Nallıhan-Hoşebe orman içi dinlenme yerinin rekreasyon kaynaklarının geliştirilemsi

Bu araştırma, Ankara çevresinde bulunan ve özellikle Nallıhan ve Beypazarı ilçelerinin rekreasyon ihtiyacını karşılamaya hizmet eden Nallıhan-Hoşebe Orman içi Dinlenme Yerinin rekreasyon kaynaklarının belirlenmesi ve bu kaynaklan geliştirme olanaklarının saptanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma alanının doğal ve kültürel kaynaklarının belirlenmesi çalışmanın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. "Orman içi Rekreasyon Potansiyeli Değerlendirme Yöntemi" çerçevesinde bu kaynakların rekreasyon değerlen tespit edilmiştir. Diğer yandan, araştırma alanında piknik alanı özelliklerinin ve ziyaretçi istek ve ihtiyaçlarının saptanmasına yönelik bir anket gerçekleştirilmiş ve değerlendirme bölümünde bu anketin sonuçlarından da yararlanılmıştır. Son olarak araştırma alanının rekreasyon potansiyeli belirlenmiş ve rekreasyon kaynaklarının geliştirilmesi için öneriler geliştirilmiştir.

Improvement of recreational resources of Nallıhan-Hoşebe forest recreation area

This research has been performed for determining the recreational resources of the Nallıhan-Hoşebe forest recreation area, that serves Nallıhan and Beypazarı district population and to determine the possibilities of the development of these resources. Determining of the natural and cultural resources forms an important part of this research. In the frame of the "Evaluation Method of Forest Recreation Potential", recreational values of these resources has been determined. On the other hand, a questionnaire has been prepared for determining the features of the visitors and the picnic area and the needs and the requests of the visitors. Additionally, in the evaluation part, the results of this questionnaire were used. Finally, the recreation potential of the study area was determined and suggestions were put forward in order to develop the recreational resources.

___

  • Gülez, S. 1990. Orman içi rekreasyon potansiyelinin saptanması için geliştirilen bir değerlendirme yöntemi, istanbul Üniv. Orman Fak. Dergisi, 40, 2, istanbul.
  • Gündüz, S. 1998. Koruma-Kullanım ilkeleri Çerçevesinde Beynam Muhafaza Ormam'nın Rekreasyonel Taşıma Kapasitesinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma, Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst., Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Kiper, U. 1994. Nallıhan Çevresi Fiziki Coğrafyası ve Arazi Kullanımı Üzerine Bir Araştırma, Gazi Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Ana Bilim Dalı, Master Tezi, Ankara.
  • KGM, 2000. Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Karayolları Haritası, Ankara.
  • KHGM, 1992. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, "Ankara ili Arazi Varlığı Raporu", Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları, İl Rapor No: 06, Ankara.
  • Kurum, E. 1992. Beynam Muhafaza Ormanı ve Yakın Çevresinin Ankara Kenti Rekreasyon Sistemi Açısından Koruma-Kullanım ve Planlama ilkelerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst., Doktora Tezi, Ankara.
  • MGM, 2000. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Nallıhan Meteoroloji İstasyonu İklim Verilen Raporu, Ankara.
  • Mol, T. 1979. Rekreasyon alanları ve orman koruması ilişkisi. İstanbul Üniv. Orman Fak. Dergisi, 29, 2, istanbul.
  • MPGM, 1992. T.C. Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü Orman İçi Dinlenme Yerleri Dairesi Başkanlığı, Hoşebe Orman İçi Dinlenme Yeri Plan Raporu, Ankara.
  • Pehlivanoğlu, T. 1986. Belgrad Ormanının Rekreasyon Potansiyeli ve Planlama İlkelerinin Saptanması, istanbul Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul.