Diyot Lazer ile Farklı Enerji Dozu ve Işın Çapı Uygulamalarının Yabancı Ot Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Günümüzde yabancı ot mücadelesinde yaygın olarak kullanılan mekanik ve özellikle kimyasalmücadele yöntemlerinin insan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkilerinin fark edilmesi, birçokalternatif yabancı ot kontrol yöntemi geliştirilmesinin önünü açmıştır. Toprak ve çevre korunması ilesürdürülebilirliği hedef alan bu uygulamalar; alevle yakma, solarizasyon, sıcak su uygulaması gibitermal yöntemlerin yanında, malçlama, organik asit ve bazı bitkisel yağ karışımı vb. uygulamalarolarak sıralanabilmektedir. Son yıllarda mekanik teknolojiler, tıp, haberleşme ve birçok alandakullanılan lazer teknolojisinin yabancı ot mücadelesinde de kullanım olanakları sınırlı da olsaaraştırıcıların merakını uyandırmıştır. Bu çalışmada, 2000 mW çıkış gücüne sahip ve 447 nm dalgaboyunda ışıma yapan diyot lazerin, farklı ışın çapı ve enerji dozları kullanılarak, yabancı otu simuleetmek için kontrollü ortamda yetiştirilen yem bezelyesi (Pisum arvense L.) bitkisi üzerindeki depresifetkileri incelenmiştir. Ayrıca, yabancı ot mücadelesinde önemli bir kıstas olan %90 etkili doz (ED90)değerleri de ele alınan bitki için ortaya konmuştur. Sonuç olarak 447 nm dalga boyunda ışımayapan ve 2000 mW güce sahip diyot lazerin yabancı ot kontrolünde başarı ile kullanılabileceği vekonu ile ilgili geniş çaplı araştırmaların artarak devam etmesi gerektiği belirlenmiştir.

___

  • Çay, A., Büyükcan M. B., Ürkmez Ü., Özpinar S., "Yabancı Ot Mücadelesinde Lazer Uygulamaları", Tarımsal mekanizasyon 27. Ulusal Kongresi, Samsun, Türkiye, 5-7 Eylül 2012, Cilt.1, No.1, s: 271-279.
  • Edwards, C. A., 1973. Environmental pollution by pesticides. Environmental pollution by pesticides. Plenum Press, London; 1 edition,542 p.
  • Erkin, E. ve Kişmir A., 1996. Dünya’da ve Türkiye’de Tarım İlaçlarının Kullanımı. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, II.Ulusal Zirai Mücadele İlaçları Sempozyumu, 18-20 Kasım 1996, Ankara, s:3-11.
  • FAO (Food and Agriculture Organisation), 2012. Pesticide Residues in Food, 2012 Report.
  • Gündüz, Ş., Kersting, U., ve Kahramanoğlu, İ., 2006. Turunçgil bahçelerindeki yabancı otlar ve entegre mücadele yöntemleri Akdeniz ihracatçı birlikleri Mersin- Türkiye 2006.
  • Heisel, T., J Schou, S. Christensen and C. Andreasen, 2001. Cutting weeds with a C02 laser. Weed research 41, 19- 29 pp.
  • Hernandez, A. C., P. A. Dominguez, O. A. Cruz, R. Ivanov, C. A. Carball, and B. R. Zepeda, 2010. Laser in agriculture. Int. Agrophys, 24, 407-422pp.
  • Hernandez A. C., M. Mezzalama, N. Lozano, O.A. Cruz, E. Martinez, R. Ivanov and A. P. Domínguez, 2008. Optical absorption coefficient of laser irradiated wheat seeds determined by photoacoustic spectroscopy. Eur. Physical J. Special Topics, 153, 519-522.
  • Krishna, N. R. and C. H. Koger, 2004. Live and killed vetch cover crop effects on weeds and yield in glyphosateresistant corn, Weed Technology, (18), 835-840 pp.
  • Lacey, A. J., 1985. Weed Control. In Pesticide application: principles and practice, P.T. Haskell (ed),456-85. Oxford: Oxsford University Press.
  • Marx, C., Barcikowski, Hustedt S, Haferkamp M., H. and Rath T., 2012. Design and application of a weed damage model for laser-based weed control Biosyst. Engineering (113), pp:148–157.
  • Mathiassen, S. K., Bak, T., Christensen S. and Kudsk P., 2006. The Effect of laser treatment as a weed control method. Biosystems Engineering, 95 (4), 497–505 pp. Özeker, E. ve Ulutürk M, 2006. Organik Tarımda Örtü Bitkilerinin Kullanımı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43 (2), 153-164.
  • Schneider, R. P., 1985. Weed Control Technology: Needs, development, constraints. Proceedings 10th Conference of the Asian-Pasific Weed Science Society, Chiangmai, Vol.2, 379-384.
  • Silfvast, W. T., 2004. Lazer Fundementals. Cambiridge University Press, The Edinburgh Building, Cambridege CB2 2RU, UK.
  • Uygur, S. ve Uygur F. N., 2010. Yabancı otların biyolojik mücadelesi http://www. Biyolojik-mücadele. org.tr/ dergi_detay.asp?id=72. Son erişim: 10.03.2015.
  • Wöltjen, C., Haferkamp H., Rath T. and Herzog D., 2008. Plant growth depression by selective irradiation of the meristem with CO2 and diode lasers. Biosystems Engineering, (101), pp:31-324.
  • Yaltırık, M., 2009, Lazer. İstanbul Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ders notları. http://www.
  • istanbul.edu.tr/dishekimligi/dersnotlari/lazer.pdf, son erişim: 19.04.2015.
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-0007
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Tarım Makinaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı Küçük Çaplı Tohumlara Peletle Tohum Kaplama Yönteminin Uygulanması

A.fatih HACIYUSUFOĞLU, Taner AKBAŞ, Erkan ŞİMŞEK

Bitki Koruma İlaçlarına Uygulanacak Yayıcı ve Yapıştırıcı Seçiminde Etkili Faktörler

Muhammed Cemal TORAMAN, Ali BAYAT

Bağlarda Konvansiyonel ve Düşük Sürüklenmeli Meme Tiplerinin Kalıntı Miktarı ve Dağılım Düzgünlüğü Yönünden Karşılaştırılması

Murat TOY, Ergin DURSUN

Diyot Lazer ile Farklı Enerji Dozu ve Işın Çapı Uygulamalarının Yabancı Ot Gelişimi Üzerindeki Etkileri

Anıl ÇAY, M. Burak BÜYÜKCAN, Sinan ADAKAYA, Zeynep YAĞIZ

Elektrostatik Yüklemenin Eriğin Dayanım ve Depolama Süresine Etkileri

Yüksel AYDOĞAN, Mustafa Bülent COŞKUN

Tamburlu Çayır Biçme Makinesi Hareket İletim Millerinin Analitik ve Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Gerilme Analizi

H. Kürşat ÇELİK, İbrahim AKINCI

Kışlık Buğdayda Değişken Oranlı Makinalı Azot Uygulamaları İçin Mevsim İçi Azot Durumuna Dayalı Verim ve Protein Tahminine Yönelik Sensör Yansıma İndekslerinin Geliştirilmesi

Uğur YEGÜL, Babak TALEBPOUR, Ahmet ÇOLAK, Ufuk TÜRKER

Farklı Gaz Memelerinin Alev makinesi Başlıkları Geliştirilmesi için Kullanılma Olanakları

Duran GÜLEÇ, Selçuk ARSLAN, Nihat TURSUN

Bir Organik Gübre Tesisine Ait Üretim Hattı Üniteleri

Mahmut POLAT

İlaç Tutunma Analizleri için Pestisitlerin Yerine Kullanılan Sentetik Renk Maddelerinin Geri Kazanımı

Bahadır SAYINCI, Ruçhan ÇÖMLEK