İşgücü piyasasında illerin işsizlik risklerinin analitik hiyerarşi süreci ile belirlenmesi

Bu çalışmada illerin işgücü piyasası açısından risklerini belirleyen analizler yapılmıştır. Genellikle, illerin işgücü piyasası açısından durumu değerlendirilirken işsizlik oranı, işgücüne katılma oranı ve istihdam oranı dikkate alınır. Ancak bu göstergelere il bazında ve her ay için ulaşmak mümkün değildir. Bu nedenle, bu göstergelere alternatif olabilecek verilere ihtiyaç vardır. Bu veriler, işgücü piyasasının önemli göstergelerinden olan kayıtlı işsiz verileri ve işsizlik ödemesi için ÎŞKUR'a başvuranlar olabilir. Bu göstergelerin birlikte değerlendirilip her bir il için tek bir risk oranı verebilecek yöntem Çok Değişkenli istatistiksel Yöntemler içerinde yer alan Çok Kriterle Karar Verme yöntemidir. Çok Kriterle Karar Vermede sıklıkla kullanılan yöntem ise Analitik Hiyerarşi Sürecidir. Analitik Hiyerarşi Sürecinin işgücü piyasasına uygulanmasını içeren bu çalışmada karar vericilere yardımcı olabilecek bazı sonuçlar elde edilmiştir. JEL Sınıflaması: J2, J64, J81

Evaluation of unemployment risks of the provinces by using analytical hierarchy process in labour market

The aim of this study is to assess the risk of provinces in terms of labor force market. In general, unemployment rate, labour force participation rate and unemployment rate are taken into account when evaluating the situation of provinces in labour market. However, these indicators and provincial basis datas for each month is not possible to reach. Therefore, some different data which can be the alternative to these indicators are needed. These data may be the registered unemployed and unemployment payments application to Turkish Employment Organization. Multicriteria Decision Making is a method for evaluating of these indicators and it gives a risk ratio for each provinces. Analytical Hierarchy Process (AHP) is often used in Multicriteria Decision Making Problems. This work including the implementation of AHP to labour market will be a guide for decision makers. JEL Classification: J2, J64, J81

___

  • Kuruüzüm, A.; Atsan N. (2002), "Analitik Hiyerarşi Yöntemi ve İşletmecilik Alanındaki Uygulamaları", Akdeniz Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Antalya, Sayfa 83-105.
  • Malczewski, J. (1999), GIS and Multicriteri-a Decision Analysis, John Wiley and Sons, Newyork, Sayfa 81-273.
  • Özgürlük, B. (2009), " İllerin İşsizlik Durumunun Çok Değişkenle ve Çok Kriterle Değerlendirilmesi", Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Sayfa 28-29.
  • Öztürk, D.; Batuk, F. (2007), "Criterion Weighting in Multicriteria Decision Making, Journal of Engineering and Natural Sciences, Sigma, Vol. 25, Issue 1, p. 86-93.
  • Saaty, T. (1980), The Analytic Hierarchy Process, Me Graw-Hill, New York, Sayfa 67-112.
  • Sedenkova, M.; Horak, J. (2006), "Multiva-riate and Multicriteria Evaluation of Labour Market Situation" Conference EURODIV, Milan, Italy.
  • Topçu, İ. (2009), Analitik Hiyerarşi Süreci, http://www.isl.itu.edu.tr/ya/AHP.htm, Ders Notları.