ELEKTRONİK DIŞ TİCARET VE İSTİHDAM İLİŞKİSİ

İnternet teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla gündeme gelen elektronik ticaret (e-ticaret), giderek geleneksel ticaretin yerini almaya başlamıştır. İtici gücü internet olan e-ticaretin, dış ticaretle birlikte ekonomide makro ve mikro birçok etkisi söz konusudur. Bunlardan birisi de, e-ticaretin istihdama etkisidir. Dokümanter analiz şeklinde yürütülen bu çalışmada, e- ticaret ile e-dış ticaret kavramları ve bunların istihdama etkileri ele alınmıştır. Çalışmada, literatürde yer alan ilgili kitap, rapor ve bilimsel yazılar analiz edilerek, e- ticaret ile e-dış ticaret kavramları ve bunların istihdama etkileri analiz edilerek, çeşitli değerlendirmelerde bulunulmuştur.Değerlendirmelerde, internet ve BİT tabanlı e-ticaretin küresel bir olgu ve trend olarak Türkiye’yi de etkilemesinin kaçınılmaz olduğu sonucuna varılmıştır. Türkiye, sahip olduğu genç nüfusun internet kullanım yoğunluğu da kullanarak, bu küresel olgu ve trendden avantaj sağlayabilir. Bu noktada, dış ticaret e-ticarete entegre edilerek, yeni iş alanları, görev ve unvanlarla istihdam artışı sağlanabilir.Bunun için öncelikle internet ve BİT konularında alt yapıyı güçlendirmesi, konuyla ilgili gerekli yasal düzenlemeleri yapması ve eğitim-işgücü-istihdam eşgüdümünü sağlayacak politikalar üretmesi gerektiği değerlendirilmiştir.

ELECTRONIC INTERNATIONAL COMMERCE AND EMPLOYMENT RELATIONSHIP

E-Commerce, which has become a current issue with the development and proliferation of the internet, has started to replace traditional commerce. e-commerce, whose driving force is the internet, has many macro and micro effects on economy along with the international commerce. One of these effects is the effect on employment. This study, which was conducted as a documentary analyses, investigates e-commerce, international e-commerce and their effects on employment. The study tries to make various evaluations by analyzing the related books, reports and scientific paper in the literature, as well as the e-commerce, international e-commerce terms and their effects on employment. Consequently, it was concluded that the internet and ICT based e-commerce is inevitable to affect Turkey as a global phenomenon and trend. Turkey can also benefit from this global phenomenon and trend by using the intensity of the internet usage of the young population it has. At this point, international commerce can be integrated in e-commerce and employment can be increased with new business areas, duties and titles. In order to do this, it is necessary that Turkey strengthen the substructure in the internet and ICT, make the necessary legal arrangements and create policies that will provide education-labor-employment coordination.

___

  • Kelleci, M. A. (2003). Bilgi Ekonomisi, İşgücü Piyasasının Temel Aktörleri ve Eşitsizlik: Eğilimler, Roller, Fırsatlar ve Riskler. Ankara: DPT Yayınları.Yayın No: DPT. 2674. Kaya, F. (2012). Dış Ticaret ve Kambiyo İşlemleri İçinde... (Ed. A. B. Başar). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları. Organ, A. ve Karadağ, N. C. (2011). İşletmecilik Açısından Elektronik Ticaret ve Hukuki Altyapısı.IUYD’2011 / 2(2)81-104.