Çok Tabakalı ZnO veya TiO2 Kaplanmış %100 Pamuklu Kumaşların Dispers Boyarmaddelerle Transfer Baskı Yöntemine Göre Basılması

Bu çalışmada, %100 pamuklu kumaşlar çok tabakalı kaplama yöntemine göre çinko oksit (ZnO) veya titanyum dioksit (TiO2) nanopartiküller ile kaplanmış ve süblime olabilen dispers boyarmaddelerle transfer baskıcılık yöntemine göre basılmıştır. Baskı kalitesi ve haslık değerlerini iyileştirebilmek için basılı kumaşlar binder, polielektrolit ve binder+polielektrolit kaplama şeklinde ard işlemlere tâbi tutulmuştur. ZnO veya TiO2 kaplanmış kumaşlar analiz edilmiş ve baskı işlemi sonrası yıkama ve sürtünme haslıkları değerlendirilmiştir. Özellikle TiO2 ile kaplanmış ve ardından binder + polielektrolitle işlem yapılmış kumaşlarda en iyi sonuçlar elde edilmiştir. 

Transfer Printing of Layer-by-Layer TiO2 and ZnO Deposited 100% Cotton Fabrics With Disperse Dyes

In this study, cotton fabrics were coated with zinc oxide (ZnO) or titanium dioxide (TiO2) nanopartyicles by Layer-by-Layer deposition process and they were printed by transfer printing process with sublimable disperse dyestuffs. In order to improve the printing quality and fastness properties, printed fabrics were subjected to after-treatment processes such as binder, polyelectrolyte, binder+polyelectrolyte coatings. Nano TiO2 and/or ZnO coated fabrics were analyzed and washing and rubbing fastness properties were evaluated after transfer printing. The best results were obtained especially on fabrics coated with TiO2 and treated afterwards with binder + polyelectrolyte.  

___

  • -
Tekstil ve Mühendis-Cover
  • ISSN: 1300-7599
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1987
  • Yayıncı: TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası