Чăваш гидронимĕсен пĕлтерĕш ушкăнĕсем

Статьяра чăваш чĕлхинче шыв-шура ят панин уйрăмлăхĕсене тишкернĕ, чăваш

Çuvaş Hidronimlerin Anlamsal Grupları

Makalede Çuvaşçada “su” adlandırmasının özellikleri ele alınmış, Çuvaş hidronimlerinin anlamsal gruplarına değinilmiştir. Çuvaşçadaki hidronimleri araştırmacı iki büyük gruba ayırır: Doğanın özelliklerini gösterenler (Nesnelerin özelliklerini gösterenler, yeryüzünün özelliklerini gösterenler, bitki ve hayvan aleminin kendisine özgü özelliklerini gösterenler, nesnelerin sayısını gösterenler, benzeri hidronimler) ve insanla ve onun faaliyetleri ile ilintili olanlar (Halkın maddi kültürü ile ilintili olanlar, manevi kültürü ile ilintili olanlar, insan adla-rından oluşanlar, halk adlarından oluşanlar). Yazarın düşüncesine göre su adları ile bunların anlamları çoğu zaman örtüşmektedir. Ancak hidronimlerin gerçek anlamı her zaman açık olmadığı için her bir adı ayrıca ele alıp incelemek uygun düşmektedir.

___

  • Егорова, А.С. (2010). Чувашская гидронимия / А.С. Егорова. – Чебоксары: Изд-во Чуваш. ун-та,– 198 с.
  • Егорова, А.С. (2014). Личные имена в чувашских гидронимах / А.С. Егорова // Ашмаринские чтения: сб. материалов IX Междунар. науч.-практ. конф. / сост. и отв. ред. А.М. Иванова. – Чебоксары: Изд-во Чуваш. ун-та,– С. 81-85.
  • Егорова, А.С. (2018). Лексико-семантический анализ чувашских гидронимов / А.С. Егорова // Национальные языки и литературы в поликультурных условиях: сб. науч. статей. Вып. IV / отв. ред. А.Д. Ахвандерова. – Чебоксары: Чуваш. гос.пед.ун-т,– С. 184-187.
  • Никифоров, А. (1993). Тайна тюркских топонимов / А. Никифоров // Вучах.– 1 №.
Tehlikedeki Diller Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Ülkü ÇELİK ŞAVK