İLÇELERDE FAALİYET GÖSTEREN KOBİLERİN EKONOMİK VE FİNANSAL DURUMU ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME: UZUNKÖPRÜ İLÇESİ ÖRNEĞİ

Küreselleşmenin artan etkisiyle birlikte ülkemizde faaliyet gösteren işletmelerin çoğu Küçük ve Orta Büyüklükteki (KOBİ) işletmelerdir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne göre Türkiye’de faaliyet gösteren KOBİ sayısı 3,2 milyondur. Bu sayı tüm işletmelerin %99,8’ini oluşturmaktadır. Pandemi krizi ve ardından yaşanan ekonomik daralma ülkemizde birçok KOBİ’yi etkilemiştir. Uzunköprü’de faaliyet gösteren işletmelerin de bir bölümü KOBİ’lerden oluşmaktadır. İlçede KOBİ’lerin üye olabileceği sivil toplum kuruluşu olarak Uzunköprü Ticaret Borsası ve Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası bulunmaktadır. Uzunköprü Ticaret Borsası’nın 213, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odasının ise 1214 üyesi bulunmaktadır. İlçedeki KOBİ’lerin büyük bir çoğunluğu tarımsal üretim konusunda faaliyet göstermektedir. Çalışmada Edirne ili Uzunköprü ilçesi KOBİ’lerinin özellikle son dönemdeki ekonomik ve finansal durumu üzerine bir değerlendirme yapılması hedeflenmektedir. Bu amaçla kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında kamuya açık olarak yayınlanan ve ekonomik ve finansal verilerin değerlendirmesi yapılacaktır. Veri kaynağı olarak Uzunköprü Ticaret Borsası, Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye İş Kurumu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ve benzeri kurumların raporları belirlenmiştir.

___

  • Apan, M., & İslamoğlu, M. (2014). KOBİ’lerde finans yönetimi, International Journal of Sport Culture and Science, 2(Special Issue 1), 208-218.
  • Bozkurt, V., & Baştürk, Ş. (2009). Kobi girişimcilerinde risk ve belirsizlik algıları: Bursa örneği”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 64(02), 43-74.
  • Dayan, V. (2020). Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı genç girişimcilerin finansman durumu ve banka kredisi kullanımı üzerine bir araştırma, New Developments in Education and Social Sciences, Gece Kitapligi Publishing, Istanbul.
  • Edirne Ticaret Odası, (2022). https://etso.org.tr/site/uyelerimiz/ Erişim Tarihi: 30.03.2023.
  • Erkan, Ö. B. (2019). Devlet ar-ge desteği alan KOBİ’lerin teknolojik düzeyine göre bölgesel bazda verimlilik analizi, Uygulamalı Sosyal Bilimler ve Güzel Sanatlar Dergisi, 1(2), 98-109.
  • Esmer, Y. (2020). Financial strategic analysis in SMEs: the case of Amasya province", Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol.5,no:1,pp:82 – 88.