Rehabilitasyon Sürecinde Aile

: Sakatlık, aile kurumunu etkileyen ve ailenin yapısında önemli değişiklikler yaratan bir durumdur ve eşlerin birbirlerine yönelik duygularında dalgalanmalara sebep olur. Bu nedenle kronik hastalıkların, özellikle de sa­katlık durumlarının aile sistemi ile birlikte ele alınması gerekmektedir. GATA Fizik Te­davi ve Rehabilitasyon Kliniğinde 1997-1999 tarihleri arasında tedavi olan hasta S.F re­habilitasyon programına alınmıştır. Ateşli silah yaralanması sonucu T12 parapleji olan hasta tekerlekli iskemle ile yaşamını devam ettirmektedir. İlk yatışının sonunda eşi kendi ailesi ile birlikte yaşamaya karar vermiştir, ancak yasal boşanma gerçekleşmemiştir. Hasta, rehabilitasyona uyumu ve karşılaştığı problemleri çözmede destek olmak ve güç­lendirmek amacıyla, hem hastanede yattığı süre içerisinde hem de taburcu olduktan son­ra takip edilmiştir. Bu çalışmalarda temel odak, aile ve aile ilişkileri olmuştur. Ailenin güçlendirilmesi amacıyla hasta birey, yaşadığı ailenin refahına yönelik olmak üze­re toplumdaki kaynaklar üzerinde kontrol sahibi olabilmesi için güçlendirilmekte, bir anlamda hastanın mevcut potansiyeline işler­lik kazandırılması için çaba sarf edilmekte­dir. Sonuç olarak yaralanma sonrasında yaşanan zorlu süreçte psikolojik sıkıntı üzerinde sos­yal desteğin pozitif etkisi yadsınamaz.
Anahtar Kelimeler:

rehabilitasyon süreci, aile

Family in the Rehabilitiation Process

Disability is a fact which effects the institution of family and creates significant changes in the family structure, and causes fluctuations in the feelings of spouses towards each other. Therefore, It is a necessity to handle chronic illnesses, especially the disability cases, together with the family system. The patient, S.F, who underwent medical treatment between 1997-1999 in GATA Physical Treatment and Rehabilitation Clinic, was taken to the rehabilitation program. The pa­tient who has become T12 paraplegic as a result of a firearm injury continues his life with a wheelchair. As a consequence of the first time he stayed in the hospital his spouse decided to live with her own family, but legal divorce did not take place.With the purpose of supporting and empowering him in his adaptation to the rehabilita­tion and in solving the problems he has faced the patient has been followed both during the time he stayed in the hospital and after he was discharged. In these works the basic focus has been family and family relations.In order to empower family the patient individual is strengthened for having control on the resources in society being mainly inclined towards the welfare of the family he lives with: in a sense, a great endeavor is performed in order to make the current potential of the patient function. Hence, in the difficult process experienced after the injury positive effects of social support on psychological distress cannot be denied.

___

  • ARIKAN Ç. (1995) Fiziksel Hastalığı Olan Bireylerin Gözüyle Türkiye'de Sakatlık Sorunu Değerlendirmeler, Beklentiler. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu, Yayınlanmamış Seminer Çalışması.
  • DUYAN V. (1996) Sağlıkta Psiko-Sosyal Boyut, Ankara.
  • The psychoiogical effects of spinal cord injury: a review”. NT North spinal cord (1999) 37, 671-679.
  • AKYÜREK A. (1990) Aile Tedavisi ve Sosyal Hizmetler. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmet Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • DUYAN V. (1997) Sosyal Grup Çalışması Uygulamasının Ortopedi Hastalarının Kişisel ve Sosyal Uyum Düzeylerine Etkisi. Ankara.
  • İL S. (2001) "Aile Yaşamı ve Gereksinimler" Prof. Dr. Nihal Turan’a Armağan Sosyal Hizmette Yeni Yaklaşımlar ve Sorun Alanları. Ed: Veli Duyan. Ankara