Üniversite Üzerine Biraz Eğilelim

Toplumun en üst düzeyli araştırma, yorumlama ve bilgi yayma kurumu olan üniversite, aynı zamanda sistemin ideolojik alandaki politik mücadele ortamıdır. Bu nedenle üniversite, tarihin her aşamasında politika, sermaye ve dinsel çevrelerin yoğun çatışma alanını oluşturmuştur. Türkiye'de üniversite ülkenin sosyo-ekonomik gelişmesine koşut bir seyir izlemiştir. 1982 yılında uygulamaya koyulmuş olan YÖK ile tepeden yönetilir sistem içine alınmış olan üniversite, bütçe olanaklarından da kısıtlı yararlandırılarak, sermaye kaynaklarına yanaşmaya itilmiştir. Bu bağlamda, vakıf üniversitelerinin oluşumu yanında, devlet üniversitelerinde üniversite-sanayi işbirliği, teknoparklar ve part-time uygulamasının yaygınlaşması ile üniversite özerkliği ciddi yara almıştır.

A Brief Look into Universities

The university, as the core and the main academic institute responsible for research and development and dispersing the results as well, constitutes the main area of ideological dispute for political, capital, and religious centers throughout history. The developmental stages of the university in Turkey has displayed a parallel phase with socio-economic development of the country. In the way of forcing university to comply with capital ideology, firstly the launching of the Law of Higher Education (YÖK) in 1982 which introduced an organizational system of "steering and controlling from the top" in structure and secondly squeezing university budgetary funds made the university more prone to private capital sources. In this respect, various policies such as openning up foundation based universities, organizing university-industry cooperation, launching technoparks, and gradually widening part-time faculty system have paved way towards contaminating autonomous structure of the university.

___

  • burjuvazinin geçmiş dönemlerde kısa dönemli çıkarlarını korumaya yönelik yapmış olduğu habis politik yatırımların kaçınılmaz ürünüdür
  • Üniversite sayısını çoğaltmak çöken ekonomik ortamda bazı bölgelere ekonomik canlılık getirecekse; yeni üniversite rektörlerinin atanması üniversitelerin denetlenmesinde ve politik tabanın tutulmasında siyasetçilere güç
  • emperyalistlere hizmet edecekse, küreselleşmeyi bir nimet olarak kabul eden siyasetçilerce sulandırılmış üniversite olgusu her zaman rağbet görecektir.
  • Althusser, L. 1970, İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları, Birikim Yayınları, İstanbul.
  • Berg, H. V. (Der.) 2014, “How the Culture and Economics Stops Economists from Studying Group Behavior and Development of Social Cultures”, The World Economic Review, 3, s. 53-68.