Sulama Mekanizasyonu Hibe Destekleri ve Bölgesel Farklılıklar

Tarımsal hibe programlarının tümü, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği açısından sonderece önemlidir. Türkiye'de son yıllarda, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Programları, ekipman vemakina alımı için finansman sağlayarak üreticilerin gelir düzeyini artırmak amacıylauygulanmaktadır. Yağışların azlığı ve yeterli sulama suyunun bulunamayışı, dünyada sulamasuyunun daha etkin kullanımını gündeme getirmiştir. Ülkemizde de sulama yöntemleri ile etkinsulama yapılarak su tasarrufu sağlanması önemli bir konudur. Hibe kapsamı içinde sulama makinave ekipmanları da desteklenmektedirler. Hibe programlarının bölgesel ihtiyaçlar üzerindendeğerlendirilmesi gerekir. Böylece, hibe programlarının hedefleri sürdürülebilir bir yapıya sahipolabilecektir. Bölgelerin mekanizasyon ihtiyaçlarını tarım bölgeleri arasında yapısal farklar ilebelirlenmelidir. Bu çalışmada, Türkiye de bölgelere göre hibe kapsamında desteklenen sulamamakinaları tip ve sayıları yıllara göre (2012-2013) tespit edilmiştir. Çalışma sonunda damla sulamasisteminin daha çok tercih edildiği belirlenmiştir. Ayrıca, doğrusal (lineer) ve dairesel (center pivot)sulama sistemlerinin Orta Anadolu Bölgesinde, güneş enerjisi ile çalıştırılan sulama sistemlerinin iseKaradeniz Bölgesi hariç tüm bölgelerde çiftçiler tarafından tercih edilerek hibe desteğindenyararlandıkları tespit edilmiştir.

___

  • Angın, N., Çatalkaya, V., Vurarak, Y., Bingöl, Ü., 2015. Türkiye Geneli 2006-2013 Yılları Arasında Kısıtlı Su Kullanımını Destekleyen Hibe Programlarının Değerlendirilmesi, 1. Biyosistem Kongresi, 9-11 Haziran, 2015. Uludağ Üniversitesi, Biyosistem Mühendisliği, Bursa (Baskıda) Anonim, 2013. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Bireysel Sulama Makina ve Ekipman Alımları Uygulama Rehberi, Ankara. Anonim, 2014. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Bireysel Sulama Makina ve Ekipman Alımları Uygulama Rehberi, Ankara. Anonim, 2016. T.C. Kalkınma Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018). www.kalkinma.gov.tr/Liste/ Kalkınma Planlar/Attachments/12/onuncu kalkınma planı.pdf. Erişim: 29.06.2016 Çakmak, B., Aküzüm, T., 2008. Türkiye de Tarımda Su Yönetimi Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Türkiye 2. Su Politikaları Kongresi, sf: 349-359. TMMBO 20-22 Mart 2008 Delibaş, L., 1984. Karık ve Tavalarda Yüzey Sulama Hidroliği İlkelerinin Tarla Koşullarında Araştırılması (Doktora Tezi). Atatürk Üni. Zir. Fak., Erzurum Güngör, Y. ve Yıldırım, O., 1989. Tarla Sulama Sistemleri. Ankara Üni. Zir. Fak. Yay. No: 1155: 1-368.
  • Koç, C., Vatandaş, M., Koç, B., 2012. Hibe Destekli Tarım Makinaları Ediniminin Değerlendirilmesi. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi 8(1), 9-12
  • Okuroğlu, M. ve Yağanoğlu, A.V., 1993. Kültürteknik. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Yay. No: 157, 4-141
  • Soylu, N., Suiçmez, B., Baran, A., Alemdaroğlu, E., Gözar, M., Ünal, S., 2006. Türkiye Su Kaynakları ve Sulama Hizmetleri Yapılanması. Türkiye 1. TMMOB Su Politikaları Kongresi. Sf: 331-348, Ankara.
  • Seckler, D., 1996. The New Era of Water Resources Management: From “Dry” to “Wet” Water Savings.IIMI Research Report 1,17p., Sri Lanka.
  • Sezer, B., 2014. Karbon Salınımı ve Toprak Yönetimi. www.tarim.gov.tr /ABOGM/Belgeler. Ulaşım. 23.10.2014
  • Shiklomanov, A.I. 1998. World Water Resources “A New Appraisal and Assessment for the 21st Century”.Unesco Publications 37p., Paris.
  • Şahin, Ü., Hanay, A., 1995. Darphan Ovası Sulama Sahasında Uygun Toprak ve Su Koruma Önlemleri Kullanım Şekilleri ile Sulama Yöntemlerinin Seçimi. Atatürk Üniversitesi Zir. Fak.Dergisi, 26(1), 76-89
  • Tüik, 2015. Tarım Makinaları Sayısı Envanterleri. www.tüik.gov.tr. Erişim 25.03.2015
  • Ul, M.A., Tüzel, İ.H., Anaç, S., Kanber, R. ve Önder, S., 1992. Yüzey Sulamada Kesikli Akış (surge flow) Tekniğinin Uygulanması. IV. Ulusal Tarımsal Yapılar ve Sulama Kongresi Bildirileri, 24-26 Haziran 1992, Erzurum, s. 36-48.
  • Vurarak, Y., Angın, N., 2012. Adana İli Tarım Makinaları Varlığında 10 yıl içinde Meydana Gelen Değişimler. 27. Tarımsal Mekanizasyon Kongresi. 5-7 Eylül 2012, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Zir. Fak.Tarım Makinaları Bölümü, Samsun. Bildiri kitabı, Sf: 115-123.
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-0007
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Tarım Makinaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karaman Yöresinde Yetiştirilen Elma Çeşitlerinin Sınıflandırma Parametrelerini Görüntü İşleme Teknikleri Kullanarak Belirlenmesi

Kadir SABANCI, Muhammed Fahri ÜNLERŞEN, Yusuf DİLAY

Çukurova’da Buğday ve İkinci Ürün Silajlık Mısırın Ekiminde Farklı Ekim Tekniklerinin Ekonomik Yönden Karşılaştırılması (1. Yıl)

Hasan Ali KARAAĞAÇ, Sait AYKANAT, Reşit GÜLTEKİN, Ali BOLAT, Cengiz SAĞLAM

Çanakkale İlinde Zeytin Üretimi Artık Potansiyelinin Belirlenmesi ve Değerlendirme Olanaklarının Araştırılması

Sarp Korkut SÜMER, Gıyasettin ÇİÇEK, Sait Muharrem SAY

Ekici Makaralarda Farklı Oluk Çap ve Derinliklerinin Soya Tohumunun Akış Düzgünlüğüne Etkileri

Yıldıran YILDIRIM, Emrah KUŞ

Pnömatik Hassas Sebze Ekim Makinesinde Kullanılan Değişik Baskı Tekerlerinin Siyah Havucun Çimlenmesine Etkisi

Hüseyin BÜLBÜL, Haydar HACISEFEROĞULLARI

Robotik Sağım Sistemlerinde Optimum Hayvan Kapasitesinin Belirlenmesi

Halil ÜNAL, Hasan KURALOĞLU

Sulama Mekanizasyonu Hibe Destekleri ve Bölgesel Farklılıklar

Yasemin VURARAK, Volkan ÇATALKAYA, Nigar ANGIN, Emin BİLGİLİ

Üç Farklı Yapay Sinir Ağı Yöntemi Kullanılarak Toprak Penetrasyon Direnci Tahmini

İlker ÜNAL, Salih SÖZER, Önder KABAŞ, Süleyman ÇETİN, Mehmet TOPAKCI

Pamuk Tepe Kesme Makinesi Tasarımı

İsa AYDIN, Selçuk ARSLAN

Pülverizatör Deposu Karıştırıcı Performanslarının Belirlenmesinde Kullanılan Kurutma ve Turbidimetrik Analiz Yöntemlerinin Teknik Açıdan Karşılaştırılması

Ali BOLAT, Ali BAYAT, M. Emin GÖKDUMAN