Ile de France x Akkaraman G, Melezi Erkek Kuzularında Süt Emme ve Besi Dönemindeki Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçüleri Arasındaki ilişkinin Kanonik Korelasyon Metodu ile Araştırılması

Bu çal ışmada, Polatl ı Tarı m işletmesinde Ankara yeti ştirilmekte olan Ile de France x Akkaraman G ı melezi erkek kuzunun süt emme dönemi özellikleri ile besi dönemi özellikleri aras ı ndaki iliş kiler kanonik korelasyon metodu ile analiz edilmi ştir. Bu iki döneme ait özellikler aras ı nda önce iki set halinde do ğ rudan doğruya kanonik korelasyon hesaplanm ış ve daha sonra sözü edilen dönemlere ait özelliklerle anlaml ı setler oluşturularak kanonik korelasyonlar hesaplanm ışt ı r. Araşt ı rma sonucunda, süt emme dönemindeki; do ğ um tipi, kuzu doğ um ağı rlığı ve anan ı n doğumdaki ağı rl ığı özelliklerinin olu şturduğu set ile besi dönemindeki 20 özellikten oluşan set aras ı ndaki I. kanonik korelasyon r = 0.730 olarak önemli bulunmu ştur p

The Research on the Relations Between Body Weight and Measurements in Sucking and Fattening Periods by the Method of Canonical Correlation in Ile de France x Akkaraman Bi Male Lamb

In this study, the relations between characteristics of preweaning and fattening periods of Ile de France x Akkaraman Bi crossbred male lambs which were raised in Polatl ı state Ankara were investigated by canonical correlation method. The two sets of data which were belong to above periods were analyzed directly by using canonical correlation analysis and after that, some significant sets were made for these periods and their canonical correlations were calculated.As a result, it was found that the canonical correlation between the set which consists of birth type, birth weight and ewe's weight in preweaning period and the set consists of 20 characters in fattening period as r=0.730 and statisticaly significant p

___

  • Akkaya, V. ve A. Eliçin, 1984. Anadolu Merinoslar ı nda Karkas Özelliklerinin Fenotipik ve Genetik Parametreleri. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü. Yay ı n No: ZT5. Ankara.
  • Babile, R., G. Matheron, and B. Poujardieu, 1987. Foie gras production by Muscovy ducks: relationship between growth and liver weight. Annales-de-Zootechnie, 37, 4, 219-232.
  • Bayraktaro ğlu, E. ve A. Eliçin, 1980. Orta Anadolu Devlet Üretme Çiftliklerinde Yeti ştirilen Anadolu Merinoslar ı nda Verimle ilgili Baz ı Özelliklere Ait Fenotipik ve Genetik Parametreler. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Dip. Sonras ı Yüksekokulu. Doktora Tez Özetleri, S. 625-630.
  • Brown, M. A. 1978. Multivariate evoluation of phenotypic relationships among heifers early performance and subsequent productivity in Hereford and Angus cattle. Dissertation Abstract-international, -B. 38 (9) 3971.
  • Carriedo, J. A., R. Pelaez and A. R. Mantecon, 1991. Prediction of type of diet, intake level, age and sex of milk-fed from body composition data using discriminant canonical correlation analysis. Investigection-Agraria-Production-ySanidad-Animales, 6 (1) 51-65.
  • Chen, Y. C., Y. Y. Wang, Z. H. Pang, H. H. Cao, Y. Zhang, H. Chang and Y. Chen, 1990. Coat colour variation in Chinese cattle: impact of selection. Agricultural Publishing House, Beijing, China.
  • Cottle, D. J. 1988. lndirect selection for adult fleece weight using canonical discriminant functions of blood metabolites. Proceedings of the New Zealand Society of Animal Production, 48, 201-205.
  • Düzgüneş, O., A. Eliçin ve N. Akman, 1996. Hayvan Islah ı . Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay ı n No: 1437. Ankara.
  • Gören, O. ve A. Eliçin, 1984. Malya Koyunlar ı nda Kimi Verim Özelliklerine Ait Fenotipik ve Genetik Parametreler. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Yay ı n No: ZT.4.
  • Gürbüz, F. 1989. Değ işken Tak ı mları Aras ı ndaki iliş kilerin Kanonik Korelasyon Yöntemi ile Ara şt ı rı lmas ı . Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay ı n No:1162.
  • Johnson, R. A. and D. W. Wichern, 1988. Applied Multivariate Statistical Analysis. Second edition. Pretice-Hall International Editions, New Jersey.
  • Kamal, A. A., M. Al-Enazii and M. Al-Saiady, 1995. The phenotypic relationships among type and production traits of Holstein dairy cows in the kingdom of Saudi Arabia. Egyptian Journal of Animal Production, 32 (1) 13-31.
  • Kocabaş , Z., T. Kesici, ve A. Eliçin, 1998 Hayvanlar ı n çeşitli vücut ölçümleri aras ı ndaki ilişkinin kanonik korelasyon metodu ile araşt ı r ı lmas ı . Il. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Uluda ğ Üniv., 22-25 Eylül, 169-178, Bursa.
  • Tatl ı dil, H. 1996. Uygulamal ı Çok Değ işkenli istatistiksel Analiz. Ders Kitab ı . Hacettepe Üniv. Fen Fak. Istatistik Bölümü. Ankara.
  • Miquel, M.C. 1972. Influence of dam weight on her productivity.Dissertation-Abstracts-International, -B. 33: 11, 5081-B.
  • Ş irzadi, S. ve A. Eliçin, 1980. Orta Anadolu Devlet Üretme Çiftliklerinde Yeti ştirilen Anadolu Merinoslar ı nda Baz ı Verimlerin Tekrarlanma Derecesi Üzerinde Ara şt ı rmalar. Ankara Üniv. Diploma sonras ı Yüksekokulu. Doktora Tez Özetleri, Ankara.
  • Vadiveloo, J. 1995. Factors contributing to varietal differences in the nutritive value of rice straw. Animal Feed Science and Technology, 54 (1-4) 45-53.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi

Engin ÖZGÖZ, Rasim OKURSOY

Nohutun Değişik Çeşit ve Nem Özelliklerine Göre Kırılma Karakteristiklerinin Belirlenmesi

Mustafa VATANDAŞ, Recai GÜRHAN, Mustafa ÇETIN

Antepfıstığında Dal Kesme Dirençlerinin ve Budamada İş Başarılarının Saptanması

Refik POLAT

Pnömatik Hassas Ekim Makinalarında Ayçiçeği Tohumlarının Tutulmasına Delik Şeklinin Etkisinin Belirlenmesi

Ali İhsan ACAR, Hossein H. A. ALIZADEH

Makarnal ı k Buğdayda Triticum durum Desf. Gama I şini ve EMS'nin Farkl ı Dozları n ı n Klorofil Mutasyonları n ı n Oluşumu Üzerine Etkileri

Mehmet Ali SAKIN, Özer SENCAR

Sap Parçalama ve Farklı Toprak işleme Yöntemlerinin Mısır Saplarının Toprağa Karışmasına Etkilerinin Belirlenmesi

Devletkılıç DURDIYEV, Ergin DURSUN

Ile de France x Akkaraman G, Melezi Erkek Kuzularında Süt Emme ve Besi Dönemindeki Canlı Ağırlık ve Vücut Ölçüleri Arasındaki ilişkinin Kanonik Korelasyon Metodu ile Araştırılması

Ali Murat TATAR, Ayhan ELİÇİN

Ile de France IF x Akkaraman AK G1 Erkek Kuzularının Testis Özellikleri ile Besi ve Karkas Özellikleri Arasındaki Fenotipik Korelasyonlar

Gürsel DELLAL

Sağım Sistemlerinde Nabız Karakteristiklerinin PLC Yard ımıyla Kontrolü

Recai GÜRHAN, Burak GELEGEN

Pinar Cistus laurifolius L. Bitkisinden Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Baz ı Hasl ı k Değerleri Üzerinde Bir Ara ştı rma

Filiz Nurhan ÖLMEZ, Nuran KAYABAŞI