Denim Kumaş Üretiminde Kullanılan Liflerde Yeni Trendler

Geleneksel denim kumaşların fiziksel özelliklerini iyileştirmek, yeni fonksiyonel özellikler eklemek, trend ve modayı yakından takip etmek için pamuğun yanı sıra farklı lifler de tercih edilmektedir. Denim kumaşlarda çözgü ve atkı iplikleri tercihe bağlı olarak % 100 pamuktan üretilebildiği gibi, farklı lif kompozisyonları da kullanılmaktadır. Bu çalışmada, son yıllarda denim kumaşlarda kullanılan lifler hakkında detaylı bilgi verilmiş ve liflerin denim kumaşa etkileri değerlendirilmiştir. Buna göre, selüloz esaslı lifler için doğallık ve antibakteriyellik ön planda olan özelliklerdir. Bu liflerin sahip olduğu fonksiyonel özellikler, üretim sırasında ilave işlemlere gerek kalmamasından dolayı büyük bir avantaj kazandırmaktadır. Yün ve ipek, geleneksel tekstil üretiminde yaygın olarak kullanılmakla birlikte denim kumaş üretiminde, özellikle termal konfor gerektiğinde tercih edilmektedirler. Sentetik lifler, yüksek performanslı denim kumaş üretimi için vazgeçilmezdir. Ek olarak, kullanıcının rahat hissetmesi önemli olduğundan yüksek konforlu yeni nesil sentetik lifler yaygın olarak kullanılmaktadır. Elastan, denim kumaşların karakteristik lifidir ve elastan liflerine her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Esnek denim kumaşlarda kullanılan elastan liflerinin yanı sıra, elastomultiester lifler de ilgi çekicidir. Bu lifler elastan içermemelerine rağmen, denim kumaşlara mükemmel esneklik kazandırmaktadırlar.

New Trends in Fibers Used in Denim Fabric Production

There is a tendency to use different fibers from cotton to improve the physical properties of conventional denim fabrics, add functional properties, and follow trends and fashion. Warp and weft yarns can be produced with 100% cotton or composed of different fibers optionally for denim fabric. In this study, a piece of detailed information was given about the fibers used for denim fabrics in recent years, and the effects of the fibers were evaluated. In the results of the review, the nature of the fiber and antibacterial property is the most prominent feature nowadays for cellulosic fibers. It is quite advantageous antibacterial fibers also have additional functional properties without further processing. Wool and silk are widely used in conventional textile. They are especially preferred when thermal comfort is required in denim fabric production. Synthetic fibers are indispensable for denim especially when high performance is needed. Also, it is important for the wearer to feel comfortable, so new generations of synthetic fibers that provide high comfort are widely used. Elastane is a characteristic fiber of denim fabric and always a new type of elastane fiber is produced. Besides elastane used in flexible denim fabrics, elastomultiester fibers are popular now. These fibers do not contain elastane but they provide excellent elasticity and recovery for the fabric.

___

  • 1. Babaarslan, O., Sarıoğlu, E., Çelik, H.İ., Avcı, M.A., (2018), Denim Fabrics Woven with Dual Core-Spun Yarns, IntechOpen-Engineered Fabric, 1-23.
  • 2. Okur, N., (2006),. Bambu Lifi ve İplik Özelliklerinin Diğer Lif ve İpliklerin Performans Özellikleri ile Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi, İstanbul University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Master’s Thesis, 1-62.
  • 3. Turhan, Ö., Karaaslan, U., (2005), Yapay Lifler ve Özellikleri, Kimya Teknolojileri, 1-49.
  • 4. https://carvedinblue.tencel.com/modal-black-denim-will-never-fade/, Date of access: November, 2019.
  • 5. https://www.tencel.com/denim, Date of access: August, 2020.
  • All references were given in the file of paper!
Tekstil ve Mühendis-Cover
  • ISSN: 1300-7599
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1987
  • Yayıncı: TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası