Türkiye’deki Tarla Pülverizatörü İmalatçılarına Genel Bir Bakış

Asılır tip tarla pülverizatörleri Türkiye’de daha yaygın hale gelmektedir. Yerli imalatçılar, imal ettikleri ürünleri iç pazarda ve dış pazara sunabilmektedir. Bu ürünler kapasitelerine, kullanım alanlarına ve otomasyonlarına göre farklı ebat ve tasarımlarda olabilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’deki imalatçıların genel durumu bir anket ile araştırılmıştır. Depo kapasitesi-traktör gücü ilişkisi, imalatçıların püskürtme memeleri çeşitleri–kol tasarımı yaklaşımları, püskürtme kollarında lojistik amaçlı montaj ve demontaj yaklaşımları, pülverizatör arızalarının değerlendirilmesi, imalatçıların pülverizatör parçalarını üretme kabiliyetleri ve teknoloji ve yeniliklere olan ilgileri gibi konular ile ilgili imalatçılara sorular yöneltilmiştir. Anket sonuçlarına göre; imalatçıların %39,68’i 600 l depo kapasitesine sahip tarla pülverizatörleri için 40 HP gücündeki traktörleri önermektedir. İmalatçıların %63,15’ i aynı tür meme için 50 cm meme aralığını kullanarak tasarım yaparken, %15,79’u ise 35 cm meme aralığında tasarım ve imalat yapmaktadır. İmalatçıların %94,74’ü püskürtme kollarını ve şaselerini kendileri imal etmektedirler. Firmaların %100’ü lojistik amaçlı püskürtme kollarının demonte işlemini yaptıklarını ifade etmişlerdir. Pülverizatör imalatçılarının %84,21’inin bu montajı bayi ve servisin yaptığını ve pülverizatör imalatçılarının %15,79’u bu işlemin kolay olduğunu ve müşteri tarafından yapıldığını açıklanmıştır Ayrıca tarla pülverizatörlerinde en çok % 78,95 ile püskürtme kollarının kırılması ve pompa arızası en çok karşılaşılan arıza olarak ortaya çıkmıştır.

___

  • Demir, C., H. İ. Çelen, 2005. Tekirdağ İlindeki Tarımsal İşletmelerdeki Pülverizatörlerin Durumu ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi. 12 (1): 23-28.
  • Demir, B., İ. Öztürk, 2009.Mersin Erdemli İlçesindeki Sera İşletmelerinde kullanılan Pülverizatörlerin Durumu ve Sorunları. Alın Teri Zirai Bilimler Dergisi. 17 (B)-2009: 1-6.
  • Demir, B., 2015. İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu. Alın Teri Zirai Bilimler Dergisi. 28 (B)-2015: 27-32.
  • Ürkmez, Ü., S. Özpınar, 2013. Bitki Koruma Makinalarının Uygulamadaki Sorunlarının Belirlenmesi: Çanakkale İli. 28. Ulusal Tarımsal Mekanizasyon Kongresi. 253-261.
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-0007
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Tarım Makinaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Şeftali Budama Artıklarından Yenilenebilir Enerji Kaynağı Olarak Yararlanma İmkânlarının Araştırılması

Mahmut DOK, Mustafa ACAR, Ayşegül EFENDİOĞLU ÇELİK, Gülhan ATAGÜN, Ufuk AKBAŞ

Sarımsak Dikim Makinelerinde Kaşıkçık Tipinin Dikim Performansı Üzerine Etkisinin ve Uygun Kaşıkçık Tipinin Araştırılması

Yeşim TÜFEKÇİ, Buse ÇAKIR, Bahattin AKDEMİR

Güneş Enerjisi Destekli Manyetik Alan Takip Edebilen Sera İçi Taşıyıcı Araç Prototipinin Oluşturulması

Beran ADAY, Can ERTEKİN

Alçak ve Yüksek Süt Hatlı Sağım Sistemlerinde Çalışma Vakumu ve Süt Debisi Değişimlerinin Memebaşı Ucu Vakum Basıncına Etkisi

Halil ÜNAL, Feridan ÖZGÜR, Ayşe Sevcan BİLGİN, Şilan URAL

Tarımsal Üretimde Enerji Kullanımı ve Çevresel Etkiler İçin Sürdürülebilirlik Göstergeleri

H. Hüseyin ÖZTÜRK, H. Kaan KÜÇÜKERDEM, Nusret MUTLU, Zinnur GÖZÜBÜYÜK, Ümran ATAY

Şeftali (Prunus persica L.) Posasının Farklı Sıcaklıklarda Kuruma Parametrelerin Belirlenmesi

Hakan POLATCI, Muhammed TAŞOVA, Onur SARAÇOĞLU, Onur TAŞKIN

Traktörle Arazide Çalışmada Yerinde Yakıt Tüketiminin Ölçülebilirliği

Muammer YALÇIN, Mehmet Cengiz ARSLANOĞLU

Regresyon Tekniği Kullanılarak Kenger (Gundelia Tournefortii) Tohumlarının Sürtünme Özelliklerinin Farklı Yüzeyler İçin Belirlenmesi

Abdullah SESSİZ, F. Göksel PEKİTKAN, Reşat ESGİCİ, Emin GÜZEL

Türkiye’deki Tarla Pülverizatörü İmalatçılarına Genel Bir Bakış

Ali BAYAT, Medet İTMEÇ