; Percutaneous Retrieval; Child; Snare-Loop Catheter.

___

  • Dagdelen S, Yuce M, Caglar N. Percutaneous removal of two intracardiac and pulmonary truncal catheter fragment by using a snare-loop catheter. Int J Cardiol 2007; 116: 413-5.
  • Giretti R, Caruselli M, Zannini R, et al. Dislocation of central venous catheters in paediatric patients. J Vasc Access 2006; 7: 132-5.
  • Jones SA, Giacomantonio M. A complication associated with central line removal in the pediatric poulation: retained fixed catheter fragments. J Pediatr Surg 2003; 38: 594-6.
Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1744
  • Başlangıç: 1994
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Reconstruction of Various Moderate-Size Foot Defects with the Medial Plantar Flap

Celalettin SEVER, Yalçın KÜLAHÇI

Onüç Aylık Bir Çocukta Tam Olarak Kopmuş Port Kateterin, Transvenöz Olarak Snare Kateter ile Çıkartılması

Filiz Şenocak, Utku Arman Örün, Özben Ceylan, Vehbi Doğan, Mahmut Keskin, Selmin Karademir

Subungual Skuamöz Hücreli Karsinom: Nadir Bir Bölge

Birgül Tepe

Sağlık Personelinde Hasta Kaynaklı Bir Tinea Korporis Olgusu

Nihal Altunışık, Hamdi Özcan

En Genç İleri Evre Grade III Endometrium Karsinomu: Olgu Sunumu

Ebru Öztürk, Mete Gürol Uğur, Yelda Özkan, Abdullah Aydın, Özcan Balat

Disfajinin Nadir Bir Sebebi; Diffüz İdiopatik İskelet Hiperostozisi

Emrah Sapmaz, Erol Keleş

Obstrüktif Uyku Sendromu Olan Hastalarda Hipotiroidi Taraması Yapılmalı mı?

Mustafa Serkan Karakaş, Refik Emre Altekin, Ahmet Oğuz BAKTIR, Arzu ER, Sinan Cemgil Özbek, Atakan YANIKOĞLU, Barış Akdemir, Aykut Çilli

Tip 2 Diabetes Mellitusta HbA1c Düzeyi ile Beyin Sapı Odyometrisinin Karşılaştırılması ve Prognoz Tayinindeki Yeri

Volkan TÜRÜNZ, Faruk MERİÇ, İsmail TOPÇU

Kronik Ürtikerin Periodontal Bulgularla İlişkisi

Hatice Gamze Demirdağ, Yelda Karıncaoğlu, Seden Çaylı, Saim Yoloğlu

Çoğul Direnç veya Ekstrem İlaç Direnci Olan 30 Acinetobacter Suşunda in Vitro Tigesiklin Duyarlılığının Disk Difüzyon, E-test ve Buyyon Mikrodilüsyon Yöntemleri ile Değerlendirilmesi

Ahmet Mansur, Çiğdem Kuzucu, Yasemin Ersoy, Funda Yetkin