İlme Adanmış Bir Ömür: Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu Hocaya Ziyaret ve İzlenimler

Kur’an bütün insanlığa gönderilen ilahi bir beyandır. Bu ilahi beyan belli bir dil ve tarih içerisinde varlık kazanmış ve bütün insanlığı muhatap almıştır. İslam âlimleri özellikle hicri ikinci asırdan itibaren muradı ilahiyi ortaya çıkarmak, Kur’an’ı doğru anlamak ve anlamlandırmak gayesiyle ilmi birtakım çabalarda bulunmuşlardır. Bu çabanın neticesinde çeşitli İslami disiplinler ortaya çıkmıştır. Bu disiplinlerden birisi de Kur’an’ı doğru anlamayı ve muradı ilahiyi tespit etmeyi hedef edinen tefsir ilmidir. Erken dönemden içinde bulunmuş olduğumuz bu zamana kadar kesintisiz bir halka olarak tefsir alanında birçok âlim yetişmiş ve pek çok kıymetli eser kaleme alınmıştır. Bu sürecin son halkalarından birisini Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu hoca oluşturur. Cerrahoğlu ulûmu’l-Kur’an ve tefsir alanıyla ilgili mirasın gün yüzüne çıkarılmasında kaleme almış aldığı eserlerle, yetiştirmiş olduğu öğrencilerle ve özellikle Türkiye’de tefsir akademisinin oluşmasında öncü ve kıymetli bir isimdir. Dolayısıyla bu çalışmada Türkiye’nin tefsir sahasında yetiştirmiş olduğu önemli isimlerden birisi olan İsmail Cerrahoğlu hocayla yapılan bir söyleşiye ve ziyaret esnasında hocaya dair izlenimlere, bir de hocayla ilgili bazı fotoğraflara yer verilecektir. 

A Life Dedicated to Learning: Visit to Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu and Observations

The Qur'an is a divine message sent to all mankind. This divine message was revealed in a certain language and history and addressed to all mankind. Islamic scholars, especially since the second century after hijra, have made efforts to understand and make sense of the Qur'an and the divine injunction. As a result of this effort, various Islamic disciplines emerged. One of these disciplines is the science of tafsir, which aims to understand the Qur'an and to determine divine injunction. Many scholars in the field of tafsir have been raised and many valuable works have been written. One of the last links of this process is Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu is an important and pioneering scholar as he penned academic works which brought heritage of fields of ulum al-Qur'an and tafsir to light, raised many students and helped the formation of department of tafsir. Therefore, this article includes an interview conducted with Cerrahoğlu, some observations about our visit and some photographs.

___

  • Atmaca, Gökhan. "İsmail Cerrahoğlu ve İlmi Çalışmaları". Usûl İslam Araştırmaları Dergisi 21/1 (Haziran 2014): 147-180.
  • Davetçi. "İhtiyat, İntizam ve İnziva Dolu Bir Hayat". Erişim: 23 Mart 2019. http://www.davetci.com/d_soylesi/rop_icerrahoglu.htm.
  • Kılıç, Sadık - Demir, Şehmus. “Prof. Dr. İsmail CERRAHOĞLU ile “Hayat Tecrübesi” Üzerine Bir Söyleşi”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 31/1 (2009): 217-222.
  • Savut, Harun - Özbakkal, Ayşenur. "Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’nun Hayatı Ve Eserleri", Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2/4 (2017): 157-176.
  • Teber, Hatice. "İsmail Cerrahoğlu ile Türkiye’de Tefsir Çalışmaları Üzerine". Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi 18/9 (2011): 233-240.