Akıllı Binalar

2025 yılında en çok enerji tüketiminin binalarda olacağı öngörülmektedir. Dolayısıyla mekanik tesisatta dijitalleşme dünyasında en büyük potansiyel ”Akıllı Binalar” alanındadır. Artan enerji tasarrufu ihtiyacı, konfor ve güvenlik talebi, düşük maliyet gereksinimi atılan teknolojik adımlarla çözülmektedir. Bu bildiride, bu amaçlar çerçevesinde yapılması gereken data analizi ile tutarlı tahminler, analitik uygulamalar, optimum alan kullanımı, kestirimci bakım gibi konular üzerinde durulacaktır.  Aynı zamanda bu çerçevede yararlanılması gereken (IoT) nesnelerin interneti, BIM gibi araçlardan bahsedilecektir.

Smart Buildings

The highest amount of energy is going be consumed by the buildings in 2025. So in HVAC digitalism; the biggest potential is in smart buildings. Energy saving and low cost need, comfort and security demand have been solved by new techonological inovations. In this article; data analysis for predictions, analitical tools, optimum space usage, predictive maintenance are mentioned for these purposes. By the way; IoT, BIM are the concepts which cannot be missed in smart buildings topic.

___

  • KAYNAKLAR www.slack.com www.dijitaltesisler.com, Analitik Uygulamaların Tesislerde En Çok Kullanıldığı 10 Alan. https://www.endustri40.com/endustri-4-0-ile-kestirimci-bakim/ Sutherland, G., Stavrakakis. G., Kolokotsa, D., Karatassou, S. ve Santamouris, M., A Matrix Tool for Assessing the Performance of Intelligent Buildings, International Conference “Passive and Low energy Cooling for Built Environment”, Santorini, Greece, 333-337, 2005. Jayne, M. R. ve Mackay, J., Breeam Provides New and Growing Opportunities for Work for Building Surveyors, Structural Survey, 17, 18-21, 1999. So, A. T. P. ve Wong, K. C., On the Quantitative Assessment of Intelligent Buildings, Facilities, 20, 208-216, 2002. Sinou, M. ve Kyvelou, S., Present and future of building performance assessment tools, Management of Environmental Quality: An international journal, 17, 570-586, 2006. Fathian, M. ve Akhavan, P., Developing Conceptual Model for the Assessment of Intelligence in Buildings, Facilities, 24, 523-537, 2006 İskender, S., Connected Honeywell Sunum, Nisan, İzmir, 2017. Honeywell, Engineering Manual of Automatic Control for Commercial Buildings; Heating, Ventilating, Air Conditioning. Kılıç, H., Akıllı Binalar, Kurulmaları ve İşletilmeleri Yüksek Lisans Tezi, 2007. Marr, B., Veri Stratejisi Büyük Veri ve Nesnelerin İnterneti Nasıl Kar Getirir?, Mediacat, 2018. www.buildingefficiencyinitiative.org/articles/what-smart-building www.gemalto.com/m2m/markets/smart-buildings www.internetofthingsagenda.techtarget.com/blog/IoT-Agenda/Creating-smart-spaces-Five-steps-to-transform-your-workplace-with-IoT www.siemens.com/press/en/feature/2018/buildingtechnologies/2018-03-smart-spaces.php