DE CERTEAU: OPERASYONLAR, STRATEJİ, TAKTİK VE KENT

De Certeau, gündelik hayat teorisinin önemli isimlerinden biridir. O, modern kent hayatının üretimden ziyade tüketilmesiyle ilgilenmiştir. Operasyon, strateji ve taktik kavramları, De Certau'nun sosyolojisinin anahtarlarıdır. Elinizdeki yazıda, Türkçeye tercüme edilen De Certau kitaplarının ihmal ettiği veya yanlış çevirdiği bazı noktalara da değinilecektir. İlahiyat kökenli olan De Certeau, gündelik hayatın kaşifi ve hatta şairi sıfatını hak eden bir sosyal bilimcidir

De Certeau: Operations, Strategy, Tactics and City

De Certeau is one of distinguished theorist of everyday life. He deals with the consumption of city life, rather than its' production. Operation, strategy and tactics are key concepts of De Certeau's sociology. This paper touchs upon some neglected or mistaken points in translated De Certeau's boks into Turkish language. De Certeau, he was theologist too, is a social scientist deserving the titles of everyday life's inventor or its' poet

___

  • De Certeau, Michel: Gündelik Hayatın Keşfi -I: Eylem, Uygulama, Üretim Sanatları, çev. Lale Arslan Özcan, Ankara, Dost Kitabevi, 2008.
  • De Certeau, Michel; Luce Giard: "İki Arada", Gündelik Hayatın Keşfi- II: Konut, Mutfak İşleri: Michel de Certeau, vd., çev. Çağrı Eroğlu, Erkan Ataçay, Ankara, Dost Kitabevi, 2009.
  • De Certeau, Michel: L'invention du quotidien-1. Arts de faire, Paris, Gallimard, 1990.
  • Deniz, A. Çağlar: Öğrenci İşi- Üniversite Öğrencilerinin Gündelik Hayatı: İstanbul Örneği, İstanbul, İletişim Yayınları, 2014.
  • Giard, Luce: "Bir Araştırmanın Hikayesi", Gündelik Hayatın Keşfi I: Eylem, Uygulama, Üretim Sanatları, Michel de Certeau, çev. Lale Arslan Özcan, Ankara, Dost Kitabevi, 2008.
  • Giddens, Anthony: The constitution of society: Outline of the theory of structuration. Cambridge, Polity Press, 1984.
  • Harmanşah, Ömür: "Mekansal Hikayeler: Kentin Kalbine Bir Yürüyüş", Mimarlık Dergisi, sayı: 274, Ankara, Mimarlar Odası, 1997.
  • Kentel, Ferhat; vd. : Algılar ve Zihniyet Yapıları; Milletin Bölünmez Bütünlüğü; Demokratikleşme Sürecinde Parçalayan Milliyetçilik(ler), İstanbul, TESEV Yayınları, 2007.
  • Sabuktay, Ayşegül: "Kızılay'da Gündelik Hayat ve Yönetim", Mülkiye Dergisi, c. 32, sayı: 261, 2008.