YAŞLANAN KADINIMIZ BAĞIMSIZLIĞINA NASIL KAVUŞUR?

Yaşlanmanın bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal değişimleri kapsayan farklı boyut­lar bulunmaktadır. Bu yüzden yaşlanmanın biyolojik, sosyal, ekonomik, ekolojik ve biyografik bir yazgı olduğu kabul edilir. Uzun ömürlü insanların, diğerlerinden da­ ha başarılı yaşlandıkları düşünülür ve bü­tün toplumlarda kadınlar erkeklerden daha fazla yaşar. Oysa başarı ve yaşlanma kavramları bir biriyle bağdaşmayan iki tezat kavramdır. Eğer uzun ömürlülük başarının bir göstergesi olsaydı, günümüz kadınının erkeklerden daha başarılı bir yaşlanma süreci geçirdiğini tespit eder, karşımızda daha mutlu bir yaşlı kadın kitlesi bulur­duk. Ama durum bunun tam tersine işaret etmektedir. Kadınların sosyo-ekonomik durumları onların yaşam kalitelerini belir­leyen en önemli faktördür ve kadınların yoksullukla tanışması gençlik yıllarından itibaren başlar. Aşırı fakirlik riski kadına ömür boyu refakat eder. Okulu bitirdikten sonra meslek eğitimi yapmak isteyen genç bayanların, genç erkeklerden çok daha zor şartlar altında meslek eğitimi için bir yer bulabildikleri göze çarpmaktadır. Örneğin Almanya’da meslek eğitimi için başvuru yapanların üçte ikisini kadınlar meydana getirmektedir. Bu yüzden 30 yaşın altında olup, fakirlik yardımı alanların çoğunlu­ğunu kadınlar oluşturmaktadır. Sefalet içindeki kadınların erkeğe olan bağımlılıklarım organize edeceğimize, kadının öz­gürlüğünü elinden (ç)alan bu sefaleti nasıl önleyebiliriz, asıl bunun cevabını arama­mız getirmektedir.Yaşlanmanın bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal değişimleri kapsayan farklı boyut­lar bulunmaktadır. Bu yüzden yaşlanmanın biyolojik, sosyal, ekonomik, ekolojik ve biyografik bir yazgı olduğu kabul edilir. Uzun ömürlü insanların, diğerlerinden da­ ha başarılı yaşlandıkları düşünülür ve bü­tün toplumlarda kadınlar erkeklerden daha fazla yaşar. Oysa başarı ve yaşlanma kavramları bir biriyle bağdaşmayan iki tezat kavramdır. Eğer uzun ömürlülük başarının bir göstergesi olsaydı, günümüz kadınının erkeklerden daha başarılı bir yaşlanma süreci geçirdiğini tespit eder, karşımızda daha mutlu bir yaşlı kadın kitlesi bulur­duk. Ama durum bunun tam tersine işaret etmektedir. Kadınların sosyo-ekonomik durumları onların yaşam kalitelerini belir­leyen en önemli faktördür ve kadınların yoksullukla tanışması gençlik yıllarından itibaren başlar. Aşırı fakirlik riski kadına ömür boyu refakat eder. Okulu bitirdikten sonra meslek eğitimi yapmak isteyen genç bayanların, genç erkeklerden çok daha zor şartlar altında meslek eğitimi için bir yer bulabildikleri göze çarpmaktadır. Örneğin Almanya’da meslek eğitimi için başvuru yapanların üçte ikisini kadınlar meydana getirmektedir. Bu yüzden 30 yaşın altında olup, fakirlik yardımı alanların çoğunlu­ğunu kadınlar oluşturmaktadır. Sefalet içindeki kadınların erkeğe olan bağımlılıklarım organize edeceğimize, kadının öz­gürlüğünü elinden (ç)alan bu sefaleti nasıl önleyebiliriz, asıl bunun cevabını arama­mız getirmektedir.

How Aging Women can have their Freedom?

It is a well known fact that aging has dijferent dimensions such as physical, psychological, mental and social. Therefore, aging is assumed to be a biological, social, economic, ecological and biographical destiny. It is generally believed that those who have a long life go through the process of aging more successfully and that women live longer than men. But, in fact, success and aging are two concepts that conflict with each other. ifa long life was the sign o f suc­cess, we wouldfînd out that today yvomen go through a more successjul aging process in comparison to men and there vvould be a mass of happy old women. But the situation is just the opposite. The socio-economic situation of women is the most important factor determining their guality of life and women get to knowing poverty in their young ages already. The risk o f extreme poverty accompanies women ali through their lives. It is a striking fact that young women who wish to get professional education find this possibility under harder conditions then young men in the same situation. In Germany, far example, women make two thirds o f those who apply far professional educa­tion. Therefare, the majority o f those less than thirty years who receive social benefits are women. Therefare, instead of organizing are women. Therefare, instead of organizing should be strived, to avoid poverty which steals/takes away womens freedom. 

___

  • Baltes, P.B. ve Baltes, M. (1992) Erfolgreiches Altern: Mehr Jahre und mehr Leben. Iri: M.Baltes, M.Kohli ve K.Sames (Hrsg.): Erfolgreİches Altern. Bedingungen und Variationen. 1. Aufl. 1989. Bern, Stuttgart, Toronto.
  • Baltes, P.B. (1996) Über die Zukunft des Alterns: Hoffnung mit Trauerflcr. In: M. Baltes ve L. Montada (Hrsg.): Produktives Altern. Frankfurt/Main, New York.
  • Beck, U. (1986) Die Risikogesellschaft. Frankfurt/Main.
  • Beck-Gernsheim, E. (1980) Das halbierte Leben. Mannerwelt Beruf, Frauenwelt Famille. Frankfurt/Main.
  • Benhabib, S. ve Nicholson, L. (1987) Politische Philosophie und die Frauenfrage. In: I. Fetscher ve H. Münkler (Hg.): Handbuch der Politischen Ideen V. München, Zürich.
  • Bilden, H. (1982) Geschelchtsspezifische Sozialisationsforchung. İn: Hurrelmann, K. ve Ulich, D. (Hg.): Handbuch der Sozialisation. VVeinheim, Basel.
  • Bröscher, P. (1999) Gewalt – Erfahrungen im Leben alternder Frauen. Münster.
  • Brückner, M. (1983) Die Liebe der Frauen. Über weiblichkeit und Milihandlung. Frankfurt/Main.
  • BMFSFJ (1998) Bundesmİnisterium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend (Hg.): Frauem in der Bundesrepublik Deutschland, Mârz 1998.
  • Dowling, C. (1984) Der Cİnderella-Complex. Die heimiiche Angst der Frauen vor Unabhângigkeit. Frankfurt/Main.
  • Filipp, S.-H. (Hrsg.) (1982) Kritische Lebensereignisse. München, Wien.
  • Friedan, B. (1997) Mythos Alter. Reinbek Hamburg.
  • Gambaroff, M. (1977) Emanzipatİon macht Angst. İn: Kursbuch 47. Berlin.
  • Gerhard, U. (1978) Verhâltnisse und Verhinderungen. Frauenarbeit, Failien und Rechte der Frauen im 19. Jahrhundert. Frankfurt/Main.
  • Klie, T. (1994) Rechtlicher Schutz vor und bei Gewalt - rechtliche Interventionen oder professionelle Selbstkontrolle zurmGewaltprâvention. In: Forum 4: Pflege alter Menschen - Abhângigkeit, die Gewalt herausfordert? İn: Gewalt - Folgerungen für die soziale Arbeit. Dokumentation des 73. Deutschen Fürsorgetages 1993 İn Mainz, Schriften des Deutschen Vereins für öffentliche und Private Fürsorge (Schrift271), Frankfurt/Main: İn: Bröscher, P. (1999): Gewait - Erfahrungen im Leben alternder Frauen. Münster.
  • Lawton, M. P. (1970) Ecology and aging. In: L. Postalan ve D. Carson (Hg.): Spatial behavior of older people. Michigan. Lehr, U. (1983) Klimakterium sozialpsychoiogische Aspekte. İn: Richter, D. ve Stauberg, M. (Hg.): Psyctıosomatische Probleme in Geburtshilfe Gynaekologie. Freiburg. i. Br. İn: Lissner, A., Süssmuth, R. ve VVaiter, K. (1991): Frauenlexikon. VVirklichkeİten und Wünsche von Frauen. Freiburg, Basel, Wien.
  • Lehr, U. (1987) Zur Situation der âlteren Frau. Bestandsaufnahme und Perspektiven bis zum Jahre 2000. München.
  • Lissner, A., Süssmuth, R. ve VVaiter, K. (1991) Frauenlexikon. VVirklichkeİten und Wünsche von Frauen. Freiburg, Basel, Wien.
  • Lorenz, K. (1983) Der Abbau des Menschlichen. München, Zürich.
  • Niederfranke, A., Naegele G. ve Frahm, E. (1999) Funkkolleg Altern. Die vielen Gesichter des Alterns. Opladen/Wiesbaden.
  • Noelle-Neumann, E. ve Piel, E. (1983) Allensbacher Jahresbuch der Demoskopie 1978-1983. München.
  • Parsons, J. (1978) Cognitive developmental theories of sex-role socialization. In: Bilden, H. (1982): Geschelchtsspezifische Sozialisationsforchung. İn: Hurrelmann, K. ve Ulich, D. (Hg.): Handbuch der Sozialisation. VVeinheim, Basel.
  • Richter, U. (1998) Was heisst hier Oma! Die Selbstverstandnîs der Grossmütter von heute. Stuttgart.
  • Thomae, H. (1974) Psychologischer Befund subjektiver Gesundheitszustand, internistischer Befund. İn: Schubert, R. ve Störmer, A. (Hg.): Schwerpunkte der Geriatrie.
  • München: İn: Lissner, A., Süssmuth, R. ve Waiter, K. (1991): Frauenlexikon. Wirklichkeİten und Wünsche von Frauen. Freiburg, Basel, Wien.
  • Tufan, I. (2001) Yaşlanan Dünyada Bir Delikanlın Türkiye. Toplum ve Sosyal Hizmet. 12, (3), 27-49.
  • Tufan, I. (2002a). Otistik Çocuk: Dahi mi Engelli mi? İletişim Yayınları, İstanbul.
  • Tufan, I. (2002b) Özlediğim Türkiye. Yayınlanmamış Yazı.
  • Wolter-Henseler, D. K. (2000) Depressionen im Alter. Erscheİnungsformen und Behandlung. In Breloer, G. (Hrsg.) Sİnnfragen im Alter. Münster, New York.