6102 SAYILI TTK HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE ANONİM ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE KONULMASINA İLİŞKİN ÇEŞİTLİ SORUNLAR

Anonim şirketlerde sermayenin taşıdığı özel önem, TTK'nın 128 vd. maddelerinde yer alan genel düzenlemelerin yanı sıra, anonim şirketlere getirilebilecek sermaye unsurları konusunun TTK'nın 342 ve 343'üncü maddelerinde de özel olarak düzenlenmesi ihtiyacını doğurmuştur. Özellikle anonim şirketlere getirilebileceği kabul edilen ayni sermaye unsurlarının, şirketin ve diğer menfaat sahiplerinin zarara uğramaması için gerçek değerleriyle esas sözleşmede yer alması sağlanmak istenmiştir. Kanun koyucu bu nedenle ayni sermaye unsurlarının değerinin, mahkeme eliyle atanan bilirkişiler tarafından objektif şekilde tespit edilmesi gerektiğini hükme bağlamıştır. Bu kapsamda sermaye olarak şirkete getirilmek istenen vadesi gelmiş alacak hakkının değerinin belirlenmesi talepleri, mahkemelerce farklı şekillerde çözüme kavuşturulmuş; giderek etkisini daha da artıran bu sorun Gümrük ve Ticaret Bakanlığının (GTB) çıkardığı bir genelge ile geçici bir şekilde çözümlenmiştir. Her ne kadar TTK ile çelişiyor olsa da GTB tarafından çıkarılan genelgede şirket ortağının şirketten olan alacağını başka bir şirkete sermaye olarak koymak istemesi halinde, mahkeme tarafından atanacak bilirkişi raporunun gerekli olduğu; ortağın şirketten olan alacağını yine şirkete sermaye olarak getirmek istemesi halinde ise, değer tespitinin mali müşavirlere bırakılacağı belirlemesi yapılmıştır. Tüm bu hususlara temas etmek üzere tebliğ kapsamında, anonim şirketlerde ayni sermayenin kapsamı ve özellikle alacak hakkının değerinin biçilmesinde yaşanan uyuşmazlıklar ve bunların çözümü için GTB'nin çıkardığı Tebliğe ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.

VARIOUS ISSUES CONCERNING INVESTING CAPITAL IN KIND AT JOINT STOCK COMPANIES UNDER THE PROVISIONS OF TCC NO. 6102

The specific importance of capital in joint stock companies has led to the need for regulation of the issue of capital elements that can be imposed on the joint-stock companies particularly in the Article 342 and 343 of the Turkish Commercial Code (TCC) as well as the general arrangement in the Article 128 of TCC. It is desired to provide the elements of capital in kind accepted to be imposed in particular on joint-stock companies to take place in the articles of incorporation with the actual value in order to avoid the company and other stakeholders to sustain a loss. The legislator therefore adjudicates that the value of elements of capital in kind needs to be determined on the objective basis by the court-appointed expert. In this context, requests for the determination of the value of the overdue claims to be desired to bring to the company as capital have been resolved by the courts in different ways; this problem effect of which has been gradually increasing, has been temporarily resolved by a circular issued by Ministry of Customs and Trade (GTB). Although it is contrary to the TCC, according to the circular issued by the GTB, in case that the partners of the company want to invest their claims from the company into another company as capital, the report of an expert appointed by the court is required. Similarly, if the partner wants to invest the claims from the company into the same company, value determinations will be carried out by a financial consultant. To mention all the matters, the scope of the capital in kind, particularly the conflicts in evaluating the value of the claims and their solutions in joint-stock companies, the evaluations have been made on the Circular issued by GTB in the context of this Communiqué.

___

Akdağ Güney, Necla, Anonim Şirketlerde Kuruluş, İstanbul 2014.

Akdağ Güney, Necla /Gümüş, Mustafa Alper, Taşı- nırların Anonim Şirketlere Esas Sermaye Olarak Getirilmesi, Regesta 2013/3, s. 4 vd.

Akdağ Güney, Necla /Gümüş, Mustafa Alper, Ta- şınmazların Anonim Şirketlere Esas Sermaye Olarak Getirilmesi, Regesta 2013/1, s. 30 vd.

Arıcı, Fatih, Ticari İşletmenin Aktif ve Pasifi ile Birlikte Devri, İstanbul 2008.

Ayhan, Rıza /Özdamar, Mehmet /Çağlar, Hayrettin, Ticari İşletme Hukuku, 7. Bası, Ankara 2014.

Bahtiyar, Mehmet, Ortaklıklar Hukuku, 8. Bası, İstanbul 2014.

Çağlar, Hayrettin, "Anonim Şirketlerde Ayni Sermayeye Değer Biçilmesi", Batider, C. XXVI, Sa. 2, Y. 2010, s. 39 vd.

Çelik, Aytekin, "Anonim Şirketlerde Ayni Sermaye Taahhütlerinin Yerine Getirilmesine Yönelik İhtiyati Tedbirler", GÜHFD., C. XV, Sa. 3, Y. 2011, s. 31 vd.

Göle, Celal, Anonim Ortaklıklarda Nakdi Sermaye Koyma Borcu ve Bu Borcu İfada Temerrüt, Ankara 1976.

Grünewald, Barbara, Gesellschafsrecht, 8. Aufage, Köln 2011.

Hüfer, K., Aktiengesetz, 11. Aufage, 2014.

Karaman Çoşgun, Özlem, "Anonim Şirketlerde Sermaye Kavramı ve Ayni Sermaye Değerinin Belirlenmesi", 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanununu Beklerken, 10-12 Mayıs 2012 Sempozyum, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi Özel Sayı, C. 18, S. 2, Y. 2012, s. 333 vd.

Kendigelen, Abuzer, Türk Ticaret Kanunu Değişiklikler, Yenilikler ve İlk Tespitler, 2. Bası, İstanbul 2012.

Kendigelen, (Ülgen/Helvacı/Kaya), Abuzer, Kıymetli Evrak Hukuku, İstanbul 2013.

Manavgat (Kırca/Şehirali Çelik), Çağlar, Anonim şirketler Hukuku, C. 1, Ankara 2014.

Meier Hayoz, A./Forstmoser, P.: Schweizerisches Gesellschafsrecht, Bern 2012.

Moroğlu, Erdoğan, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, Değerlendirme ve Öneriler, İstanbul 2012.

Özdamar, Mehmet, "Ticaret Şirketlerine Sermaye Olarak Taşınmazların Taahhüt Edilmesi", GÜ- HFD., Haziran-Aralık 2006, C. X, No.1-2, s. 100 vd.

Paslı, Ali, "Yeni Türk Ticaret Kanunu, Anonim Ortaklık Hükümlerinin Tanıtılması, (III), YTK Kitap 2, - Kısım 4- Bölüm 1 "Kuruluşun Hü- kümleri, Batider 2012, C. XXVIII, S. 3, s. 198 vd.

Pulaşlı, Hasan, Şirketler Hukuku Şerhi, C. 1, 2. Bası, Ankara 2014.

Tekinalp, Ünal, Sermaye Ortaklıklarının Yeni Hukuku, 3. Bası, İstanbul 2013.

Tekinalp (Poroy/Çamoğlu), Ünal, Ortaklıklar Hukuku 1, 13. Bası, İstanbul 2014.

Umar, Bilge, Hukuk Muhakemeleri Şerhi, Ankara 2014.

Von Büren, R./Stofel, W.A./Weber, R.H., Grundriss des Aktienrechts, Zürich - Basel - Genf 2011.