HANEKE’NİN YEDİNCİ KITA FİLMİNDE KENT BİREYCİLİĞİ VE FİLMİN ROBINSON CRUSOE MİTİ İLE KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZİ

Modern bireyciliğin gelişmesinde Batı’nın düşünce geleneği önemli bir rol oynamıştır. Bu geleneğin Rönesans, sanayileşme, on dokuzuncu yüzyılda gelişen kentleşme ve mimari hareket, Protestanlık gibi birçok seküler ve dini kaynakları olmuştur. Güvensizlik ve can sıkıntısı hastalığına yakalanmış bir toplumda insanlar özel alana daha çok önem vererek, kendi kendilerine yeten bireyler olmayı hedeflemişlerdir. Giderek yalnızlaşan ve duyarlılık düzeyi azalan insanlar diğer insanlarla ilişkilerinde ihtiyatla yaklaşmaya başlamışlardır. Bu durum da sahici ilişkilerin oluşmasını engellemiş ve insanları mutsuzlaştırmıştır. Bu çalışmada Avusturya’lı yönetmen Michael Haneke’nin “kent üçlemesi” filmlerinden biri olan Yedinci Kıta filmi bireyciliğin, aile, mahremiyet, din, kent bağlamında tartışılmıştır. Ayrıca filmin bu bağlamları ile birlikte Modern bireyciliğin mitlerinden biri sayılan Robinson Crusoe metni ile karşılaştırmalı bir okuması yapılmıştır. Haneke, bu filminde Batı’nın refah içerisinde yaşayan toplumlarının mutsuz hayatlarından esinlenmiştir. Bu filmden bireyciliğin insanları yalnızlaştırdığı ve duyarlılık düzeylerini azalttığı sonucu çıkarılmıştır.

Urban Individualism in Haneke's Seventh Continent Film and the Comparative Analysis of Film with the Myth of Robinson Crusoe

Western tradition has played an important role in the development of modern individualism. This custom had several secular and religious sources as the Renaissance, industrilization, Protestantism and the movement of architecture and the urbanisation that developed in the nineteenth century. In the society that got the sickness of feelings insecurity and boredom people have aimed to be self sufficient individuals by giving more importance to private sphere. The people who are getting lonelier and less sensitive have started to approach with caution to their relations with the other people. This situation has hindered development of real relations and has made people unhappy, too. In this study, The Seventh Continent, which is one of “the trilogy films of urban”, by Austrian director Michael Haneke are discussed in the context of family, privacy, commodity fetishism, religion, urban, in relation to individualism. In addition, in these contexts the film’s comparative analysis with the Robinson Crusoe text , one of the myths of modern individualism, were done. In this film, Haneke was inspired by the unhappy lives at the western societies that live in prosperity. It was found out that individualism made people isolated and decreased their sensitiveness from these films.

___

  • Arendt, Hannah. İnsanlık Durumu. Çev. Bahadır Sina Şener. İstanbul: İletişim Yayınları, 2013.
  • Assheuer, Thomas. Yakın Plan Haneke. Çev. Nazlı Pakkan. İstanbul: Agora Kitaplığı, 2013.
  • Benjamin, Walter. Pasajlar. Çev. Ahmet Cemal. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2014.
  • Canetti, Elias. Kitle Ve İktidar. Çev. Gülşat Aygen. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2006.
  • Defoe, Daniel. Robinson Crusoe. Çev. Akşit Göktürk. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2013.
  • Deleuze, Gilles. “Issız Adalar”, Çev. Ferhat Taylan, Hakan Yücefer. Ed. David Lapoujade. Issız Ada Ve Diğer Metinler. İstanbul: Bağlam Yayınları, 2009.
  • Sennett, Richard. Kamusal İnsanın Çöküşü. Çev. Serpil Durak, Abdullah Yılmaz. İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 2013.
  • Simmel, Georg. Bireysellik Ve Kültür. Çev. Tuncay Birkan. İstanbul: Metis Yayınları, 2009.
  • Tawney, R. H. Religion And The Rise Of Capitalism. New York: The New American Library, 1963.
  • Watt, Ian. Modern Bireyciliğin Mitleri. Çev. Mehmet Doğan. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2014.
  • Weber, Max. Protestan Ahlakı Ve Kapitalizmin Ruhu. Çev. Gökhan Rızaoğlu. İstanbul: Oda Yayınları, 2013.