ANTROPOLOJİDE YORUMCU YAKLAŞIM VE NİCELLEME

Antropoloji biri bilimsel, diğeri tarihi, yorumlayıcı bir geleneğe sahip olan tek bilimdir. Bu özellikle antropolojiyi sosyal ve beşeri bilimlerden farklı kılar. Ayrıca antropoloji insanı bio-kültürel bir varlık olarak tanımlar. Antropolojinin gelişim sürecinde etnografyalarda betimsel nitelikli, tarihi, hümanistik, fenomonolojik bilgilere yer verilmiştir. Yorumcu yaklaşımda amaç, insan eyleminin anlamına özgü, çok anlamlılık olmasıdır. Böylece kendi ötesine geçerek insan var oluşunun temel kuramsal, pratik, estetik sorunlarına yükselmektir. Anlama yetimizin köklerini tanımlayan, bir varlık olan insandır. Kültürel dünyayı anlamaya çalıştığımızda yorum ve yorumların yorumlarıyla uğraşmaktır. Bu çalışmada sınırlı ölçüde antropolojide yorumcu yaklaşım ve giderek artma eğilimi gösteren nicelleme üzerinde durulmuştur. Araştırmaların bilimsel değerini yükseltmede ölçünün önemli rolü bulunduğu ve deneysel modellerin bunu sağlamada payının olduğu vurgulanmıştır.

Interpretative Approach and Quantification in Anthropology

Anthropology is the only science having an interpretative tradition being, at one hand, scientific, and, on the other hand historical. This fact especially makes anthropology differentiated from social and human sciences. Moreover, anthropology defınes human being as a bio-cultural being. In the process of anthropology’s development descriptive, historical, humanistic, phenomenological information were given place in the ethnographies. The goal in the interpretative approach is to reach multi-meanings specif0ic to the meaning of human actions. Therefore, having passed over one‘s himself/herself human being would reach to the basic theoretical, practical, aesthetic problems of his/her excistence. What defines the origins of our capability to understand is human being as a being. When we try to understand cultural world it is to deal with interpretations and interpretations of interpretations. In this paper the focus is on the interpretative approach in anthropology on a limited basis and on quantification which shows a tendency of gradual increase recently. It is emphasized that measurement has an important role in increasing the scientific value of researches and that experimental models have part in providing this.

___

  • …………(1949) Kant ve Scheler’de İnsan Problemi İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları No.: 392.
  • Bernard H. R (1998) Resarch Methods in Culturel Anthropology London: Sage Publications.
  • EMİROĞLU, V. (1972) Edilli Köyünün (Akçakoca) Kültür Değişmesi Bakımından İncelenmesi Ankara.
  • Emiroğlu, V. (1975) "Köylerin İncelenmesi: Yöntem ve Tekniklerle İlgili Bazı Gözlemler”, Ankara Üniversitesi Dil Ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Sayı 7'den Ayrı Basım.
  • GADAMER, H. G. (1990) Toplum Bilimlerinde Yorumcu Yaklaşım İstanbul: Hürriyet Ofset AŞ.
  • Husserl, E. (1995) Kesin Bir Bilim Olarak Felsefe İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • LEVI-STRAUSS, C. (1990) Yaban Düşünme İstanbul: Hürriyet Vakfı Yayınları.
  • RİCOEUR, P. (1990) Toplum Bilimlerinde Yorumcu Yaklaşım İstanbul: Hürriyet Ofset AŞ.
  • SARAN, N. (1993) Antropoloji, Ankara: İnkılap Kitabevi.
  • YASA, I. (1969) Yirmi Beş Yıl Sonra Hasanoğlan Köyü Ankara: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayını No:270.