Boru çiçeği (Datura stramonium L.)'nin farklı varyetelerinin yaş ve drog yaprak verimleri yönünden karşılaştırılması

Bu araştırma iki yıl süreyle Konya Merkez Hayvancılık Araştırma Enstitüsü deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, Datura stramonium L. (Boru çiçeği)'nin farklı dört botanik varyetesi (stramonium, inermis, tatula, godronii)'n'm yaş ve drog yaprak verimleri bakımından birbiri ile karşılaştırarak sonuç olarakta en uygun botanik varyetenin belirlenmesidir.'Tesadüf Blokları Deneme Desenine" göre kurulmuş olan bu araştırma 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. En küçük parsel alanı 7.2 m2 'dir. Araştırma sonuçlarına göre; Araştırmada en yüksek yaş yaprak verimi iki yılın ortalaması olarak var. inermis (669 kg/da)'dan elde edilmiştir. Bunu sırasıyla var. godronii (596 kg/da), var. stramonium (544 kg/da) ve var. tatula (493 kg/da) izlemiştir. Drog yaprak verimleri değerlendirildiğinde yaş yaprak verimine paralel olarak en fazla var. inermis (95 kg/da)'den elde edilirken diğer varyetelerden var. godronii'den 88 kg/da, var. stramonium'dan 81 kg/da ve var. tatula'dan 76 kg/da drog yaprak verimi elde edilmiştir.

Comparision to drug and fresh leaf yield of different varieties of tube flower (Datura stramonium L.)

This study was conducted in the experimental field of Central Animal Researc Institute-Konya during two years growing seasons. The aim of the study was to choose the best botanical varieties (stramonim, inermis, tatula and godronii) respect to fresh and drug left yield. Four varieties namely stramonium, inermis, tatula and godronii were evaluated during the field trials whole were designed in randomined complete blocks, with 4 replications in an plot area of 7.2 m2. According to the results ; the highest fresh leaf yields were obtained from var. inermis as (669kg/da) in two contequtive years. This was followed by var. godronii as 596kg/da and var. stramonium as 544kg/da respectively in the examine the drug leaf yields, the highest yield with aparalel of fresh leaf yield was obtained from var. inermis 95kg/da and followed by other varieties with a lower such as var. godronii, 88kg/da, var. stramonium 81 kg/da and var. tatula 76 kg/da.

___

  • Akın, T. ve A. Ceylan, 1986. Bornova ekolojik koşullarında azotlu gübrenin datura türlerinde, büyüme, gelişme ve ontogenetik varyabiliteye etkileri üzerine araştırma. Ege Ünv. Ziraat Fak. Derg., 23 (3) 71-77.
  • Anonim, 1997, D.İ.E. Dış Ticaret İstatistikleri. Arslan, N. 1986. Ankara şartlarında tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi ile ilgili çalışmalara ait bazı ön bilgiler. 5. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, 16-19 Mayıs 1986, 243-255.
  • Baytop, T. 1963. Türkiye'nin Tıbbi ve Zehirli Bitkileri. İstanbul Üniv. Eczacılık Fak. Yay. No: 59.
  • Baytop, T. 1984. Türkiye'de Bitkilerle Tedavi. İstanbul Üniv. Yayınları No: 3255.
  • Ceylan, A. 1983. Tıbbi Bitkiler I, Genel Bölüm. Ege Ünjv. Ziraat Fak. Yayınları. No: 312.
  • Ceylan, A. ve N. Kaya, 1984. Türkiye'de Datura ve Atropa Türlerinin Potansiyeli ve Geleceği. 5. Bitkisel ilaç Hammaddeleri Toplantısı, 15-17 Kasım 1984,158-160.
  • Ceylan, A. 1984. Ege Bölgesinde drog verebilecek bitkiler ile diğer kültür bitkilerinin agronomik ve ekonomik yönden karşılaştırılması. 5. Bitkisel ilaç Hammaddeleri Toplantısı, 15-17 Kasım 1984, 103-106.
  • Ceylan, A. 1994. Tıbbi Bitkiler III, Ege Ünv. Ziraaat Fak. Yayınları No: 500. Davis, E. 1978. Flora of Turkey and the East Aegean Islnd .University Press.
  • Kırıcı, S. 1991. Farklı Ekolojik Koşullarda Atropa Türlerinde Verim İle Morfo Genetik ve Ontogenetik Varyabilitenin Araştırılması, Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Enst., Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Tezi. Adana
  • Kırıcı, S. ve M. özgüven, 1993. Farklı ekolojilerde Atropa belladonna'da drog verimleri ve total alkoloid içerikleri. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Dergisi. 8 (2) 31-46.
  • Kırıcı, S. ve M. özgüven, 1994. Ova ve yayla koşullarında farklı gelişme dönemlerinde Atropa belladonna ve varyetelerinde alkaloid komponentlerinin değişimi. Tarla Bitkileri Kong., 25-29 Nisan 1994 Agronomi Bildirileri, 154-158.
  • Motten, A. F. and J. Antonovics, 1992. Determinants of outcrossngrate in a predominantly self-fertilizing weed Datura stramonium L Solanaceae,.American Journal of Botany, 79 (4) 419-427.
  • Müderrisoğlu, A. ve N. Kuyumcu, 1984. Türkiye'de datura türlerinin kültür çalışmalarında karşılaşılan güçlükler. 5. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı. Bildiri Kitabı, 15-17 Kasım 1984,100-102.
  • Savran, F. A. ve A. Ceylan, 1991. Çanakkale koşullarında bazı alkaloid bitkileri üzerine araştırma. Ege Üniv. Fen. Bil. Enst. Derg., 2 (1)305-311.
  • Tanker, M. ve N. Tanker, 1990. Farmakognozi. Cilt 2. Ankara Ünv. Eczacılık Fak. Yay. No: 65.
  • Tanker, N., M. Koyuncu ve M. Coşkun, 1998. Farmasotik Botanik (Ders Kitabı) Ankara Ünv. Eczacılık Fak. Yay. No: 78.
  • Xques, X., A. Sıgarrda, S. Fuentes, C. Lemes and C. Timor, 1991. Diallel analysis of the hyoscyamine content in hybrids and progenitors of the genus datura. Revista Biologia Habana, 7(11)45-50.
Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Halit APAYDIN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kesikköprü Baraj Gölü'nde bir kafes işletmesinde gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum,1972) yetiştiriciliğinin zooplanktona etkisi

İlknur KARACA, Serap PULATSÜ

Boru çiçeği (Datura stramonium L.)'nin farklı varyetelerinin yaş ve drog yaprak verimleri yönünden karşılaştırılması

Yüksel KAN, Neşet ARSLAN

Bitki artıklarının buğdayda Bipolaris sorokiniana, Fusarium culmorum ve Fusarium graminearum'un neden olduğu kök çürüklüğüne etkileri

Fikret DEMİRCİ, F.Sara DOLAR

Sürdürülebilir alan kullanım planlamasında alan kullanım tiplerine ait önceliklerin Simos prosedürü ve ELECTRE 1 yönetimi ile belirlenmesi

Nevin AKPINAR

Susam bitkisinde farklı sulama ve sıra aralıklarında yağmurlama sulamanın su verim ilişkisine etkisi

Mehmet ŞİMŞEK, Halil KIRNAK, Sinan GERÇEK, Yaşar KASAP, Erkan BOYDAK

Çorum Çat Deresi aylık aylık akım serisinin farklı stokastik modellerle incelenmesi

Kadri YÜREKLİ

Harabe Deresi Havzasında yağış akış ilişkisinin AGNPS modeliyle değerlendirilmesi

Y.Ersoy YILDIRIM, Cüneyt AYDIN

Effects of frisol F, promot and fluorescent Pseudomonads against Fusarium wilt of melon caused by Fusarium oxysporum f.sp.melonis race 1, 2 in controlled conditions

Kudret ERZURUM, Salih MADEN

Evaluation of landscape design procedure; a case study from Ispir (Erzurum) social facility complex

Sevgi YILMAZ, Murat ÇINAR

Bazı taze fasulye çeşit adayları ile ticari çeşitlerinin morfolojik özellikler ve protein markörler yoluyla tanımlanmaları

Ahmet BALKAYA, Ruhsar YANMAZ