Pnömatik Hassas Ekim Makinalarında Ayçiçeği Tohumlarının Tutulmasına Delik Şeklinin Etkisinin Belirlenmesi

Çal ışmada, pnömatik hassas ekim makinalar ı n ı n en önemli elemanlar ı ndan biri olan ekici delikli plaka üzerinde bulunan deliklerin şekil özelliklerinin, tohumlar ı n tutulma yüksekliklerine etkileri ara şt ı r ı lm ışt ı r. Bu amaçla, küresellik değeri oldukça dü şük olan ayçiçeği tohumlar ı materyal olarak kullan ı lm ışt ı r. Farkl ı 3 vakum seviyesinde -4, -6 ve -8 kPa ve 11 ayr ı delik kesit alan ı nda 7.1, 9.6, 12.6, 15.9, 19.6, 23.7, 28.3, 33.2, 38.5 44.2 ve 50.2 mm 2 ve dört farkl ı delik şeklinde daire, kare, üçgen, oblong denemeler gerçekle ştirilmiştir. Denemelerden elde edilen de ğ erler istatistiksel olarak de ğerlendirilmi ştir. Yap ı lan varyans analizi sonucunda, delik şekli, vakum ve delik kesit alan ı faktörleri aras ı nda üçlü interaksiyon belirlenmi ştir. Elde edilen Duncan gruplamas ı sonuçlar ı na göre; tüm kesit alanlar ı ve vakum bas ı nc ı seviyelerinde en düşük tohum tutulma yüksekliklerine kare kesitli deliklerde rastlanm ışt ı r. Bunu daire, oblong ve üçgen delik şekilleri izlemi ştir. Özellikle -8 kPa vakum bas ı nc ı değ erinde bu s ı ralama belirgin olarak görülmektedir. Ayn ı delik kesit alan ı nda vakum değ erlerinin artmas ı tutulma yüksekliklerinin artmas ı na neden olmu ştur. Ayn ı vakum değerlerinde ve ayn ı şekil özelli ğ indeki deliklerde, delik kesit alan ı değeri artt ı kça tohumlar ı n ortalama tutulma yüksekli ği değerlerinin de artt ığı gözlenmiştir

Determination the Effect of Hole Shapes on the Pick up of Sunflower Seeds in Vacuum Type Precision Drills

This study aims to determine the effect of the hole shape of vacuum seeder which is one of the most important part of vacuum type precision drill on the pick up heights of sunflower seeds. Sunflower seeds which have a considerably low value of sphericity were used in the experiments. The factors investigated were vacuum level -4, -6 and -8 kPa , hole area 7.1, 9.6, 12.6, 15.9, 19.6, 23.7, 28.3, 33.2, 38.5 44.2 and 50.2 mm 2 and hole shape circular, square, triangular and oblong . The data of experiments had been evaluated as statistically. The results of varians analyses, the triple interaction betwen hole shape, vacuum and hole area had been determined. According to the Duncan test results, the minimum pick up heights of seeds had been occured at square hole shapes and the circular, oblong and triangular hole shapes had been followed the previous one. This order especialy had been observed preminant in —8 kPa vacuum level. The increase of vacuum level had been caused the increase of pick up heights. It is observed that the increase of hole area at the same hole shape and vacuum level had been caused increase in pick up heights of seeds.

___

  • Acar, A. İ ., İ . Çilingir, A. Çolak ve R. Öztürk, 1993. Küçük tohumlar için tamburlu tip ekici düzen tasar ı m ı . 5 th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture, 11-14 Oct. 1993, Ku şadas ı , Türkiye.
  • Acar, A. İ ., R. Öztürk, A. Çolak ve K. Saç ı l ı k, 1994. Küçük taneli tohumlar için bir ekim makinas ı vantilatörünün temel tasar ı m parametrelerinin belirlenmesi. Tar ı msal Mekanizasyon 15. Ulusal Kongresi, 20-22 Eylül 1994, Antalya.
  • Barut, Z. B. ve A. Özmerzi, 1994. Hava emişli bir hassas ekici düzenin m ı s ı r, pamuk ve susam tohumu ekim ba şarı s ı üzerinde bir ara şt ı rma. Tarı msal Mekanizasyon 15. Ulusal Kongresi, 20-22 Eylül 1994, Bildiriler Kitab ı , Antalya, s.76- 87.
  • Barut,Z. B. ve A. Özmerzi, 1997. Hava ak ı ml ı hassas ekim makinalar ı nda tohum plakas ı delik ş eklinin ekim düzgünlüğüne etkisi. Tar ı msal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi, 17-19 Eylül 1997, Tokat, s.474-484.
  • Guarella, P., A. Pallerano and S. Pascuzzi, 1996. Experimental and theoretical performance of a vacuum seeder nozzle for vegetable seeds. J.Agric.Eng. Res., 64, 29-36.
  • Hammond , J. E. 1965. Precision Vakuum Type Planter Head. USDA-ARS 42-115.
  • Önal, İ . 1987. Vakum prensibiyle çal ış an bir pnömatik hassas ekici düzenin ayçiçeği, mı s ı r ve pamuk tohumu ekim başar ı s ı . Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 24 (2) 105-124, İ zmir.
  • Önal, İ . 1995. Ekim, Dikim, Gübreleme Makinalar ı (II.Bas ı m). Ege Üniv. Ziraat Fak. Yay ı nlar ı : 490, İ zmir.
  • Shafı i, S., A. Sasao and S. K. Upadhyaya, 1991. Air-jet seed singulation. Transactions of the ASAE, 34 (5) 1973-1977.
  • Sweetman, I. C. 1957. A suction operated precision planter. N.Z.J.of Science and Technology, A38 (6) 577-582 .
  • Ülger, P., E. Güzel, B. Akdemir, B. Kay ış oğ lu, Y. Pı nar, B. Eker ve Y. Bayhan, 1996. Tar ı m Makinalar ı ilkeleri. Trakya Üniv. Tekirdağ Ziraat Fak. Ders Kitab ı No: 29.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi

Engin ÖZGÖZ, Rasim OKURSOY

Küçük Örneklerde Bartlett ve Levene Test İstatistiklerinin I. Tip Hata Bakımından incelenmesi

Sıddık KESKIN, Fikret GÜRBÜZ

Pinar Cistus laurifolius L. Bitkisinden Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Baz ı Hasl ı k Değerleri Üzerinde Bir Ara ştı rma

Filiz Nurhan ÖLMEZ, Nuran KAYABAŞI

Sap Parçalama ve Farklı Toprak işleme Yöntemlerinin Mısır Saplarının Toprağa Karışmasına Etkilerinin Belirlenmesi

Devletkılıç DURDIYEV, Ergin DURSUN

Makarnal ı k Buğdayda Triticum durum Desf. Gama I şini ve EMS'nin Farkl ı Dozları n ı n Klorofil Mutasyonları n ı n Oluşumu Üzerine Etkileri

Mehmet Ali SAKIN, Özer SENCAR

Pnömatik Hassas Ekim Makinalarında Ayçiçeği Tohumlarının Tutulmasına Delik Şeklinin Etkisinin Belirlenmesi

Ali İhsan ACAR, Hossein H. A. ALIZADEH

Ile de France x Akkaraman G, Melezi Erkek Kuzularında Süt Emme ve Besi Dönemindeki Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçüleri Arasındaki ilişkinin Kanonik Korelasyon Metodu ile Araştırılması

Ali Murat TATAR, Ayhan ELİÇİN

Nohutun Değişik Çeşit ve Nem Özelliklerine Göre Kırılma Karakteristiklerinin Belirlenmesi

Mustafa VATANDAŞ, Recai GÜRHAN, Mustafa ÇETIN

Tohumdan Uygulanan Değ işik Çinko Bileşiklerinin Mısı rı n Çinko, Kimi Besin Elementleri içeriği ve Gelişimi Üzerine Etkisi

Haluk BASAR, Hakan ÇELIK, Vahap KATKAT

Sağım Sistemlerinde Nabız Karakteristiklerinin PLC Yard ımıyla Kontrolü

Recai GÜRHAN, Burak GELEGEN