Traktörle Arazide Çalışmada Yerinde Yakıt Tüketiminin Ölçülebilirliği

Bu güne kadar arazide traktörle yapılan çalışmalarda mekanizasyon maliyetlerine esas olmak üzere yakıt tüketimi ölçümü değişik yöntemlerle yapılmıştır. En çok uygulanan yöntem tamamlama sistemidir. Bu sistemde traktör düz bir zemine çekilerek depo tamamen doldurulur ve çalışma bitiminde yine aynı şekilde düz zemindeki traktör deposu ölçü kapları yardımıyla tamamen doldurularak tüketilen yakıt kabaca bulunurdu. Bu sistemde araziye gidiş-geliş gibi boşta geçen zamanlarda tüketilen ve dökülen yakıtı ölçmek pek mümkün olmazdı.Ayrıca bilgisayar destekli hassas ölçüm sistemleri de geliştirilmiş ve kullanılmaya çalışılmaktadır. Ancak parsel bazındaki denemelerde, kısa süreliğine traktöre monte ve demonte edilmesi kolay olmamakta, çalışma esnasında da sorunlarla karşılaşılmaktadır. Ayrıca arazide bilgisayar ve çevre ekipmanlarının enerji ihtiyaçlarıda sürekli sorun olmaktadır. Yakıtmytik77 ise esas zamanda tüketilen yakıt miktarını yerinde ölçmeye dayalı, son derece pratik ve uygulanabilir bir sistemdir. Bu sistemde; taşınabilir bir depo mevcut olup, depodan çıkan bir hortum yakıt otomatiğine bağlıdır, buradan filtre ve pompaya gider. Yakıt pompası ve enjektörlerden dönen yakıtı depoya taşımak içinde ayrıca geri dönüş hattına bir hortum bağlanmaktadır. Ölçüm işlemi, esas iş zamanı başı ve sonunda, arazide, küçük bir su terazisi ile denge sağlanarak şeffaf depo üzerine yapıştırılan milimetrik bir şerit metre üzerinden okunur. +/- 5 cc hata payı ile doğru sonuç alınabilmektedir. Depodan gidiş-dönüş hatlarının daha pratik ve kolay bağlanması ve tüketilen miktarın dijital olarak okunması için çalışmalar yapılabilir.

___

  • Kılıç, E., Arın, S., 1995. Trakya’da Yaygın Olarak Kullanılan Bazı (Ford 3600, Steyr 768, MF 185) Traktörlerin, 20 km/h’lik Sabit Hızda, En Yüksek Vites Kademesinde Gereksinme Duyulan Güç, Enerji ve Yakıt Değerlerinin Saptanması. Tarımsal Mekanizasyon 16. Ulusal Kongresi, Bildiri Kitabı, s. 87-97. Bursa.
  • Yalçın, M., Kaynaş, N., Yalçınkaya, E., Ergun, M. E., Acıcan, T., Söğüt, A., G. Nogay T., 2006. Marmara Bölgesi Zeytin Bahçelerinde Toprak İşleme Sistemlerinin Karşılaştırılması, II. Ulusal Zeytin Kongresi, Çanakkale.
  • Erzurumlu D. Y., (2010), Tarım Traktörlerinde Kullanılan Klima S İ Stemlerinin Traktör Verimi Ve Özgül Yakıt Tüketimine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Adana.
  • Anonim, 2018. Traktör deneyleri - Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri Kitabı:
  • https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/15629/mod_resource/content/0/14.%20%C3%9Cnite%20deneyler.pdf. Erişim Tarihi: Mayıs 2018.
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-0007
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Tarım Makinaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye’deki Tarla Pülverizatörü İmalatçılarına Genel Bir Bakış

Ali BAYAT, Medet İTMEÇ

Alçak ve Yüksek Süt Hatlı Sağım Sistemlerinde Çalışma Vakumu ve Süt Debisi Değişimlerinin Memebaşı Ucu Vakum Basıncına Etkisi

Halil ÜNAL, Feridan ÖZGÜR, Ayşe Sevcan BİLGİN, Şilan URAL

Şeftali (Prunus persica L.) Posasının Farklı Sıcaklıklarda Kuruma Parametrelerin Belirlenmesi

Hakan POLATCI, Muhammed TAŞOVA, Onur SARAÇOĞLU, Onur TAŞKIN

Sarımsak Dikim Makinelerinde Kaşıkçık Tipinin Dikim Performansı Üzerine Etkisinin ve Uygun Kaşıkçık Tipinin Araştırılması

Yeşim TÜFEKÇİ, Buse ÇAKIR, Bahattin AKDEMİR

Traktörle Arazide Çalışmada Yerinde Yakıt Tüketiminin Ölçülebilirliği

Muammer YALÇIN, Mehmet Cengiz ARSLANOĞLU

Şeftali Budama Artıklarından Yenilenebilir Enerji Kaynağı Olarak Yararlanma İmkânlarının Araştırılması

Mahmut DOK, Mustafa ACAR, Ayşegül EFENDİOĞLU ÇELİK, Gülhan ATAGÜN, Ufuk AKBAŞ

Güneş Enerjisi Destekli Manyetik Alan Takip Edebilen Sera İçi Taşıyıcı Araç Prototipinin Oluşturulması

Beran ADAY, Can ERTEKİN

Tarımsal Üretimde Enerji Kullanımı ve Çevresel Etkiler İçin Sürdürülebilirlik Göstergeleri

H. Hüseyin ÖZTÜRK, H. Kaan KÜÇÜKERDEM, Nusret MUTLU, Zinnur GÖZÜBÜYÜK, Ümran ATAY

Regresyon Tekniği Kullanılarak Kenger (Gundelia Tournefortii) Tohumlarının Sürtünme Özelliklerinin Farklı Yüzeyler İçin Belirlenmesi

Abdullah SESSİZ, F. Göksel PEKİTKAN, Reşat ESGİCİ, Emin GÜZEL