MADDE VE MADDE KULLANIMI İLE MÜCADELEDE ULUSAL POLİTİKA VE STRATEJİ ÖNCELİKLERİ

Avrupa Birliği’nin madde ile mücadele eylem planı disiplinler arası, bütüncül çok sektörlü ve anahtar olarak, talebin azaltılması, arzın azaltılması ve kaçakçılıkla savaş, uluslararası işbirliği, ulusal düzeyde ve Birlik düzeyinde eşgüdümü temel alan bileşik bir yanıtın önemini vurgulamaktadır. Madde ile Mücadele Avrupa Birliği Eylem Planı; bilgilendirme, talep azaltılması etkinliği, narkotik ilaç ve psikotropik maddelerin kaçakçılığının azaltılması için etkinlik, uluslararası düzeyde etkinlik, eşgüdüm alanlarını içermektedir. Bu makale, Türkiye için madde ile mücadele ulusal politika ve strateji planı modelini kapsamaktadır. Uluslararası sahnede, saygın bir yere sahip olmak ve ulusal çıkarlara etkili bir şekilde gerçekleştirilecek politika yürütebilmek için, ulusal gücün bir bütün olarak geliştirilmesi gerekmektedir.

Priorities of National Policy and Strategy in Combating Drugs and Drugs Abuse

EU action plan to combat drugs stresses the need for a global, multidisciplinary and integrated response based on the following four key elements: demand reduction, supply reduction, the fight against illicit trafficking and international co-operation and coordination at national and union level. The EU Plan to Combat Drugs further covers the following areas: information sharing, action on demand reduction, action on reduction of illicit trafficking in narcotic drugs and psychotropic substances, action at international level and co-ordination. This article focuses on Turkey’s national policy and strategy plan to combat drugs. In order to occupy a prominent position on the international scene and to be able to conduct a drugs policy to effectively realize national interests, national power must be developed as a whole, because on the international arena and European Union, power is still the most important factor.

___

  • Commonwealth of Australia Ministerial Council on Drug Strategy. (1998) National Drug Strategic Framework 1998-99 to 2002-03, Building Partnerships, Strategy To Reduce the Harm Coused By Drugs In Our Community, Caberra.
  • Council of the European Unicon. (2000) EU-Action Plan on Drugs 200-2004, Brussels.
  • T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu. (1998) Uyuşturucu Madde Kullanımı ile Mücadele Takip ve Yönlendirme İçin Ulusal Politika ve Stratejiler Belgesi, Ankara.
  • Europöische Geneinschalfen, (1998) Die Europöische Union im Kampf gegan Drogen, Luxemburg.
  • Europöische Beobachtung stelle Für Drogen und Drogensucht. (2000) Jahresbericht über den Stand der Drogenproblematik in der Europöscher Union, Luxemburg.
  • Ministry of Health. (1998) National Drug Policy, a National Drug Policy for New Zealand. 1998-2003, Wellington, New Zealand.
  • Pompidou Group-Council of Europe and Jellied Consultancy. (1998) Handbook Prevention, Alcohol, Drugs and. Tobacco, Jaap van der Stel (edit), Strasbourg.
  • T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü. (2001) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı 2001 Raporu, Ankara.
  • United Notion Office for Drog Control and Crime Prevention. (1999) The Drug Nexus in Africa, Vienna.
  • United Notions Office for Drug Control and Crime Prevention. (1999) Drug Abuse Rapıd Stuation Assessments and Responses, Vienna.
  • UNDCP Regional office for South Asia. (1998) Drug Demand Reduction Report, New Delhi, India. (www.tubim.gov.tr)