Sarımsak Dikim Makinelerinde Kaşıkçık Tipinin Dikim Performansı Üzerine Etkisinin ve Uygun Kaşıkçık Tipinin Araştırılması

Bu araştırmada, dikilecek olan sarımsakların çeşidine göre uygun kaşıkçığın belirlenmesi, yeni kaşıkçık önerilerinin geliştirilerek dikim performansının arttırılması amaçlanmıştır. Ekim hassasiyeti açısından önem arz eden; boşluk ve ikizlenme oranları göz önünde bulundurularak, uygun kaşıkçık tipinin araştırması yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak sarımsak dikim makinesi, sarımsak tohumları ve ekim makineleri test düzeneği kullanılmıştır. Sarımsak tohumlarının fiziksel özelliklerinin saptanması için; biçim ve boyut, izdüşüm alanı, yüzey alanı, yuvarlaklık, yuvarlaklık oranı ve küresellik hesaplamaları yapılmıştır. Bu hesaplamalar sonucu elde edilen değerlere göre firmanın sağlamış olduğu kaşıkçıklardan seçim yapılarak denemeler gerçekleştirilmiştir. Laboratuvar denemeleri; dikim makinesi çalışır vaziyette sabit tutulup, hareketli bant test düzeneği üzerine tohumların düşürülmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Tek dane ekim makinesi deney ilkeleri doğrultusunda, 0,25; 0,5; 1,00; ve 4,00 km/h ilerleme hızlarıyla denemeler yapılarak, 1. sınıf Maraş Sarımsağı tohumları kullanılmıştır. Ekim sıra üzeri mesafe 14 cm ayarlı olarak denemeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen değerler sonucunda farklı kaşıkçık tipleri tasarlanmıştır.

___

  • Aktaş, T. 2012. Biyolojik Malzemelerin Mühendislik Özellikleri. (Yayınlanmamış ders notları) ,Tekirdağ.
  • Anonim,2015. Sarımsak Yetiştiriciliği. http://www.tarimkutuphanesi.com/SARMISAK_YETISTIRICILIGI_00356.html, Erişim: Mart 2015. Anonim,2015. Sarımsak Yetiştiriciliği.
  • www.gencziraat.com/Bahce-Bitkileri/Sarimsak-Yetistiriciligi.html, Erişim: Mart 2015.
  • Anonim, 1999. Tarımsal Mekanizasyon Araçları Deney İlke ve Metotları. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, s. 246, Ankara.
  • Anonymous, 1989. TS-6424 Hassas Ekim Makinaları Deney Metotları. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, s. 17.
  • Artık, N., E.S. Poyrazoğlu, 1994. Kastamonu Sarımsağının Bileşim Unsurları ve Sarımsak Ürünleri Üretimi Üzerine Araştırma (basılmamış). Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ankara.
  • Karayel, D., A. Özmerzi, 2000. Düşey Plakalı Hava Emişli Bir Hassas Ekim Makinasının Bazı Sebze Tohumları İçin Laboratuvar ve Tarla Koşullarında Sıra Üzeri Tohum Dağılım Değerlerinin Karşılaştırılması. Tarımsal Mekanizasyon 19.Ulusal Kongresi 1-2 Haziran 2000, Erzurum, ss:153-158.
  • Tarım Makineleri Deney ve İlke Metodları, 2006.
  • Ünal, H. G. ve K. Saçılık, 2005. Sarımsak Dişlerinin Vakumla Tutulmasına Etkili Bazı Parametrelerin Belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 19: 87-92.
  • Tunalıgil, B. H., 1993. Biyolojik Malzemenin Teknik Özellikleri. AÜ Ziraat Fakültesi Yayınları, 1305.
  • Ünal, H. G. ve R. Keskin, 2005. Sarımsak Dikim Makinesi Prototipi Geliştirilmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 11: 303-310
  • Üçer, N., İ. Yalçın, 2008. Ekim Makinalarında Sıra Üzeri Tohum Dağılım Düzgünlüğünün Belirlenmesinde Kullanılan Ölçme Yöntemleri. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 5(2):87-95.
  • Yurdusever, E., 2006. Hassas Ekim Makinalarında İlerleme Hızının Farklı Küresellik Katsayısındaki Tohumların Dağılımı Üzerine Etkisi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Adana.
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-0007
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Tarım Makinaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Şeftali Budama Artıklarından Yenilenebilir Enerji Kaynağı Olarak Yararlanma İmkânlarının Araştırılması

Mahmut DOK, Mustafa ACAR, Ayşegül EFENDİOĞLU ÇELİK, Gülhan ATAGÜN, Ufuk AKBAŞ

Regresyon Tekniği Kullanılarak Kenger (Gundelia Tournefortii) Tohumlarının Sürtünme Özelliklerinin Farklı Yüzeyler İçin Belirlenmesi

Abdullah SESSİZ, F. Göksel PEKİTKAN, Reşat ESGİCİ, Emin GÜZEL

Şeftali (Prunus persica L.) Posasının Farklı Sıcaklıklarda Kuruma Parametrelerin Belirlenmesi

Hakan POLATCI, Muhammed TAŞOVA, Onur SARAÇOĞLU, Onur TAŞKIN

Traktörle Arazide Çalışmada Yerinde Yakıt Tüketiminin Ölçülebilirliği

Muammer YALÇIN, Mehmet Cengiz ARSLANOĞLU

Alçak ve Yüksek Süt Hatlı Sağım Sistemlerinde Çalışma Vakumu ve Süt Debisi Değişimlerinin Memebaşı Ucu Vakum Basıncına Etkisi

Halil ÜNAL, Feridan ÖZGÜR, Ayşe Sevcan BİLGİN, Şilan URAL

Güneş Enerjisi Destekli Manyetik Alan Takip Edebilen Sera İçi Taşıyıcı Araç Prototipinin Oluşturulması

Beran ADAY, Can ERTEKİN

Sarımsak Dikim Makinelerinde Kaşıkçık Tipinin Dikim Performansı Üzerine Etkisinin ve Uygun Kaşıkçık Tipinin Araştırılması

Yeşim TÜFEKÇİ, Buse ÇAKIR, Bahattin AKDEMİR

Türkiye’deki Tarla Pülverizatörü İmalatçılarına Genel Bir Bakış

Ali BAYAT, Medet İTMEÇ

Tarımsal Üretimde Enerji Kullanımı ve Çevresel Etkiler İçin Sürdürülebilirlik Göstergeleri

H. Hüseyin ÖZTÜRK, H. Kaan KÜÇÜKERDEM, Nusret MUTLU, Zinnur GÖZÜBÜYÜK, Ümran ATAY