Bursa İli Yıldırım İlçesi Cumalıkızık Köyünde Kırsal Turizm Çalışmalarının Kırsal Kalkınma Açısından Değerlendirilmesi

Kırsal turizm dünya üzerinde önemi gittikçe artan ve ülkelerin gelirlerinde önemli bir yer tutan faaliyet alanlarından biridir. Türkiye’nin bu potansiyeli kullanması hem kırsal alanların gelişmesine hem de kırsal alanlarda yaşayan halkın kentlilerle kaynaşmasına olanak sağlayacaktır. Çalışmanın temel amacı; son yıllarda kırsal kalkınmada önemli bir araç olarak kullanılan kırsal turizmin Bursa İli Yıldırım İlçesi Cumalıkızık Köyünde mevcut durumunun tespit edilmesi, köydeki kırsal turizm faaliyetlerinin belirlenmesi, kırsal turizmin yöre halkının kalkınmasına olan katkılarının belirlenmesi ve bu katkının artırılması için alınması gereken önlemlerin bilimsel yaklaşımlarla ortaya konulmasıdır. Çalışmanın ana materyalini köyde kırsal turizm faaliyetlerinde bulunan 30 işletmeci ile yapılan anket ve mülakatlardan elde edilen bilgiler oluşturmuştur. İşletmecilerin sosyoekonomik özellikleri, iletişim davranışları ve kırsal turizm faaliyetlerinden memnuniyet durumları araştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre köyün önemli bir kırsal turizm potansiyelinin bulunduğu, özellikle kadın girişimciliğe fırsatlar sunduğu ve işletmecilerin kırsal turizm faaliyetlerinden memnun oldukları anlaşılmıştır. Köyün kırsal kalkınmaya olan katkısının artırılması için çeşitli projeler kapsamında çalışmalar yapılması gerektiği vurgulanmıştır.

___

  • Tüylüoğlu, Ş. ve H. Çeştepe, 2004. Kalkınma Teorilerinin Temelleri ve Gelişimi. Kalkınma Ekonomisi: Seçme Konular, 27-69.
  • Boz, İ. 2004. Tarım Sektörünün İktisadi Kalkınmadaki Rolü. İçinde, Kalkınma Ekonomisi: Seçme Konular, Ed: Sami Taban-Muhsin Kar, Ekin Kitabevi Yayınları, Bursa, ss (137-158).
  • Tolunay, A. ve A. Akyol, 2009. Kalkınma ve kırsal kalkınma: Temel kavramlar ve tanımlar. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi Seri: A, Sayı: 2, 116-127.
  • Kuşat, N. 2014. Sürdürülebilir kırsal kalkınma için bir alternatif olarak kırsal turizm ve Türkiye’de uygulanabilirliği. AİBÜ-İİBF Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 10(2): 65-87.
  • Boz, M., M. Y. Eryaman ve Ç. Özkan, 2014. Kırsal kalkınmada turizmin önemi: Nusratlı Köyü örneği. Journal of Entrepreneurship & Development/Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 9(2), 293-308.
  • Şerefoğlu, C. 2009. Kalkınmada Kırsal Turizmin Rolü, 2007-2013 Yılları Arasında Ülkemizde Uygulanacak Olan Ipard Kırsal Kalkınma Programındaki Yeri, Önemi ve Beklenen Gelişmeler Uzmanlık Tezi Çalışması. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı.
  • Torun, E. 2013. Kırsal turizmin bölge insanına katkıları araştırması. Kocaeli Üniversitesi Reklamcılık Bölümü. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si 15 (24), 31-37.
  • Karakaş, A. 2012. Eğil İlçesi Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 14(23), 5-18.
  • Akpınar, E. ve Y. Bulut, 2010. Ülkemizde Alternatif Turizm Bir Dalı Olan Ekoturizm Çeşitlerinin Bölgelere Göre Dağılımı ve Uygulama Alanları”, III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi Cilt IV.
  • Şerefoğlu, C. 2000. Toplum kalkınması ve kalkınmada kooperatifçiliğin rolü. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü. Mezuniyet Çalışması. Erzurum.
  • Özkan, E. 2007. Türkiye’de Kirsal Kalkinma Politikaları ve Kirsal Turizm. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Ve Siyaset Bilimi (Kent Ve Çevre Bilimleri) Anabilim Dali Yüksek Lisans Mezuniyet Çalışması. Ankara.
  • Boz, İ. ve S. Palaz, 2007. Factors influencing the motivation of Turkey’s community volunteers. Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, 36(4), 643-661.
  • Palaz, S. ve İ. Boz, İ. 2008. Üniversite mezunu yetişkinlerin farklı organizasyonlarda gönüllü hizmet vermesini etkileyen faktörler. BAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(19).
  • World Travel and Tourism Council (WTTC). 2017. World Travel and Tourism Council Website. Accessed May 6, 2017 from: https://www.wttc.org/
  • Boz, İ., O. Kılıç ve C. Kaynakcı, 2017. Emerging Trends in Rural Tourism: Evidence from the Eastern Black Sea Region of Turkey. Rural Development Conference 2017, 9-11 July, Bangkok, Thailand.
  • Lane, B. 1994. Sustainable rural tourism strategies: A tool for development and vconservation”. Journal of Sustainable Tourism. 2(1-2),102-111.