YEREL MEDYA VE DİJİTALLEŞME: KEŞAN ÖRNEĞİ

Ulusal ve uluslararası medya bireylere düşünmedikleri, ulaşamadıkları dünyayı sunarken yerel medya bireylerin içinde yaşadıkları yerde meydana gelen kültürel, toplumsal, siyasal ve ekonomik yapının bileşenlerine ilişkin haber, bilgi ve belgeleri sunan ve yerel kamuoyunun oluşmasında etkili bir araç olarak öne çıkmaktadır. Dijital teknolojilerin gelişmesi, yerel medyanın temel işlevlerini yerine getirmesinde önemli fırsatlar sunar. Bu çalışmada, Keşan’da yayınlanan yerel gazetelerin dijital teknolojiye uyumu araştırılacaktır. Basın İlan Kurumu (BİK) gazete listesinde yer alan Medya Keşan, Gündem Saros ve Volkan gazeteleri web içerikleri, haber kategorileri, dijital arşivleri, okuyucularıyla kurdukları interaktif etkileşimleri çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma kapsamında incelenen yerel gazeteler ve yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular Medya Keşan dışındaki gazetelerin dijital alandaki varlıklarının sınırlılığına işaret etmektedir. Var olmanın temel ölçütünün sanal ağlarda var olmakla eş tutulduğu bu dönemde, Keşan’da yerel medyanın dijital dünyadaki varlığını saptamaya amaçlayan bu araştırma aynı zamanda, ilçede yerel basının temel işlevlerini daha etkili olarak yerine getirebilmesi açısından gelecek vizyonunu oluşturabilmesine katkı sağlayacaktır.

___

  • Alankuş, S. (2005). Demokratik Bir Medya Ortamı İçin Yerel/Sivil Medya ve Yeni İmkanlar, Ed:Sevda, Alankuş, Medya ve Toplum, 2. Baskı, İstanbul: IPS İletişim Vakfı Yayınları, 99-132
  • Arvas, İ. S. (2019). Dijital Haberleşme Çağında Yerel Basının Karşılaştığı Sorunlar. Erciyes İletişim Dergisi, 6(1), 97-110. Atabek, N. (2005). Yerel Basın ve Demokrasi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 22, 47-52.
  • Atçeken, K. (2020). Yerel Demokrasi Tartışmasında Mersin Basını. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(2), 153-166.
  • Baysal, H. Ve Karakulak, C.A. (2022). Yerel Basında Dijital Haberciliğe Dönüşüm Süreci: Isparta Yerel Basın Örneği