Yabancı Dil Öğretimi ve Dünden Bugüne Türkiye'de Arapça Öğretimi

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte küresel bir köy hâline gelen dünyada dil öğretimi olduk- ça önemli bir hâle gelmiştir. Son yıllarda özellikle birçok Arap ülkesiyle aramızdaki vizeler kaldırılmış, ticarî ve turistik faaliyetler canlanmıştır. TRT, 24 saat Arapça yayın yapan bir kanal açmıştır. Dolayısıyla ülkemizde Arapça bilen elemana ihtiyaç artmıştır. Bu makalede yabancı dil öğretimi, yabancı dil öğretiminde kullanılan yöntemler ve ülkemizde yabancı bir dil olarak Arapça öğretiminin dünden bu güne geçirdiği safhalar ele alınacak, sonuç kısmında ise yabancı dil öğrenimi üzerine değerlendirme yapılacaktır.

___

  • Aksan, Doğan, Her Yönüyle Dil: Ana Çizgileriyle Dilbilim I-III, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 1979.
  • Akyüz, Yahya, Türk Eğitim Tarihi, İstanbul: Kültür Koleji Yayınları, 1994. Bostancı, Ahmet, “İlâhiyat Fakültelerinde Arapça Öğretiminde Kullanılan Ders Kitapları ve Diğer Araç-Gereçlerin Tespit ve Analizi”, Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dergisi, 11 ( 2005).
  • Çevik, Hayati, Çocuklara Yabancı Dil Öğretiminde Drama Tekniğinin Kullanımı, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı, Adana, 2006.
  • Demircan, Ömer, Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri, İstanbul: Ekin Kitabevi, 1990.
  • Demircan, Ömer, Türkiye’de Yabancı Dil: Dünden Bugüne, İstanbul: Remzi Kitabevi, 1988.