ÇOCUKLARIN CİNSİYET ROL KAZANIMINDA TELEVİZYONUN ETKİSİ

Anne babanın, kendi cinsiyet rollerinde sağlılıklı modeller sunmaları, çocuğun cinsel gelişiminde en önemli çevresel faktördür ve doğumdan erişkinliğe kadar her yaşta etkilidir. Çocuğuna doğru model olan anne babalar. çocuğa daha yararlı olmaktadır. Çocuğun cinsel gelişiminde; çevre faktörleri dışında; akran ilişkileri, televizyon, internet vb medya, gibi pek çok faktör söz konusudur. Televizyon programlarının, çocukların cinsiyet rol kazanımları üzerinde  olumlu ve olumsuz pek çok etkileri vardır. Televizyonun etkileri ile ilgili olarak pek çok çalışmalar yapılmıştır. Bu yazıda ifade edilen araşnrmalardar televizyon da hangi tip programların cinsiyet rol kazanımlarına yönelik hazırlandığının ve bu programlarm çocukların cinsiyet rol kazanımları üzerinde etkisinin olup olmadığı gösterilmektedir. Tüm bu araştırmalarm sonuçları göz önüne alındığında televizyon programlarının gerçekten çocukların cinsiyel rol kazanımında etkili olduğu görülmektedir Dolayısıyla televizyon programlarunn da iyi bir denetimden geçirilmesi ve programların yanlış mesajlar vermemesine dikkat edilmelidir.

The Effects of Television On Childrens' Acquisition of sex Role

Television programmes have many positive and negative effects on the sex role acquisition ofvchildren. There can be found quite a number of researches on the effect of television. By this study it is intended to provide information about the researches done on the effects of television and the different types of TV programmes belonging to some researchers about sex role acquisition. Considering the results of all such studies, it is observed that televjsion programmes are really effective on sex role acquisition of children. Thus, television programmes be inspected and controlled properly so as to be careful and sensitive not to let them give any improper and negative messages.

___

  • Artan, I. (2001) Cinsel Eğitimde Televizyonun Rolü, Eğitim ve Bilim, 26,120.. p.5054. (2001).
  • Beasley, E. Children, Television and Gender Roles". http://www.aber.ac.uk. (1997).
  • Bee, Helen (2000) The developing child. Allyn & Bacon Avia Company, MA.
  • Berk, Child Development. Allyn&Bacon Avia Company, MA. (1997).
  • Ingham, H. Children, Television and Gender Roles. http://www.aber.ac.uk (1997).
  • Papalia, E.Diane., Olds,W.SaIIy. Theory and Research in Child Development. Human Development. McGraw Hi][. Fifth Edition. US. (1992).
  • Sobieraj, S. B. Beauty and the Beast: Toy Commercials and The Social Construction of Gender. American Sociological As. sociatlon, Sociological Abstracts, 044, (1996).
  • Thompson,T., Zerbinos, E. Television Cartoons: Do Children Notice It's a Boy World? Sex Roles: A Journal of Research, 37, 13.415-433. (1997).
  • Witt, D. S. The Influence of Television on Children's Gender Role Socialization. Childhood Education, 76.5 P.322-324. (2000).