Tamburlu Çayır Biçme Makinesi Hareket İletim Millerinin Analitik ve Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Gerilme Analizi

Bu çalışmada örnek bir tamburlu çayır biçme makinesine (TÇBM) ait hareket iletim millerinintanımlanan çalışma koşulları altında maruz kaldıkları yapısal gerilmeler analitik ve sayısal (SonluElemanlar Yöntemi) yöntemler kullanılarak analiz edilmiş ve sayısal yöntem sonuçları analitikyöntem sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Hesaplamalarda kullanılan iletim millerini zorlayan kuvvetlermakinenin gerçek çalışma koşullarında test edilmesi ile elde edilmiştir. Fiziksel test aşaması yoncabitkisi hasadı yapılarak gerçekleştirilmiştir. Hasat işlemi sırasında makine ve traktör kuyruk miliarasına yerleştirilen bir torkmetre ile makineyi zorlayan en yüksek tork değerleri ölçülmüş ve budeğerler kullanılarak iletim millerini zorlayan en yüksek kuvvetler hesaplanmıştır. Takip edenaşamada, hesaplanan kuvvet değerleri iletim millerinin analitik ve sonlu elemanlar analizindekullanılmış ve iletim millerinin en yüksek yüklenme koşulunda maruz kaldığı yapısal gerilmedağılımları bilgisayar ortamında simüle edilmiştir. Elde edilen simülasyon sonuçları analitikhesaplama sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Bu sonuçlar, yöntemler arası hata oranları ve malzemehasar kriteri referans alınarak değerlendirilmiştir. Gerçekleştirilen değerlendirmeler sonucundasimülasyon ve analitik hesaplama sonuçlarının kabul edilebilir hata oranları ile birbirleri ile uyumiçerisinde olduğu, simülasyonların gerçek koşulları temsil edebilecek düzeyde kurulduğu ve hareketiletim millerinin güvenli çalışma değerleri içerisinde olduğu görülmüştür. Bu çalışma, bilgisayardestekli mühendislik simülasyon tekniklerinin/teknolojilerinin tarım makineleri ve ekipmanlarınıntasarımında kullanımı üzerine yapılacak gelecek çalışmalara katkıda bulunacaktır.

___

  • Akkurt, M., 1994. Makine elemanları problemleri-çözülmüş problem ve metin soruları. Birsen Yayınevi. ISBN: 9755110240, İstanbul, 448 s.
  • Akkurt, M. ve Kent, M., 1979. Makine Elemanları.2. Baskı. Birsen kitabevi yayınları, İstanbul, 680 s.
  • Cürgül, İ., 2005. Makine Elemanları ve Çözümlü Problemleri- Cilt-1. Birsen yayın evi. ISBN: 975-511-401-7, İstanbul, 500 s.
  • Kirov, V., 2011. Comparing AGMA and FEA Calculations, Gear Solutions, Vol. 9 / No.95: 38-45
  • http://www.gearsolutions.com/media/uploads/assets/PD F/Magazines/0211_Gearsolutions.pdf, Erişim: Şubat 2015
  • Krutz, G., Thompson, L., Claar, P., 1984. Design of Agricultural Machinery. John Willey & Sons, ISBN: 047108672, 473 s.
  • Kurowski, P. and Szabo, B., 1997. How to find errors in finite element models. Machine Design, 9: 93-98
  • MEB., 2009. Yeşil Yem Hasat Makinelerinin Bakımı. Orta Öğretim Projesi Tarım Teknolojileri Ders Notları. Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara, 145 s.
  • Rembold, U., Nnaji, B.O., Storr, A., 1994. Computer Integrated Manufacturing and Engineering. Prentice Hall, ISBN: 9780201565416, 664 p.
  • Sakakibara, N., 2008. Finite Element in Fracture Mechanics. Lecture Notes. The University of Texas, Austin. Sha, L., 2008. An application of industrial design in largescale agricultural machinery. 9th International Conference on Computer Aided Industrial Design and Conceptual Design, 22 25.Nov.2008,(CAID/CD 2008), China, 823-828.
  • Spotts, M. F., 1978. Design of Machine Elements. 5th Ed. Prentice-HallInc., ISBN: 9780132005760, 685 s.
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-0007
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Tarım Makinaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kışlık Buğdayda Değişken Oranlı Makinalı Azot Uygulamaları İçin Mevsim İçi Azot Durumuna Dayalı Verim ve Protein Tahminine Yönelik Sensör Yansıma İndekslerinin Geliştirilmesi

Uğur YEGÜL, Babak TALEBPOUR, Ahmet ÇOLAK, Ufuk TÜRKER

Bitki Koruma İlaçlarına Uygulanacak Yayıcı ve Yapıştırıcı Seçiminde Etkili Faktörler

Muhammed Cemal TORAMAN, Ali BAYAT

İlaç Tutunma Analizleri için Pestisitlerin Yerine Kullanılan Sentetik Renk Maddelerinin Geri Kazanımı

Bahadır SAYINCI, Ruçhan ÇÖMLEK

Tamburlu Çayır Biçme Makinesi Hareket İletim Millerinin Analitik ve Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Gerilme Analizi

H. Kürşat ÇELİK, İbrahim AKINCI

Farklı Gaz Memelerinin Alev makinesi Başlıkları Geliştirilmesi için Kullanılma Olanakları

Duran GÜLEÇ, Selçuk ARSLAN, Nihat TURSUN

Bir Organik Gübre Tesisine Ait Üretim Hattı Üniteleri

Mahmut POLAT

Diyot Lazer ile Farklı Enerji Dozu ve Işın Çapı Uygulamalarının Yabancı Ot Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Anıl ÇAY, M. Burak BÜYÜKCAN, Sinan ADAKAYA, Zeynep YAĞIZ

Bağlarda Konvansiyonel ve Düşük Sürüklenmeli Meme Tiplerinin Kalıntı Miktarı ve Dağılım Düzgünlüğü Yönünden Karşılaştırılması

Murat TOY, Ergin DURSUN

İki Farklı Bitki Koruma Ürünü Formülasyonunun Piston-Membranlı Pülverizatör Pompasının Karakteristiklerine Etkileri

Barış Özgür KOÇTÜRK, Recai GÜRHAN, Mustafa GEZİCİ, A. Konuralp ELİÇİN

Bazı Küçük Çaplı Tohumlara Peletle Tohum Kaplama Yönteminin Uygulanması

A.fatih HACIYUSUFOĞLU, Taner AKBAŞ, Erkan ŞİMŞEK