BİR GRUP ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN “FLÖRT ŞİDDETİ” KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ

Şiddet, modern hayatın en çarpıcı ve önemli sorunlarından biri olarak kendini göstermektedir. Flörtte şiddet, kişiler arası şiddet türlerinden birisi olup cinseli duygusal, fiziksel şiddet gibi unsurları içermektedir. Batı ülkelerinde yapılmış olan bazı çalışmalara göre, flörtlerin yaklaşık %20.0’ıında herhangi bir tipte şiddet meydana vb gelmektedir. Bu araştırmada, Ankara’da bir grup üniversite öğrencisinin “flörtte şiddet” konusundaki görüşleri ve flörtleri sırasında yaşadıkları ta da uyguladıkları şiddet sıklığının saptanması amaçlanmıştır. Araştırmaya katılın 148 öğrencinin %59.7’si şimdiye kadar bir flörtü olduğunu ifade etmişlerdir. Halen bir flörtü olan toplam öğrenci sayısı 85 olup grubun %67.1’ini kadınlar; %32.9’unu ise erkekler oluşturmuştur. Grubun %31.6’sı (43 kişi) flört ilişkisi sırasında şiddete maruz kalan bir arkadaşlarının olduğunu; şiddete maruz kalan arkadaşlarının cinsiyetinin ise %87.8 ile kadın olduğunu belirtmiştir. Flört sırasında yaşanılan şiddetin ortaya konulması, önleme çalışmaları açısından çok önemli bir basamaktır. Bu araştırma karşı cinsiyetle ilişkinin başlangıcı sayılan flört sırasındaki şiddettin tanımlamasının yapılması için daha detaylı çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir. 

Views of a Group of University Students of Intimate Violence

Violence comes out to be one of the remarkable and vital issues of the modern way of life. Intimate violence is a subgroup of violence with sexual, emotional and physical contents. Figures of recent studies highlighted tat around 20% of the dating relationship had any tipe of violence. In this study, we aimed to determine the frequency of intimate violence among a group of university students in Ankara. 59.7% of 148 students mentioned that they had a dating partner. 67.1% of 85 students who have dating partnership were female; whereas rest of them (32.9%) were male. 31.6% of the students stated that they had at least one friend whom had “violence experience”. 98.8% of these friends were female. Emphasizing the size of the problem is a considerable step for implementing appropriate interventions. This study marks that more detailed studies are required for detemining the intimate violence in Turkey.

___

  • CDC, “Fact Sheet on Dating Violence”, http://www.cdc.gov/ncips/factsheets/datviol.htm Kasım, 2001.
  • National Clearinghouse on Family Violence, “Dating Violence”, http://www.hcsc.gc.ca/hppb/familyviolence/gtml/datingeng.html , Kasım 2001.
  • DANIK, Ş. (2000) “Aile İçinde Kadına Yönelik Şiddet”, Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, C.1, S.10, s.77-87.
  • DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, (1998) “Dünya Sağlık Raporu 1998, 21. Yüzyılda Yaşam Herkes için Bir Vizyon”, Dünya Sağlık Örgütü Yayınları, Geneva, Türkçe Baskı, Ankara; s.94.
  • FOSHEE, V. A., LINDER, F., MACDOUGALL, J.E., BANGHIAWA, S. (2001) “Gender Differences in the Longtidinal Predictors of Adolescent Dating Violence”, Prec. Med, C.. 32, S.2, Feb, s. 128-41.
  • LEANDER, K., K. ENGSTRRÖM. (1999). “The Commision and Prevention of Violence”. Safety Promotion Research, Editör: Lucie LAFLAMME, Lothar SCHELP, Karolinska Institutet, Sweden, s. 83-104.
  • ÖZAYDIN, N., ÜNER, O. AKIN A. (1998) “Kadın ve Şiddet”, Sağlık ve Toplum Dergisi, S. 3-4, Temmuz-Aralık, s.73-78.
  • ROSENBERG M. L., J. A. MERCY, Joseph L. ANNEST. (1998) “Violence: The Problem of Violence in the United States and Globally”. Public Health and Preventive Medicine, Editör: Robert B. WALLACE, 14th Edition, USA, Appleton and Lange Publications, s. 1226-30.
  • RODRIGUEZ, M.A. (2001) “Clinicians, Intimate Partner Violence and Oppurtunities”, West J. Med, C. 174, s.323-324.
  • PBS, “Dating Violence, Twisted love”, www.pbs.org/inthemix/shows/show__datingviolence.htlm , Kasım 2002.
  • WATSON, J.M., CASCARDI, M., AVERY-LEAF S., O’LEARY K.D., “High School Students’ Responses to Dating Aggression”, Violence Vict, C.16, S.3, s. 339-48.
  • WINGHOOG, G. M., DICLEMENTE, R. J., MCCREE, D. H., HARRINGTON, K., DAVIES, S. .L. (2001) “Dating Violence and the Sexual Health of Black Adolescent Females”, Pediatrics, C.107, S. 5, May, s. E72.