Kentsel tarım kapsamında Atatürk Orman Çiftliği' nin yeniden değerlendirilmesi

Doğal kaynakların hızla yok edildiği ve sürdürülebilirliğin önem kazandığı günümüzde, gıda güvenliği gelecekteki en önemli sorunlardan biri olarak görülmektedir. Gelecek nesillerin gıda güvenliği için büyük bir tehlike olarak görülen bu durum, "kentsel tarım" kavramını gündeme getirmiştir. Araştırmada; kentsel tarım kavramı kapsamında Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) halka gıda, iş, eğitim ve rekreasyonel olanakların sağlanması şeklinde belirlenen kuruluş amaçlarını sürdürecek şekilde yeniden yapılandırılması amaçlanmıştır. Bu çerçevede öncelikle, kentsel tarım kavram ve ilkeleri incelenmiş; bu ilkeler AOÇ örneğinde değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra araştırmada, AOÇ'nin gelecekteki yapılanmasına ilişkin yönetim plânlama ve politikaları da belirlemiştir. Sonuç olarak; AOÇ'nin arazi kaybının engellenmesi; kuruluş amaçlarından biri olan tarımsal etkinliklerin günümüz koşullarına göre yeniden değerlendirilerek devamlılığının sağlanması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için öneriler geliştirilmiştir.

Revaluation of "Atatürk Orman Çiftliği" with respect to Urban agriculture

Recently, natural resources have been rapidly destroyed and sustainability has been very important. For that reason, food security has been one of the most important problem for the future. This situation which looks like danger for the next generation made people take the importance of term, urban agriculture, into account. In relation with concept öf "urban agriculture" in this research, restructing AOÇ is aimed to continue its functions such as providing food, labour, education and opportunity for recreation. In this respect first of all, concept and the principles of urban agriculture have been studied; and this principles have been evaluated in the case of AOÇ. Additionally, this research has been carried out to determine the management planning and strategies for the future structure of AOÇ. As a result, suggestions have been given for preventing the loss of land space, for providing sustainability of revaluated agricultural activities and for leaving them to the next generation.

___

  • Akalan, i. 1981. Atatürk ve toprak. Kooperatifçilik, 100. Yıl Özel Sayısı, 22-27.
  • Anonim, 1993. Tarımsal Yapı ve Üretim. Başbakanlık Devlet istatistik Enstitüsü, Yayın No: 1723, 403 s., Ankara.
  • Anonim, 1995. Atatürk Orman Çiftliği 1995 Yılı Raporu. TC Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, 108 s., Ankara.
  • Anonim, 1998. Atatürk Orman Çiftliği 1995 Yılı Raporu. TC Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, 101 s., Ankara.
  • Anonymous, 1996. Urban Agriculture, Food, Jobs and Sustainable Cities. UNDP, Publication Series for Habitat II, Volume one, 302 p., New York.
  • Ateş, S. 1989. Başçiftçi Atatürk ve Gazi Çiftlikleri. Selçuk Üniv. Atatürk inkılâp Tarihi Araştırma Enstitüsü, Atatürk ve Zamanı Sempozyumu, s. 7-31, Konya.
  • Barış, M. E. 1995. Ankara Kentinde Hava Kirliliği Sorununun Çözümünde Peyzaj Mimarlığı Açısından Alınması Gereken Önlemler. Doktora Tezi, Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst, Ankara.
  • Çıngı, H. 1990. Örnekleme Kuramı. Hacettepe Üniv. Fen Fakültesi Yayınları, Ders Kitapları Dizisi 20, 278 s., Ankara.
  • İpekeşen, E. 1999. Atatürk'ün bir çiftliği vardı. Tempo Dergisi, 35 (612) 56-58.
  • Kish, L. 1967. Survey Sampling. John Wiley & Sons lnc.,643 p, USA.
  • Nugent, R. A. 1997. The Significance of Urban Agriculture. Canada's Office of Urban Agriculture, City Farmer, Canada.
  • Sözen, N., N. Akpınar ve N. Karadeniz, 1995. Plânlamaya alternatif yaklaşım: Permaculture. 5. Ulusal Bölge Bilimi/Bölge Plânlama Kongresi, 22-24 Haziran, Ankara.
  • Tekince, C. 1999. Atatürk Orman Çiftliği'nin Ankara Kentsel Alan Kullanımı içindeki Yerinin Tespiti ve Geleceğine ilişkin Görüşler, Öneriler. Lisans Tezi, Ankara Üniv. Dil ve Tarih Coğrafya Fak. Ankara.