Zeytinyağ Sektöründe Çapraz Ülke Etkinliği: İtalya-Türkiye

Bu çalışmada, Türk ve İtalyan zeytinyağı sıkım tesisleri etkinlik, kalite ve çevre duyarlılığı açısından karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmada etkinlik skorlarının belirlenmesinde meta sınır analizi yöntemi, kalite ve çevre duyarlılığı indekslerinin belirlenmesinde ise yüzyüze anket çalışması sonucu elde edilen cevaplar kullanılmıştır. Etkinlik skorlarına etki eden faktörlerin belirlenmesinde ise 1000 tekrarlı truncated regresyon analizi kullanılmıştır. CCR, BCC ve SCA modellerine göre tahmin edilen ortalama etkinlik skorları sırasıyla Türkiye için %74, %80 ve %93, İtalya için ise %81, %87 ve %84 olarak belirlenmiştir. Bunun yanında Türk ve İtalyan sıkım tesislerinin mevcut girdileri ile sırasıyla %45 ve %49 oranında çıktı artışı yaratabilecekleri belirlenmiştir. Etkinlik skorlarına etki eden faktörler incelendiğinde, Türkiye için ortak sayısı ve daimî vasıfsız işçi sayısının negatif; üretim müdürünün tecrübesi, özel eğitim ve kalite indeksinin etkinlik skorları üzerinde pozitif etkili olduğu görülmüştür. İtalya için ise üretim müdürünün tecrübesi, özel eğitim, kalite indeksi ve çevre indeksinin etkinlik skorları üzerinde pozitif etkili oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak Türk zeytinyağının uluslararası rekabeti için Türk zeytinyağı sıkım tesislerinin kalite ve çevre duyarlılıklarını arttırmaları ve ortak sayısı ile daimî vasıfsız işçi sayısını azaltmaları gerektiği belirlenmiştir.

Cross-Country Comparison of Efficiency in the Olive Oil Sector: Italy-Turkey

In this study, Turkish and Italian mills were compared in terms of efficiency scores and quality and environmental sensitivity. In the study, metafrontier method was used to determine efficiency scores, and indexes formed from responses obtained through questionnaires were used to determine quality and environmental sensitivities. In addition, the factors that affect the efficiency scores were determined by 1000 repeated trunceted regression analysis. The estimated efficiency scores for CCR, BCC and SCA models are respectively 74%, 80% and 93% for Turkish mills and 81%, 87% and 84% for Italian mills. It is also determined that Turkish mills and Italian mills can increase their olive oil production about 45% and 49% respectively without changing their existing inputs. When we check the factors which thought to affect the efficiency scores, we estimated that the number or partners and number of the permanent unskilled labour have negative effect and production managers experience, special training and quality index have positive effect on efficiency scores in Turkish mills. In the Italian mills, production managers experience, special training, quality index and environmental indeks, were found to have a positive effect on efficiency scores. As a result, Turkish mills have to increase their quality and environmental sensivities and decrease the number of partners, number of permanent unskilled labour for the competition of Turkish olive oil.

___

  • Armagan G., Ozden A., Bekcioglu S., 2010. Efficiency and total factor productivity of crop production at NUTS1 level in Turkey: Malmquist index approach. Quality and Quantity, 44: 573-581.