8. Sınıf Türkçe Dersi Merkezî Sınav Sorularının PISA Okuma Becerileri Yeterlilikleri Açısından İncelenmesi

PISA araştırmasında okuma becerileri; “kişinin topluma katılmak, potansiyelini ve bilgisini geliştirmek ve amaçlarını gerçekleştirmek için yazılı metinleri anlaması, kullanması, onlar üzerinde düşünmesi ve onlarla uğraşması” olarak tanımlanmaktadır. Bir dil ve beceri eğitimi olan Türkçe öğretiminde öğrencilerin metni anlamaları, öğrenme sürecine aktif olarak katılmaları, metni çözümlemeleri, eleştirel düşünme becerilerini aktif olarak kullanabilmeleri ancak metni oluşturan tüm parçaların bütün olarak ele alınmasıyla mümkün olacaktır. Böyle bir yaklaşımla Türkçe derslerinin işlenmesi, öğrencilerin metni gerçekten analiz etmelerini, anlamlandırmalarını ve metni bir bütün olarak parçalarıyla ve parçaların birbirleriyle olan ilişkilerini kavramalarına yardımcı olacaktır. Bu veriler doğrultusunda, yapılan son PISA araştırmasında okuma becerileri alanında ve temel eğitimden ortaöğretime geçişte büyük bir paya sahip 8. Sınıflar Merkezi Sınavlarda Türkçe dersindeki öğrencilerin başarısız olma nedenleri düşünüldüğünde “okuryazarlık” becerilerinin öğrencilerde eksik olduğu görülmektedir. Bu sebeple, MEB tarafından hazırlanan temel eğitimden ortaöğretime geçişte uygulanan 8.Sınıf Türkçe Dersi Merkezî Sınav soruları ve soruların dayanağı olan kazanımlar, PISA yeterliliklerine göre yeniden gözden geçirilmeli ve yapılandırılmalıdır. Bu bağlamda 8. Sınıf Türkçe Öğretim Programı’ndaki okuma alanı ile ilgili kazanımlarla PISA yeterlilikleri karşılaştırıldığında Türkçe dersi kazanımlarının daha çok alt düzey becerileri gerçekleştirmeye yönelik olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. O halde Türkçe dersi kazanımlarının ve sorularının PISA okuma becerileri değerlendirme çerçevesine göre daha üst düzey becerileri ölçebilecek niteliğe çıkarılması uygun olacaktır.        

8th Class Turkish Lessons Exam Questions Examined in Regard to PISA Reading Sufficiency Skills

The PISA survey of reading skills; “to participate in society a person's potential to accomplish their goals and improve the understanding of written texts knowledge and use to deal with them and consider them” is defined as. Skills training in the teaching of the Turkish language and the students understand the text, to take an active role in the learning process, text analysis, but text to actively use critical thinking skills when considered as a whole comprise all of the parts that will be possible. With such an approach in the processing of Turkish lessons, the students really analyze the text, the ability to understand and teach the text as a whole and its parts and the parts will help to understand their relationship with each other. These data are in line with the recent PISA survey of reading skills from basic education to secondary education in the field and has a large share in the transition 8. The exam center classes in a course in Turkish students ' failure causes when considering “literacy” skills of students that is missing in it is observed. For this reason, prepared by the Ministry of education, from basic education to secondary education is applied in the transition 8.Class Turkish Center Lessons, exam questions and the questions which forms the basis of the gains, according to the Pisa competencies should be revised and must be configured. 8 in this context. Turkish class Turkish lessons with the acquisitions of the course competencies in the PISA comparison in the lower level of achievements more than lower-level skills to perform it has been concluded that. Then a Turkish course, reading skills and problems achievements according to PISA assessment framework, higher-level skills will be appropriate to measure the quality of when is to be removed.

___

  • Aşıcı, M., Baysal, Z. N., Şahenk Erkan S.S. (2012). Türkiye’de Yapılan 2009 PISA ve Seviye Belirleme Sınavındaki (SBS) Okuma Becerileri Sorularının Karşılaştırılması, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, Mayıs, Haziran, Temmuz 2012, C.1, S.2 2146-9199.
  • Batur, Z. ve Ulutaş M. (2013). PISA ile Türkçe Öğretim Programındaki Okuduğunu Anlama Kazanımlarının Örtüşme Düzeyinin İncelenmesi, Journal Of Academic Social Studies Jass, Volume:6, Issue:2, 1549-1562.
  • Börekçi, M. (2015). Bir Bilim Alanı Olarak Türkçe ve Türkçe Eğitimi, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi ÖSII, 405-414.
  • İnce, M. (2016). Türkçe 6, 7, 8. Sınıf Öğretim Programının Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nda (PISA) Yoklanan "Okuma Becerileri" Açısından Analizi (Zonguldak Örneği), Doktora Tezi Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Karasar, N. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • MEB. (2010). Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA 2009 Ulusal Ön Raporu. Ankara
  • MEB. (2014). 2014-2015 Öğretim Yılı Ortak Sınavlar e- Kılavuzu. Ankara.
  • MEB. (2015 a). Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA 2012 Ulusal Nihai Raporu. Ankara.
  • MEB. (2015 b). Türkçe Dersi (1-8. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara.
  • MEB. (2016). Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA 2015 Ulusal Raporu. Ankara.
  • MEB. (2017). Türkçe Dersi İlkokul ve Ortaokul (1-8. Sınıflar) Taslak Öğretim Programı. Ankara.
  • Savran, N. Z. (2004). PISA Projesinin Türk Eğitim Sistemi Açısından Değerlendirilmesi, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, Gazi Üniversitesi, 2(4), 397-412.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (8. Basım). Ankara: Seçkin Yayınları.