Türkiye' de bölgesel olarak güneş enerjili sıcak su hazırlama sistemlerinin kapasite hesaplarının bilgisayar programı ile yapılması

Bu çalışmada, güneş enerjili sıcak su hazırlama sistemlerinde kullanılan kolektör ve sıcak su deposu hacminin hesaplamalarını bölgesel olarak yapan bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Bu program ile oldukça karmaşık hesaplamalar daha kolay ve daha anlaşılır hale getirilerek tasarımcı ve imalatçı için optimum bir boyutlandırma yapılması sağlanmıştır. Borland delphi 7 kullanılarak hazırlanan program, veri giriş ekranı (VGE) ve sonuç ekranından (SE) oluşmaktadır. VGE'de kullanıcıya ait bilgiler istenmekte; SE'de ise kullanıcının girdiği bazı temel bilgiler ile; gerekli olan kollektör yüzey alanı ve kullanma sıcak suyu deposu hacmi verilmektedir.

The calculating of the capacites of hot water preparing sytems with solar energy as regional in Turkey

In this study, a computer programme determining the capacity of collector and the volume of the hot water tank using in the solar energy hot water preparing systems was prepared as regional. With this programme, an optimum dimensioning has been provided for designer and manufacturer by bringing these quite complex calculations easier and more comprehensible. The program prepared by using Borland delphi 7 is composed of data entrance screen (DBS) and result screen (RS). The user's knowledges are wanted on the DBS. The basic some knowledges entered by user on DBS, required collector surface area and domestic hot water tank volume are given on the result screen (RS).

___

EGRİCAN, A., N., "Yenilebilir Enerji Kaynakları", "Sürdürülebilir Enerji Teknolojilerindeki Gelişmeler ve Türkiye'deki Uygulamaları Konferansı", Bildiriler Kitabı, Makine Mühendisleri Odası, İstanbul Şubesi, Nisan 1999.

DOĞAN, M., "Sanayileşme ve Çevre Sorunları", "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu ve Sergisi", Bildiriler Kitabı, Makine Mühendisleri Odası, Kayseri, Ekim 2001.

VIESMANN, "Güneş Enerjisi", Mesleki Yayınlar Serisi No: 10

ÇAKMANUS, İ., "Türkiye'nin Enerji Problemleri ve Çözüm Önerileri", "Mühendis ve Makine",Makina Mühendisleri Odası, Sayı:492, Ocak 2001

ÇITIROĞLU, A., "Güneş Enerjisinden Yararlanılarak Elektrik Üretimi", "Mühendis ve Makine", Makina Mühendisleri Odası, Sayı:485, Haziran 2000

AKTAŞ, M., "Güneş Enerjili Tabii Sirkülasyoniu Endirekt Sıcak Su Hazırlama Sistemlerinde Kanatçık Optimizasyonu", Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2003.

CAMPBELL, S., "Build Your Own Solar Water Heater", Garden Way Publishing, United States of America, 1981.

SHARİAH, A.,M., LO, F., "The Optimization of Tank Volume to Collector Area Ratio For Thermosyphon Solar Water Heater", Renewable Energy, Volume : 7, 289-300, 1996

ANKARA KALABA METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, Güneşlenme, Sıcaklık ve Güneş Işınımı Verileri", Ankara,

REDDY, T., A., "The Design and Sizing of Active Solar Thermal Systems", Oxford University Press, New York, 1987.

SHARİAH, A., AL-AKHRAS, M., A., AL-OMARİ, I., A., "Optimizing The Tilt Angle of Solar Collectors", Renewable Energy, Volume : 26, 587-598,2002.

YAREL, A., Y., ÖZ, E., S., Güneş Enerjisi ve Uygulamaları, Emel Matbaacılık, Ankara, 1987.

PALA, Z., "Borland Delphi Uygulama Geliştirme Rehberi", Türkmen Kitapevi, İstanbul, 2003.