KENT DIŞI YERLEŞİM NOKTALARINDA KARGO DAĞITIMI İÇİN GEZGİN SATICI PROBLEMİ ÇÖZÜMÜ

Son yıllarda ticaret ve e-ticaretteki artış ile birlikte kargo taşımacılığı ile ilgili de talep artışı gözlemlenmiştir. Kargo dağıtımında depodan çıkan araç önceden belirlenmiş talep noktalarına teslimat yaparak tekrar depoya dönmektedir. Bu dağıtım süreci klasik bir gezgin satıcı problemidir (GSP). Kargo taşımacılığı problemi GSP olarak modellenebilir ve GSP ile ilgili geniş bir literatür bulunmaktadır. Bununla birlikte kırsal kargo dağıtımı ile ilgili çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmada bir kargo firmasının kırsal alandaki kargo dağıtımı incelenmiştir. Kırsal alandaki kargo dağıtımı GSP olarak modellenmiştir. Problem farklı sezgisel yöntemler ile çözülmüştür. Bunun yanında kırsal alanda kargo dağıtımı için alternatif yöntemler tartışılmıştır.

___

  • 4925 Sayılı Kanun. (2003). Karayolları Taşıma Kanunu. T.C. Resmî Gazete.
  • Ahmet, Ü., & Yücel, M. (2014). Kargo Hizmetlerinin Pazarlanmasında Tüketici Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Malatya’da Bir Alan Çalışması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (31.1), , 119-133.
  • Al-Badri, R., & Aydoğan, T. (2017). Ga, As, Acs ve Mmas Algoritmaları Performanslarının Gezgin Satıcı Problemi Çözümü Üzerinde Değerlendirilmesi. Sdu International Journal Of Technological Science, 9(2), 50-60.
  • Alp, M., Köleoğlu, N., & Çınar, B. (2019). Kargo Firmalarının İtibarının Müşteri Memnuniyetine Etkisi. Dumlupinar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (60)., 1-14.
  • Carter, A. E., & Ragsdale, C. T. (2006). A new approach to solving the multiple traveling salesperson problem using genetic algorithms. European journal of operational research, 175(1), , 246-257.